Τέλος το πλαστικό, έρχεται το υλικό του μέλλοντος

Το πλαστικό είναι ένα υλικό θαυματουργό για πολλές χρήσεις, ωστόσο όταν απελευθερωθεί στο περιβάλλον δεν βιοδιασπάται και προκαλεί ρύπανση του περιβάλλοντος, με πολύ αρνητικό αντίκτυπο στον πλανήτη.

Ένα νέο βιοπλαστικό από κιτοζάνη, μια μορφή χιτίνης (οι ιδιότητές της μοιάζουν λίγο με της κερατίνης, που υπάρχει στα μαλλιά και νύχια) από κελύφη γαρίδων, φαίνεται να είναι το υλικό του μέλλοντος. Μια ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Wyss στο Χάρβαρντ έβαλε στόχο να κατασκευάσουν ένα σκληρό και διάφανο υλικό, όμοιο με το συμβατικό πλαστικό, το οποίο και θα το αντικαταστήσει.

Σε πρώτη

φάση οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα πολυμερές που συρρικνωνόταν, με συνέπεια να χάνει το σχήμα του μετά τη διαδικασία της χύτευσης. Οι ερευνητές πρόσθεσαν κονιορτοποιημένο ξύλο κατά τη διαδικασία της χύτευσης (ένα υποπροϊόν της επεξεργασίας το ξύλου). Το αποτέλεσμα ήταν ένα υλικό το οποίο μπορούσε να χυτευθεί σε τρισδιάστατη μορφή με εντυπωσιακή ακρίβεια.

Οι χιτίνες είναι φυσικά πολυμερή και εκτιμάται ότι είναι η δεύτερη σε αφθονία οργανική ουσία στον πλανήτη μας. Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μεγάλων και περίπλοκων τρισδιάστατων δομών, με συμβατικές τεχνικές παραγωγής, όπως η χύτευση.

The post Τέλος το πλαστικό, έρχεται το υλικό του μέλλοντος appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα