Τα “χρυσά” σκουπίδια στους Γερμανούς!

Σε καιρό κρίσης η Θεσσαλονίκη παράγει και εξάγει περισσότερα απορρίμματα

Των Χρύσας Κυριακού και Βαγγέλη Στολάκη

Εξελίξεις στα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης αναμένεται να φέρει η έλευση του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας και εντεταλμένου της Άνγκελα Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, καθώς σύμφωνα με όσα καταγγέλλει

στην «Κ» ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του δήμου, Ηλίας Μανουσαρίδης «ο Μπουτάρης ετοιμάζεται να δώσει τα σκουπίδια στους Γερμανούς». Την ώρα μάλιστα, που η πόλη εξάγει καθημερινά τόνους σκουπιδιών οι διοικούντες όπως καταγγέλλει ο κ. Μανουσαρίδης είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τα κέρδη από την επεξεργασία τους σε ιδιώτες. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας εκτιμά πως οι ξεχειλισμένοι κάδοι απορριμμάτων οφείλονται στην… αυξητική τάση παραγωγής σκουπιδιών εν μέσω οικονομικής κρίσης (!) και χαρακτηρίζει προκλητική τη στάση των πολιτών, που όπως αναφέρει «επιμένουν να κατεβάζουν συχνά πυκνά σακούλες σκουπιδιών και ογκώδη».

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων παραμένει ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο… πόλεμος για τα ανακυκλώσιμα. Σπείρες αλλοδαπών από τα Βαλκάνια, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία «αλωνίζουν» τους μπλε κάδους αφαιρώντας μεγάλης αξίας ανακυκλώσιμο υλικό, ενώ δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμα και σε πολίτες που επιχειρούν να τους σταματήσουν.

Ξεχειλισμένοι κάδοι από σακούλες σκουπιδιών, μπάζα, ψυγεία ακόμα και καναπέδες παρατημένα πάνω στα πεζοδρόμια αποτελούν καθημερινές εικόνες της πόλης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Θανάσης Παπάς «το γεγονός πως παράγονται περισσότεροι τόνοι σκουπιδιών από ό,τι θα περίμενε κανείς και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης μάλλον οφείλεται στην κακή ανακύκλωση που κάνουμε ως Θεσσαλονικείς». Ο ίδιος αποδίδει τις άσχημες εικόνες κυρίως στην παρουσία ογκωδών αντικειμένων τα οποία είναι υποχρεωμένοι βάσει του κανονισμού καθαριότητας να διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δημότες μόνοι τους. «Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν αναθέτουν σε επαγγελματίες μπάζα, προϊόντα κατεδαφίσεων και ανακαινίσεων και προτιμούν να τα εγκαταλείπουν στους κάδους απορριμμάτων», λέει χαρακτηριστικά.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πριν λίγες ημέρες να σημειωθούν αλλεπάλληλες και πρωτοφανείς βλάβες στους τράκτορες μεταφοράς απορριμματοκιβωτίων και να τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας το σύστημα και ο προγραμματισμός της αποκομιδής απορριμμάτων. Αυτό με τη σειρά του, προκάλεσε νέα αλυσιδωτά προβλήματα εξαιτίας των τόνων σκουπιδιών που παρέμεναν στα απορριμματοφόρα, αντί να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

«Τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης είναι χρυσός»

Σύμφωνα πάντως με τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης, κ. Μανουσαρίδη πρόκειται για πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής να εμφανίζει προβλήματα στη διαχείριση και την αποκομιδή απορριμμάτων προκειμένου ο τομέας αυτός να ανατεθεί σε ιδιώτες. «Τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης είναι χρυσός και τα οφέλη πολλαπλ

Keywords
Τυχαία Θέματα