Τέλος η ομηρία στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι – Ακούγονται ακόμα πυροβολισμοί…

Πυροβολισμοί ακούγονται αυτή την ώρα από το εσωτερικό του εμπορικού κέντρου Westgate του Ναϊρόμπι, εκεί όπου τουλάχιστον 69 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση κομάντο της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ της Σομαλίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Παράλληλα ο Ερυθρός Σταυρός έχει ακόμη καταγεγραμμένους 63 ανθρώπους ως αγνοούμενους.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Κένυας είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κένυας έχουν υπό τον έλεγχό τους το εμπορικό κέντρο και ότι έχουν απελευθερώσει το σύνολο των ομήρων.

«Οι δυνάμεις μας ελέγχουν κάθε επίπεδο

του κτιρίου για να δουν αν υπάρχει ή αν κρύβεται κάποιος. Πιστεύουμε ότι όλοι οι όμηροι έχουν απελευθερωθεί» ανακοίνωσε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας.

Ωστόσο η ένταση φαίνεται να συνεχίζεται, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αυτή την ώρα τα ξένα μέσα.

«Oλοι οι όμηροι που κρατούνταν από τους άνδρες της οργάνωσης Aλ-Σαμπάμπ στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι έχουν απομακρυνθεί» δήλωνε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της κενυατικής κυβέρνησης Μανόα Εσιπίσου.

«Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος, οι όμηροι, έχουν απομακρυνθεί, αλλά δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε τίποτα», εξήγησε ο Μανόα Εσιπίσου.

Την ίδια ώρα η υπουργός Εξωτερικών της Κένυας Αμίνα Μοχάμεντ σε τηλεοπτική της συνέντευξη, δήλωσε σήμερα ότι δύο ή τρεις Αμερικανοί και μία Βρετανίδα συμμετείχαν στην ομάδα των σεμπάμπ που επετέθησαν εναντίον του εμπορικού κέντρου Westgate στο Ναϊρόμπι σκοτώνοντας περισσότερους απο 60 ανθρώπους.

Η υπουργός, η οποία απάντησε σε ερωτήσεις του δημόσιου αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου PBS στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες Αμερικανοί και Βρετανοί συμμετείχαν στην ομάδα των δραστών της σφαγής.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτω, υπάρχουν δύο ή τρεις Αμερικανοί και μέχρι στιγμής έχω ακούσει να μιλούν για μία Βρετανίδα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία αναφέρθηκε ειδικότερα στη Βρετανίδα λέγοντας ότι είναι γνωστή από την διάπραξη και άλλων ανάλογων πράξεων. Σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς, είπε, πρόκειται για νέους, μεταξύ 18 και 19 ετών, σομαλικής ή αραβικής καταγωγής, που ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Μινεζότα και σε μία άλλη περιοχή».

Οι αμερικανικές αρχές έχουν παραδεχτεί ότι τα τελευταία χρόνια, πολλοί Αμερικανοί έχουν ταξιδέψει στη Σομαλία για να εκπαιδευτούν ή να ενταχθούν στην Αλ Σαμπάμπ.

Στο μεταξύ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «φοβερή τραγωδία» την επίθεση στο Ναϊρόμπι, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν κάθε δυνατή υποστήριξη στην Κένυα.

Από το Σάββατο έχουν χάσει τη ζωή τους 69 άνθρωποι, ενώ αγνοούνται άλλοι 63, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει η ισλαμική οργάνωση αλ-Σαχάαμπ, η οποία δραστηριοποιείται πρωτίστως στη Σομαλία και έχει δεσμούς με την αλ-Κάιντα.

Η απίστευτη ιστορία της Γαλλίδας Πολίν

Δείγμα της απίστευτης περιπέτειας που έζησαν όσοι έτυχε να βρεθούν στο εμπορικό κέντρο την ώρα της εισβολής των ενόπλων περιέγραψε στην εφημερίδα Independent μια Γαλλίδα μητέρα δύο παιδιών.

Η Πολίν, όπως είναι το όνομα της μητέρας της 6χρονης Έμιλι και του 4χρονου Έλιοτ, έτυχε να βρίσκεται σε σούπερ μάρκετ. Όταν έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί κρύφτηκε με τα παιδιά της κάτω από έναν πάγκο κρεωπολείου. Μετά από 1,5 ώρα, όμως, οι τρομοκράτες τους εντόπισαν και δεν δίστασαν να την πυροβολήσουν στο μηρό. Όταν, όμως, κατάλαβαν ότι η Πολίν ήταν γαλλικής καταγωγής, συνέβη το απίστευτο: οι ένοπλοι όχι μόνο δεν της έδωσαν τη χαριστική βολή αλλά ζήτησαν τη συγχώρεσή της λέγοντας ότι δεν είναι «τέρατα» και καλώντας την να αλλάξει τη θρησκεία της και να ασπαστεί το Ισλάμ.

«Φυσικά εγώ τους είπα ό,τι ήθελαν να ακούσουν και έτσι μας άφησαν να φύγουμε» δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα η Πολίν προσθέτοντας ότι οι ένοπλοι έφτασαν στο σημείο να δώσουν στα παιδά της σοκολάτες πριν τους αφήσουν ελεύθερους.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και το ζευγάρι της παρακάτω φωτογραφίας.

Ο αρχιτέκτονας Ross Langdon, με καταγωγή από τη Βρετανία και την Αυστραλία και η επιστήμονας σύζυγός του περίμεναν το πρώτο τους παιδί. Μάλιστα, η άτυχη γυναίκα επρόκειτο να γεννήσει σε λίγες ημέρες, δυστυχώς, όμως και οι δύο έχασαν τη ζωή τους στο μακελειό στο εμπορικό κέντρο.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι αστυνομικές αρχές βρήκαν το ζευγάρι να κείτεται αγκαλιασμένο μέσα σε ένα λουτρό αίματος, ενώ πιθανολογούν ότι ο άνδρας σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να προστατέψει τη σύζυγό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα