Τα μαύρα κουστούμια

Του Γρηγόρη Αρναούτογλου

Εβλεπα τη φωτογραφία με τη φράντζα που έδειξε ο Μπαράκ Ομπάμα κάνοντας σάτιρα στον ίδιο του τον εαυτό και παίζοντας με την εμφάνισή του στο ετήσιο δείπνο των Ανταποκριτών στον Λευκό Οίκο και σκεφτόμουν τους δικούς μας Ελληνες πολιτικούς. Γιατί να μην μπορούν και αυτοί να αυτοσαρκαστούν και να σατιρίσουν λίγο την εικόνα τους; Γιατί φοβούνται τόσο πολύ να βγάλουν ένα πρόσωπο πιο ανθρώπινο, πιο καθημερινό, πιο αληθινό; Με ατέλειες και χιούμορ. Τα χρόνια έχουν αλλάξει. Οι νέοι άνθρωποι δεν γουστάρουν σοβαροφάνεια. Λάβετέ το καλά υπόψη όλοι εσείς που πολιτεύεστε…

Κλείνουν

τα περίπτερα, το ένα μετά το άλλο. Από 17.500 που ήταν το 2009 απέμειναν 11.500. Α ρε καημένο περιπτεράκι, τι σου ‘μελλε να πάθεις. Κάτι τόσο παραδοσιακό, χάνεται κι αυτό. Και θυμάμαι που πήγα στο παλαιότερο περίπτερο της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία της Ερμούπολης στη Σύρο, μπροστά στο Δημαρχείο. Κοιτώντας το θυμήθηκα τις εποχές που δεν υπήρχαν ακόμα κινητά και το τηλέφωνο του περιπτέρου σ’ έσωζε σε δύσκολες περιπτώσεις, αλλά και τον περιπτερά να σου χτυπάει το τζάμι να τελειώσεις για να πάρει ο επόμενος… Σκεφτόμουν πόσα πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα χάνονται σιγά σιγά. Γιατί, μη μου πείτε ότι ένα περίπτερο ανοιχτό κάποιο βράδυ δεν σας έβγαλε από δύσκολη θέση… Για θυμηθείτε καλύτερα…

•Σας το έχω ξαναπεί ότι η στήλη αυτή έχει προφητικές ικανότητες. Να δείτε ότι έτσι όπως πήραν φόρα αυτοί στο υπουργείο Οικονομικών, θα φορολογήσουν και τα σπιτόσκυλα και το σπίτι της Barbie. Θα κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους μέσα στα σπίτια και όποιο μικρό σπίτι βρουν, θα το φορολογούν. Εγώ σας το ‘πα. Τώρα εσείς κανονίστε την πορεία σας!

•Επειδή υπάρχουν και καλές ειδήσεις, ένα μεγάλο μπράβο στην Κομισιόν που επέβαλε προσωρινή απαγόρευση των φυτοφαρμάκων, τα οποία ενοχοποιούνται για την εξόντωση των εντόμων. Διότι η κατάσταση ήταν δραματική. Για παράδειγμα, ο πληθυσμός των μελισσών μόνο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια είχε μειωθεί κατά 53%. Θυμήθηκα αυτό που είχε πει ο Αϊνστάιν ότι «αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής».

•Η Ανάσταση πλησιάζει και τα δυναμιτάκια και τα βαρελότα θα κάνουν την εμφάνισή τους. Ρε παιδιά, κάντε λίγο κράτει μ’ όλα αυτά τα ρημάδια από τα οποία κάθε χρόνο θρηνούμε ακόμα και θύματα. Μας έχουν βάλει ήδη τόσα μπουρλότα σ’ αυτήν τη χώρα και έχουν τόσο πολύ δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα όλα αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία που φέτος δεν χρειάζεται να σκάσει ούτε δυναμιτάκι…

• «Ξέχασε», λέει ο Ούλι Χένες, το αφεντικό της Μπάγερν Μονάχου, να δηλώσει έναν τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε σε ελβετική τράπεζα. Αυτό φέρεται να είπε ο ίδιος στην Εφορία της Γερμανίας για να τον αντιμετωπίσουν με επιείκεια. Από την άλλη μεριά, η Ανγκελα Μέρκελ, επιστήθια φίλη του συγκεκριμένου κυρίου, μας «μαλώνει» γιατί δεν μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Είδες, κυρία Μέρκελ, πώς τα φέρνει η ζωή; Και φίλος σας, και υποστηρικτής του κόμματός σας, και εσείς δεν ξέρατε τίποτα γι’ αυτόν, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του τερτίπια. Γι’ αυτό, κυρία Μέρκελ μου, φτιάξε πρώτα τα οικονομικά του «οίκου» σου και μετά κρίνε τόσο αυστηρά τον «γείτονα».

•Ηρθαν τα τρελοκόριτσα οι Καρντάσιανς στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Είτε τις συμπαθείς είτε όχι, το ριάλιτί τους το βλέπουν 500 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο. Ακουσα, μάλιστα, ότι ενθουσιάστηκαν από τα ελληνικά νησιά. Τώρα πια δεν είναι ν’ αφήνουμε τίποτα. Ο,τι διαφήμιση μπορούμε να κάνουμε να την κάνουμε. Και απ’ ό,τι φαίνεται τα «καρντάσια» οι Καρντάσιανς ξηγήθηκαν ωραία!

•Καθόμουν σε μια καφετέρια και δίπλα μου ένας κύριος κάπου στα 45 μιλούσε στο τηλέφωνο κάπως δυνατά. Ετσι, και να ήθελα, δεν μπορούσα να μην ακούσω τι έλεγε. Ρωτούσε τον συνομιλητή του το εξής: «Πόσο κάνουν 100 πρόβατα; Κριάρια; Αγελάδες; Βουβάλια; Εχει επιδοτήσεις;» Δεν άντεξα κι έβαλα τα γέλια. Θυμήθηκα την εποχή που άκουγα να ρωτάνε ακριβώς στην ίδια καφετέρια: «Πόσο κάνουν 100 μετοχές; Ανέβηκε ο τάδε; Πόσες να πάρω; Είσαι σίγουρος; Θα πουλήσω το κτήμα, πρόσεχε» Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί…

• Ιδιοκτήτης διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας, επιστρέφοντας από τη δουλειά του στο σπίτι του, βρήκε ένα σημείωμα πάνω στην πόρτα που έγραφε: «Μπήκα στο σπίτι σου για να κλέψω, αλλά εσύ, ρε αδερφέ μου, είσαι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από μένα. Σου άφησα 20 ευρώ στο τραπεζάκι της κουζίνας».

• Το σάουντρακ της ζωής μας έχει τρεις ήχους: το κουδούνι του σχολείου, το ξυπνητήρι και τις καμπάνες!

•Αληθινό περιστατικό σε δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης: «Πείτε μου μια λέξη που να μην έχει ωμέγα, αλλά μόνο όμικρον. Και όχι μόνο ένα. Και πετάγεται ένας μαθητής από το τελευταίο θρανίο (η καλύτερη θέση, εννοείται) και φωνάζει δυνατά: «Γκόοοοοοοοολ».

•Επίκαιρα tweets:
-To Πάσχα κλίνεται: το Πάσχα, του Επασχα, Τω Πάσχω, Τον Γολγοθά μου μέσα!
-Οπως πάει, σε λίγα χρόνια για «δώρο Πάσχα» θα μας δίνουν μια λαμπάδα κι ένα κόκκινο αβγό…
-Να ’μουν τον Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλο το χρόνο κόκορας και γάτος τον Γενάρη… Αντε,
καλούς έρωτες, ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς…

Καλή Ανάσταση!

Keywords
Τυχαία Θέματα