Τεστ «προβλέπει» το αναφυλακτικό σοκ

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τεστ μέσω του οποίου μπορεί να «προβλεφθεί» ποια άτομα κινδυνεύουν από εν δυνάμει θανατηφόρες αλλεργικές αντιδράσεις. Στο πλαίσιο της εξέτασης, οι ειδικοί μετρούν τα επίπεδα ενός ενζύμου στο αίμα. Πρόκειται για ένα ένζυμο που εμπλέκεται στις αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι ικανές να «πυροδοτήσουν» αναφυλακτικό σοκ. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, που ανέπτυξαν το τεστ

σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Γενικό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον, ελπίζουν ότι αυτό θα αποτελέσει μελλοντικά τον «χρυσό κανόνα» για τη διάγνωση των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για την ανάπτυξη της εξέτασης οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο ένζυμο CPA3, τα επίπεδα του οποίου είναι πολύ υψηλότερα στα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εν δυνάμει θανατηφόρων αλλεργικών αντιδράσεων. Τα επίπεδα του CPA3 μπορούν να «εκτοξευθούν» μέσα σε λίγα λεπτά από την εκδήλωση αναφυλακτικού σοκ, ενώ παραμένουν υψηλά για περισσότερο από 24 ώρες μετά την εμφάνιση της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.
Ο δρ Γουόλς κατάφερε μετά από πολυετή δουλειά να δημιουργήσει μια τεχνική μέτρησης των επιπέδων του ενζύμου σε άτομα με αλλεργίες, δείχνοντας έτσι ποια από αυτά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο αναφυλακτικού σοκ. Όπως λέει, «η ανάπτυξη του τεστ θα βοηθήσει να προσδιορίσουμε ποια από τα άτομα με μια συγκεκριμένη αλλεργία μπορεί να εμφανίσουν μια επικίνδυνη για τη ζωή τους αλλεργική αντίδραση. Έχοντας αυτήν τη γνώση οι θεράποντες γιατροί θα μπορούν να προστατεύουν τους ασθενείς τους είτε εφιστώντας τους την προσοχή στο να αποφεύγουν τον παράγοντα που προκαλεί την αλλεργία, είτε εφοδιάζοντάς τους με μια ενέσιμη συσκευή, την οποία θα έχουν πάντα μαζί τους προκειμένου να κάνουν ‘‘αυτο-χορήγηση’’ φαρμάκου, με στόχο να αποτραπεί η εμφάνιση αναφυλακτικού σοκ και οι πιθανότητες επαναλαμβανόμενων αλλεργικών κρίσεων».
Ο δρ Μιτς Λαζενές, ειδικός στην παιδιατρική ανοσολογία που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, υπογράμμισε ότι το νέο τεστ θα αλλάξει δραστικά τον τρόπο διάγνωσης των αλλεργικών αντιδράσεων: «Οι γιατροί συχνά παραβλέπουν τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στις οποίες δίνουν τον ‘‘τίτλο’’ των κρίσεων άσθματος. Το καινούργιο τεστ θα βοηθήσει τους ειδικούς να αναγνωρίζουν τις αντιδράσεις αυτές και να παρέχουν στους ασθενείς καλύτερη φροντίδα, αλλά και πρόληψη μελλοντικών αλλεργικών αντιδράσεων».

Διάστημα: Η Σελήνη μπορεί να παράγει νερό
Την παρουσία σωματιδίων νερού στην επιφάνεια της Σελήνης διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές. Πρόκειται για μία σημαντική ανακάλυψη, καθώς αλλάζει τα δεδομένα για τις γνώσεις μας σχετικά με την ύπαρξη νερού στον φυσικό μας δορυφόρο. Η Σελήνη εθεωρείτο άνυδρη, αλλά τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκε νερό σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφός της. Το μεγάλο ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι επιστήμονες ήταν από πού προήλθε το νερό. Η θεωρία την οποία ασπάστηκαν οι περισσότεροι ειδικοί ήταν ότι το νερό μεταφέρθηκε στη Σελήνη από αστεροειδείς και άλλα διαστημικά σώματα π

Keywords
Τυχαία Θέματα