Τεταμένο κλίμα στη συζήτηση για την ΑΤΕ


Προ ενστάσεων, προβληματισμών και αντιδράσεων από βουλευτές όλων των κομμάτων -ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συμπεριλαμβανομένων- βρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της ΤτΕ κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών για την υπόθεση της Αγροτικής. Στις ενστάσεις, που αφορούσαν όλο το φάσμα της απόφασης για μεταβίβαση της τράπεζας

στην Πειραιώς, ο Γ.Στουρνάρας και Γ.Προβόπουλος απάντησαν πως η εξέλιξη ήταν η βέλτιστη διαθέσιμη επιλογή κυβέρνησης και εποπτικών αρχών.

Οι ενστάσεις των βουλευτών αφορούσαν τόσο στο τίμημα της μεταβίβασης όσο και στην αναγκαιότητά της, ενώ φανερή ήταν η ανησυχία για το κενό χρηματοδότησης που ενδέχεται να προκύψει για τον αγροτικό τομέα ύστερα από την παύση εργασιών της «Αγροτικής».

Στη συζήτηση τέθηκε ιδιαίτερα και το ζήτημα των ενήμερων δανείων: Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε να καταθέσει σύντομα ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα μη ενήμερα δάνεια με τα οποία έχει υποθηκευθεί αγροτική γη, λέγοντας πως η αγροτική γη «δεν θα πάει στον εκκαθαριστή, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μήπως και απελευθερώσουμε αγροτική γη».

Η ΑΤΕ, υπογράμμισε, «έχει πάρει εγγυήσεις 25 φορές παραπάνω απ’ τα δάνεια που έχει δώσει». Από την πλευρά του, και ο Γ.Προβόπουλος ανέφερε ότι «η Τράπεζα Πειραιώς, σε επιστολή που απέστειλε, λέει πως «όπου υπάρχει τόσο μεγάλη, δυσανάλογα μεγάλη αξία γης για ενήμερα δάνεια, να την μειώσουμε». «Είναι μεγάλη η αβάντα που γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

«Μετατρέπετε την Ελλάδα σε μπανανία»

Ενδεικτικότερη της συζήτησης ήταν πιθανότατα η αποστροφή του Π.Λαφαζάνη του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση «μετατρέπει την Ελλάδα σε μπανανία, στη μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο». «Πώς είναι δυνατόν να εποπτεύετε και να πουλάτε ταυτόχρονα; Υπάρχει εποπτική αρχή που να βεβαιώνει πως κάτι δεν είναι βιώσιμο και να πηγαίνει μετά να το πουλάει;» είχε ρωτήσει, σε άλλο σημείο, ο βουλευτής.

Συνεχίζοντας, ο Π.Λαφαζάνης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Εργάζεστε για τα ιδιωτικά συμφέροντα και ό,τι το δημόσιο το εχθρεύεστε και το μισείτε. Δεν λέω πως ήταν σε όλα σωστό το Δημόσιο, αλλά εσείς το διοικούσατε. Χιλιάδες ανθρώπους τους στέλνετε στο δουλεμπόριο. Γιατί δεν εμφανίζετε την προσφορά της “Πειραιώς” για τους εργαζόμενους;»

«Εξ αρχής ανέφερα πως η μεταβίβαση αυτή επελέγη γιατί σώζονται όλοι οι εργαζόμενοι» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας. «Είναι πραγματικά τυχεροί οι εργαζόμενοι της Αγροτικής, γιατί, αν ακολουθούσαμε το σενάριο της μεταβατικής τράπεζας, θα είχε μειωθεί ο αριθμός τους. Δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων της «Αγροτικής» μετά την μεταβίβαση…».

Στο ζήτημα του τιμήματος, ο Κ.Μαρκόπουλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστήριξε πως «με 90 εκατ. ευρώ αγοράζει η Τράπεζα Πειραιώς την ΑΤΕ, όταν τα κέρδη απ’ τις συνέργειες είναι 110 εκατ. ευρώ» ενώ ο Ν.Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ είπε πως «δωρίσατε την ΑΤΕ στον Σάλλα». «Πώς προέκυψε το τίμημα των 90 εκατ ευρώ; Μόνο το

Keywords
Τυχαία Θέματα