Τι φέρνει η επίσκεψη Άσμουσεν;

Πολλά σενάρια έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες, μετά την αιφνίδια επίσκεψη επίσκεψη του Γεργκ Άσμουσεν, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ ο κ. Άσμουσεν επισκέπτεται την Αθήνα ενόψει της επόμενης αποστολής αξιολόγησης της τρόικας για διμερείς συναντήσεις με Έλληνες

διαμορφωτές πολιτικής κι εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου και για να συζητήσει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και τις ευρύτερες εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Ωστόσο η επίσκεψη του κ. Άσμουσεν -ο οποίος να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει υφυπουργός στην κυβέρνηση Μέρκελ- λαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα αφού πραγματοποιείται στη σκιά των σεναρίων, περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους την επομένη των γερμανικών εκλογών. Μπορεί ο ίδιος αλλά και η γερμανική κυβέρνηση να έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως η γερμανική Αντιπολίτευση εκτιμά ότι το σενάριο αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο και μάλιστα θα επιφέρει περαιτέρω βάρη στις πλάτες των γερμανών πολιτών.

Χθες, εξάλλου διαδραματίστηκε μία νέα πολιτική κόντρα μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης (SPD) και υποψηφίου για την καγκελαρία Πέερ Στάϊνμπρουκ, ο οποίος κατηγόρησε ανοικτά την γερμανίδα καγκελάριο ότι έχει συμφωνήσει σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten τόνισε ότι δεν «βλέπει» ένα νέο κούρεμα για την Ελλάδα ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος απέκλεισε ένα νέο κούρεμα, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.

Όπως και να έχει το στίγμα της βοήθειας αυτής, αναμένεται να φανεί από τις σημερινές επαφές του κ. Άσμουσεν τόσο με τον υπουργό Οικονομικών στις 3 το μεσημέρι όσο και με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Γεώργιο Προβόπουλο και τον Γεώργιο Ζανιά, πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, σε δείπνο με επιχειρηματίες που θα παραθέσει ο τελευταίος. Αξιζει να σημειωθεί ότι ο κ. Άσμουσεν ζήτησε να δει και τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο το ραντεβού τελικά δεν θα γίνει αφού ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε προγραμματισμένη περιοδεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα