Τέλος στις άμισθες πρακτικές ασκήσεις στην ΕΕ-Να διακριθεί η μαθητεία από την πρακτική άσκηση

Πρωτοβουλία της Κομισιόν έθεσε το ζήτημα της εκμετάλλευσης των νέων με πρόσχημα την πρακτική άσκηση στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο να αναγκάζει με τις προτάσεις του τους εργοδότες να πληρώνουν τους ασκούμενους ή να τους προσφέρουν κοινωνική προστασία, κάτι που οδήγησε στο να αντιδράσουν συνδικάτα και οργανώσεις.

Το ζήτημα της άμισθης πρακτικής άσκησης ετέθη από τον υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς από τους σοσιαλιστές και την συνυποψήφιά του από τους Πρασίνους Σκέι Κέλλερ στο Προεδρικό Ντιμπέιτ της Δευτέρας.

O Σουλτς αργότερα ανέβασε στο Twitter

ότι: «Οι άμισθες πρακτικές αποτελούν το νέο τρόπο εκμετάλλευσης».

Σύμφωνα με την Πλαίσιο ποιότητας για περιόδους πρακτικής άσκησης, οι εργοδότες θα πρέπει να αποσαφηνίζουν εκ των προτέρων αν η πρακτική άσκηση θα είναι επί πληρωμή ή όχι, τους εκπαιδευτικούς της στόχους, τις συνθήκες εργασίας και τη μέθοδο της εποπτείας.

Δεν περιλαμβάνει, ωστόσο, προτάσεις για να αναγκάσει τους εργοδότες να πληρώνουν τους ασκούμενους ή να τους προσφέρουν κοινωνική προστασία, κάτι που θεωρήθηκε «χαμένη ευκαιρία» από τις ομάδες νέων, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας

Η Επιτροπή διοργάνωσε ένα συνέδριο σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, το οποίο περιελάμβανε τον τρόπο εφαρμογής του Πλαισίου στα Κράτη Μέλη με διαφορετικές κανονιστικές παραδόσεις και προσεγγίσεις.

Η νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να δηλώσει μια ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ μαθητείας και πρακτικής άσκησης, δήλωσε ο Salvatore Marra, ο οποίος εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC). Παρόλο που ένα σύστημα μαθητείας είναι συνήθως μια πιο δομημένη επαγγελματική κατάρτιση, οι πρακτικές ασκήσεις θα πρέπει επισήμως να συνδέονται με την εκπαίδευση, σύμφωνα με τον Marra.

Παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή πολλές πρακτικές ασκήσεις μοιάζουν σαν μαθητείες, χωρίς να είναι σωστά ρυθμισμένες, το οποίο οδηγεί σε καταχρήσεις, είπε ο Μarra.

Ο Daniel Faulenbach, από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι όταν πρόκειται για μαθητείες και πρακτικές ασκήσεις, η διαφάνεια είναι το κλειδί. Η Γερμανία σήμερα διαθέτει ένα διπλό σύστημα (dual system) για τις μαθητείες. Το ένα είναι ένα πιο επαγγελματικό σύστημα κατάρτισης διάρκειας τριών ετών, το οποίο είναι διαφανές και οργανωμένο. Το άλλο, συνιστά ένα σύστημα μαθητείας, που δεν απαιτεί εκπαίδευση και ως εκ τούτου έχει προκληθεί σύγχυση.

Ο Faulenbach δήλωσε ότι στο πρώτο σχέδιο, ο εκπαιδευόμενος προστατεύεται ακόμα καλύτερα νομικά από έναν εργαζόμενο και η αμοιβή δεν είναι συχνά πολύ μικρότερη από το μισθό ενός εργαζομένου, καθώς επίσης έχουν τεθεί σε εφαρμογή δραστικά μέτρα για να εξασφαλιστεί ένα κατάλληλο επίπεδο εισοδήματος.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτού του συστήματος μαθητείας, υπάρχουν πολύ λιγότερες διαφορές από ό, τι σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στις απολύσεις κατά των οποίων ασκήθηκε έφεση ή σε καταστάσεις στις οποίες ο εργοδότης δεν είναι φερέγγυος και δεν μπορεί να πληρώσει τους εκπαιδευόμενους.

Ο Marco Fantini,από τη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, καθώς και αναπληρωτής επικεφαλής της μονάδας της απασχόλησης των νέων, δήλωσε ότι η ρύθμιση της πρακτικής άσκησης ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, διότι οι εκπαιδευόμενοι είναι μεταξύ των πιο αδύναμων συμμετεχόντων στην αγορά εργασίας.

Τόνισε ότι «υπάρχει δυσκολία στην προστασία των εκπαιδευόμενων, αλλά θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δίνοντας χρησιμότητα στις πρακτικές ασκήσεις στην αρχή της σταδιοδρομίας θα παρασχεθεί καλύτερη μετάβαση από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο στην απασχόληση. Υπάρχει επίσης η ανάγκη να αποφευχθεί η αποθάρρυνση των επιχειρήσεων από την παροχή πρακτικής άσκησης».

«Το Πλαίσιο ποιότητας για περιόδους πρακτικής άσκησης θα πρέπει να επιτύχει μια καλή ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο αναγκών: Περιορίζοντας την κατάχρηση, και κάνοντάς το χρήσιμο, και όχι τρομοκρατώντας τους παρόχους αποτρέποντάς τους από την παροχή πρακτικής άσκησης», είπε.

Η Helen Hoffmann, σύμβουλος για την κοινωνική πολιτική στην UEAPME, η οργάνωση των εργοδοτών εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών βιοτεχνιών, το εμπόριο και τα ΜΜΕ, πρόσθεσε ότι οι πρακτικές ασκήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν μια θετική λειτουργία, και ως επί το πλείστον λειτουργούν ομαλά τόσο για τον εκπαιδευόμενο και τον εργοδότη.

«Συμφωνούμε με τον ευρωπαϊκό στόχο για τη βελτίωση της διαφάνειας, της ποιότητας και της ποσότητας των πρακτικών ασκήσεων. Για εμάς, ένα τέτοιο πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να δώσει μόνο τα κύρια σημεία, και στη συνέχεια να αφήσει την εφαρμογή επαρκώς σε εθνικό επίπεδο», είπε.

Πηγή φωτο eurokinissi

The post Τέλος στις άμισθες πρακτικές ασκήσεις στην ΕΕ-Να διακριθεί η μαθητεία από την πρακτική άσκηση appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα