Τι χάνουν όσοι «σήκωσαν» τις καταθέσεις τους

Τους τελευταίους μήνες γίνεται πολύς λόγος για τις καταθέσεις των Ελλήνων και τα κατά πόσο είναι ασφαλείς εντός τραπεζικών λογαριασμών σε μια περίπτωση πιστωτικού γεγονότος ή χρεοκοπίας.

Ήρθε, πάντως, η ώρα να δούμε και τι μπορεί να χάσουμε σε περίπτωση που βγάλουμε τα χρήματά μας από την τράπεζα και τα εναποθέσουμε στο εξωτερικό ή τα φυλάξουμε σε κάποιο «σεντούκι» και υπάρξει επιστροφή στη δραχμή.
Από τη μία πλευρά, ο καταθέτης που έχει

εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος τα χρήματά του, μπορεί να γλυτώνει σε πρώτη φάση την αυτόματη μετατροπή τους σε νέες δραχμές και κατ’ επέκταση μία μεγάλη υποτίμηση, ωστόσο δεν μπορεί να αποφύγει ορισμένους κινδύνους.
Υπάρχουν, λοιπόν, τρεις πιθανές περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να κινδυνέψουν τα χρήματα των καταθετών.
Πρώτον, είναι πιθανό να υπάρξει διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με τη χώρα στην οποία εδρεύει η τράπεζα στην οποία τηρείται ο λογαριασμός και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων. Για παράδειγμα εάν αποφασιστεί δέσμευση των καταθέσεων κατά ένα 10%, μέσω της διακρατικής συμφωνίας μπορεί να συμβεί το ίδιο και στα κεφάλαια του εξωτερικού.
Δεύτερον, εφόσον η τράπεζα του εξωτερικού έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο μπορεί να διεκδικήσει την κατάσχεση των καταθέσεων Ελλήνων ως αποζημίωση. Το σενάριο αυτό είναι αρκετά ακραίο αλλά, νομικά, μπορεί να προκύψει.
Όσον αφορά την τρίτη περίπτωση που αφορά τα «σεντούκια», πέραν από το γεγονός ότι δεν απολαμβάνει το επιτόκιο καταθέσεων και βέβαια τον προφανή κίνδυνο της ληστείας, αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας η διακίνηση των χρημάτων θα διέπεται από τους περιορισμούς που θα θέσει το ελληνικό κράτος. Συνεπώς, για κάποια περίοδο το ευρώ θα θεωρείται σαν συνάλλαγμα και η κάθε επίσημη αγορά θα σημαίνει την αυτόματη μετατροπή του σε δραχμές και η χρήση του για κάποια περίοδο θα θεωρείται τυπικά «παράνομη»
Αυτή η περίοδος μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες μέχρι μήνες και σημαίνει ότι οι εν λόγω πολίτες δεν θα έχουν χρήματα για να κινηθούν στην αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα