Τα γυρνάει η Μέρκελ για το κούρεμα

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο “κουρέματος” του ελληνικού χρέους και μάλιστα για πρώτη φορά δημοσίως, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Bild am Sonntag», δεν αποκλείει επίσης την υλοποίησή του με συμμετοχή των δημόσιων δανειστών, ήτοι των κρατών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ορισμένα από τα βασικότερα σημεία

της συνέντευξης της κ. Μέρκελ:

ΕΡ: «Αναφορικά με ένα κούρεμα του χρέους, το οποίο ήδη τώρα ζητά το ΔΝΤ, θα πρέπει να γίνουν εκ νέου συζητήσεις μετά από το 2013. Επιθυμείτε πρώτα να περιμένετε τις ομοσπονδιακές εκλογές;»

«Το τωρινό πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα έχει ισχύ μέχρι το 2014, δώσαμε στους Έλληνες δύο χρόνια περισσότερο καιρό, μέχρι το 2016, για την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων. Εάν η Ελλάδα μια μέρα τα πηγαίνει και πάλι καλά με τα έσοδα της, χωρίς να δημιουργεί νέα χρέη, τότε θα πρέπει να δούμε την κατάσταση και να αξιολογήσουμε. Αυτό όμως δε θα συμβεί πριν από το 2014/15, εάν όλα εξελιχθούν με βάση το σχέδιο».

ΕΡ: «Πόσο ακόμα θα πληρώνουμε αυτή την αλληλεγγύη προς τους Έλληνες;»

«Η δραστηριοποίηση μας είναι προς το γερμανικό συμφέρον, επειδή όλα τα μέτρα λαμβάνουν πάντα υπόψη ολόκληρη την Ευρωζώνη και έτσι εξυπηρετούν κάθε χώρα-μέλος και επίσης και τη Γερμανία. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την αλληλεγγύη. Έως τώρα έχουμε επιτύχει έσοδα από τη βοήθεια για την Ελλάδα που μελλοντικά θα μειωθούν. Φυσικά νιώθω το σκεπτικισμό πολλών πολιτών και τον κατανοώ εν μέρει και επειδή η Ελλάδα κατά τα περασμένα χρόνια συχνά απογοήτευσε τους εταίρους της. Πολλά από αυτά που είχε υποσχεθεί η ελληνική ηγεσία δεν τα τήρησε. Αλλά πρέπει να δούμε ότι υπό τη νέα κυβέρνηση Σαμαρά πραγματικά πολλά μπαίνουν σε κίνηση. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώνεται, όπως και το μισθολογικό κόστος. Με αυτό τον τρόπο ανοίγονται ευκαιρίες να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα και να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη».

ΕΡ: «Πιστεύετε πραγματικά ότι αυτή τη φορά τα λόγια θα ακολουθήσουν και έργα στην Αθήνα;»

«Αντιλαμβάνομαι επιτέλους μια αποφασιστικότητα στην ελληνική κυβέρνηση να ανατάξει τη χώρα, να δημιουργήσει σύγχρονες δομές –η Γερμανία θα στηρίξει με λόγια και με έργα. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αυτή η ριζική αλλαγή συνδέεται με μεγάλες θυσίες, ιδιαίτερα οι φτωχότεροι περνάνε στην Ελλάδα πολύ δύσκολες εποχές. Και επειδή η οικονομία, το γνωρίζουμε από τον Λούντβιχ Έρχαρτ κατά 50% έχει να κάνει με την ψυχολογία, συνιστώ επειγόντως να μη σκεφτόμαστε άλλο τα σενάρια αποτυχίας και τρόμου, αλλά να συνοδεύσουμε την κοπιαστική αλλαγή στην Ελλάδα θετικά (με θετική σκέψη), ώστε στο τέλος να γίνουν πραγματικότητα τα ευνοϊκότερα σενάρια».

Ακόμη, η κ. Μέρκελ απαντώντας σχετικά με την εκτίμηση του οικονομικού συμβουλίου του κόμματός της ότι η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα αποτελεί απλώς “καθυστέρηση της χρεοκοπίας”, είπε:

«Μακροπρόθεσμα είμαι της άποψης ότι πρέπει να σκεφθούμε πως θα αναπτύξουμε στη νομοθεσία μας διαδικασίες για τα κράτη

Keywords
Τυχαία Θέματα