Θανάσης Σκορδάς: «Ο Πολύδωρας αδίκησε την πορεία και τη διαδρομή του»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, μιλώντας σήμερα στο ΒΗΜΑ FM, σχολίασε τη διαγραφή Πολύδωρα από την Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και στη ρευστότητα, καθώς επίσης και στο θέμα των πλειστηριασμών.

«Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη διαγραφή Πολύδωρα» σχολιάσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης

Αναλυτικότερα, για την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών

Δεν ξέρω αν (η κυβέρνηση) πήρε ανάσα, αλλά επειδή οι εποχές που ζούμε είναι εξαιρετικά κρίσιμες και δύσκολες,

κάθε μάχη που κερδίζεται έχει σημασία για τη συνέχεια. Και έχουμε την ευκαιρία να πούμε ότι μπορούμε να κάνουμε έναν θετικό απολογισμό και να βλέπουμε την νέα χρονιά από μια πιο αισιόδοξη πλευρά.

Δεν υπήρχε άλλη επιλογή (από τη διαγραφή Πολύδωρα). Προσωπικά στενοχωρήθηκα πάρα πολύ, διότι ήμουν στη Βουλή και με στενοχώρησε που εκφράστηκε μια ευχαρίστηση από τον κ. Πολύδωρα που τον χειροκροτούσαν αυτοί που πριν από λίγο τον έβριζαν για την προηγούμενή του διαδρομή. Εύστοχες ή άστοχες ατάκες έχει χρεωθεί, αν μη τι άλλο, κατά καιρούς για πολιτικές του δηλώσεις. Δεν θέλω να το κρίνω αυτό… Σέβομαι πάρα πολύ τα 32 χρόνια κοινοβουλευτικής διαδρομής του κ. Πολύδωρα και νομίζω ότι αυτός έπρεπε να επιφυλάξει για τον εαυτό του καλύτερο τέλος, για αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα.

Νομίζω ότι και άλλες φορές έχει (υπάρξει σκληρή αντιμετώπιση). Έχει τιμηθεί ο κ. Πολύδωρας από τη Ν.Δ. και η εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής ήταν μια τιμητική στάση προς το πρόσωπό του. Δεν θέλω να μπω σε τόσο ευτελή κριτήρια για την πολιτική στάση πολιτικών ανδρών για την πορεία που έχουν στην κοινωνία. Νομίζω ότι και ο ίδιος, αν το σκεφθεί, μπορεί να το δει πιο ψύχραιμα και να βγάλει τη σωστή αυτοκριτική.

Θα σας απαντήσει ο ίδιος (αν έψαχνε αφορμή). Αλλά νομίζω ότι με τις βελτιώσεις που έγιναν στα νομοσχέδια, δεν υπήρχε βάση γι’ αυτή την επιλογή. Από εκεί και πέρα, καθένας κρίνεται και αξιολογείται πρώτα απ’ όλα από την κοινωνία, αλλά αδίκησε ο ίδιος την πορεία και τη διαδρομή του.

Για την ανάπτυξη και τη ρευστότητα από τις τράπεζες

Η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο και το υλοποιεί κάθε μέρα, μέχρι σημείου παρεξηγήσεως, διότι κάθε μέρα στο γραφείο του βλέπει ο πρωθυπουργός επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σε επίπεδο θεσμικό έχει αλλάξει πολύ το κομμάτι της αδειοδότησης και του νομικού πλαισίου της αγοράς και θα αλλάζει συνέχεια. Αλλάξαμε τη νομοθεσία για την αγορά που ήταν στο 1/3 και έχουμε μηδενίσει το κεφάλαιο που απαιτείται για να κάνει κανείς ΕΠΕ. Αυτά έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα πιο φιλική να επενδύσει κανείς απ’ ό,τι πριν και γι’ αυτό η Ελλάδα έχει κερδίσει θέσεις στους διεθνείς δείκτες.

(Η ρευστότητα από τις τράπεζες) αποκαθίσταται σταδιακά και με τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς με την ΕΤΕπ για 1,5 δις με τη μορφή χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να αγοράζουν μηχανήματα και να έχουν κεφάλαιο κίνησης. Μόλις προχθές ψηφίσαμε στο νομοσχέδιο που είχαμε για τους πλειστηριασμούς τη σύσταση του επενδυτικού ταμείου με 350 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θυμίζω επίσης τη συμφωνία με 40 τράπεζες για την επαναχρηματοδότηση και επανεκκίνηση των έργων για τους οδικούς άξονες, που είχαν σταματήσει όταν υπήρχε αβεβαιότητα για τα πράγματα στην Ελλάδα. Αποκαταστάθηκε αυτή η λειτουργία και όλα τα έργα σε λίγο θα είναι σε πλήρη επαναλειτουργία, συνεπώς θα έχουμε θετική επίπτωση και σ’ αυτήν την απασχόληση σ’ αυτόν τον τομέα. Δεν θέλω να πω ότι τα πράγματα είναι εύκολα και θα προχωρήσουμε στη λύση τους άμεσα, αλλά θέλω να βεβαιώσω και να αποδείξω ότι κάθε μέρα εργαζόμαστε πάνω σ’ αυτόν τον τομέα και έχουν αρχίσει και παράγονται αποτελέσματα.

Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Όποιος είχε μάτια είδε ότι το χάρηκαν και οι καταστηματάρχες, αλλά περισσότερο οι καταναλωτές, οι οποίοι μπόρεσαν να συνδυάσουν τα ψώνια τους με τη βόλτα τους. Η χώρα δεν μπορεί να φύγει από το πρόβλημα παραμένοντας ακίνητη.

Για τις τιμές στην αγορά

Είναι άλλο να συζητάμε για τις τιμές στην αγορά και άλλο για την αίσθηση των τιμών από τη μείωση των εισοδημάτων. Να αξιολογήσουμε την πορεία των τιμών; Ναι, η αίσθηση ακρίβειας στη χώρα είναι αληθινό και υπαρκτό φαινόμενο. Όταν, όμως, πάμε στο ερώτημα για την πορεία των τιμών, κάθε αντικειμενικός κριτής, και καλόπιστος να είναι, θα διαπιστώσει ότι οι τιμές σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών και των αγαθών έχουν πάρει την κάτω βόλτα.

Για τους πλειστηριασμούς

Θυμίζω ότι και πριν την αλλαγή του νόμου οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν περίπου 12.000 πλειστηριασμούς για αποφάσεις δικαστικές που είχαν εκδοθεί και καλύπτονταν οι δανειολήπτες από τις διατάξεις του παλιού νόμου. Δεν τους έκαναν τους πλειστηριασμούς. Νομίζω ότι το ίδιο πνεύμα αντίληψης της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας θα εξακολουθήσει να ισχύει και τις επόμενες ημέρες και τους επόμενους μήνες. Καθόλου (δεν μεταθέσαμε το πρόβλημα κατά ένα χρόνο), ίσα-ίσα. Γιατί δεν κάναμε απλά μια ρύθμιση για ένα χρόνο.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές κάνει λεπτομερή περιγραφή για το τι θα συμβεί μετά την 1.1.2015 και λέει ότι θα συσταθεί ένας μηχανισμός σε υψηλό επίπεδο, το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας και θα παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και η Πολιτεία θα μπορεί να παρεμβαίνει. Υπάρχει επίσης συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος σ’ αυτό το σύστημα και του Συνηγόρου του Καταναλωτή για να θεσπιστεί αυτό που ονομάζουμε «ιρλανδικό μοντέλο» και το οποίο, με δυο λόγια, αξιολογεί τη συνεργασιμότητα του δανειολήπτη με την τράπεζά του – το αν μπορεί, δηλαδή, να δώσει ένα ποσό. Και θα καθιερώσουμε ένα ελάχιστο ποσό διαβίωσης για ένα νοικοκυριό, που αν έχει μικρότερο εισόδημα από αυτό που επιβάλλει η αξιοπρεπής διαβίωση, να μην έχει καμία υποχρέωση πληρωμής των δανειακών του υποχρεώσεων.

The post Θανάσης Σκορδάς: «Ο Πολύδωρας αδίκησε την πορεία και τη διαδρομή του» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα