ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγουν την κερκόπορτα για το ξεσπίτωμα χιλιάδων πολιτών

Επικοινωνιακή ομερτά γύρω από τους πλειστηριασμούς

Από την Ελένη Καλογεροπούλου

Επικοινωνιακή «ομερτά» για το θέμα των πλειστηριασμών καταγγέλλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ότι η σχετική ρύθμιση -που ψηφίστηκε στη Βουλή- δεν διασφαλίζει με κανέναν τρόπο ότι ένα μεγάλο κομμάτι οφειλετών, τα δάνεια των οποίων βρίσκονται στο κόκκινο, δεν θα χάσουν τα σπίτια τους.

Ο Αντώνης Σαμαράς
παρά την κυβερνητική… συνεύρεσή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποφεύγει όπως ο «διάολος το λιβάνι» την ταύτισή του με αυτόν

«Προκειμένου, λοιπόν, να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των βουλευτών των δύο κομμάτων που είχαν δεσμευτεί δημόσια ότι θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε τροπολογία δεν είναι υπέρ του συμφέροντος των πολιτών, η κυβέρνηση επέβαλε τη… σιωπή για το θέμα των πλειστηριασμών» λένε στο «Π» τα στελέχη της Κουμουνδούρου. «Πολύ σύντομα, όμως, βουλευτές και πολίτες θα διαπιστώσουν ότι η σχετική ρύθμιση είναι πραγματικά… σχετική δεδομένου ότι θέτει μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις, βγάζοντας απ’ έξω ένα μεγάλο κομμάτι συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Με τον τρόπο αυτόν, ανοίγουν επίσημα την κερκόπορτα για το ξεσπίτωμα χιλιάδων συμπολιτών μας. Παρουσιάζουν, μάλιστα, την απελευθέρωση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών ως προστασία των δανειοληπτών», σημειώνουν.

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα στελέχη της Κουμουνδούρου εμφανίζονται ικανοποιημένα από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το θέμα των υποβρυχίων, αφού παρά το γεγονός ότι καταψηφίστηκε η πρότασή τους για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, τέθηκαν μια σειρά από θέματα, όπως η συνενοχή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τα σκάνδαλα που ακουμπούν τον τομέα της Άμυνας.

Παράλληλα, θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να αναδείξει για μια ακόμη φορά ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρά την κυβερνητική… συνεύρεσή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποφεύγει όπως ο «διάολος το λιβάνι» την ταύτισή του με αυτόν. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός πήγε στη Βουλή μόνο και μόνο για να ψηφίσει, ενώ δεν παραβρέθηκε ούτε ένα λεπτό στη διαδικασία των ομιλιών, προκειμένου να μην αναγκαστεί να υπερασπιστεί τον κυβερνητικό του εταίρο.

«Ο Αντώνης Σαμαράς ξέρει και φυλάει τα νώτα του» ισχυρίζονται τα στελέχη της Κουμουνδούρου και συνεχίζουν, λέγοντας: «Γιατί τώρα μπορεί να μην πέρασε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν όμως αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας αυτό το σκάνδαλο όπως και μια σειρά από άλλα θέματα θα ανοίξουν για να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους εμπλέκονται».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ακόμη ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία αναδείχθηκε και το γεγονός ότι η φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου «νωρίς βγήκατε στο κουρμπέτι, κύριε Τσίπρα», με την οποία άφηνε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί συμφέροντα, ήταν κενή περιεχομένου.

«Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε το όνομα του κ. Ταφύλλη, ο οποίος μάλιστα δεν είναι και υπεύθυνος σε καμία επιτροπή άμυνας παρά μόνο γνώστης των εξοπλιστικών θεμάτων και απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στον κ. Ταβουλάρη, όπως είχε κάνει στο παρελθόν, αφού όπως φαίνεται ενημερώθηκε αρμοδίως ότι καμία σχέση δεν έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι είναι πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά από την εποχή της Πολιτικής Ανοιξης», έλεγαν οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αμηχανία και νευρικότητα

Παρά την… ωραία ατμόσφαιρα πάντως που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα -εκτός των άλλων και για τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων-, το θέμα του πόθεν έσχες κάποιων βουλευτών προκάλεσε αμηχανία και νευρικότητα στην ηγεσία του κόμματος της Κοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Αν και οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Δημήτρη Τσουκαλά, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη σχετικά με τα ποσά που διαθέτουν και τις επενδυτικές τους δραστηριότητες κρίθηκαν επαρκείς από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου εκμεταλλεύθηκε επικοινωνιακά το θέμα έφερε σε δύσκολη θέση πολλά στελέχη της Κουμουνδούρου.

Τόσο η ασφαλιστική αποζημίωση του βουλευτή Δημήτρη Τσουκαλά, αλλά και η συμμετοχή των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργο Σταθάκη στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Blackrock, η οποία μετέχει ιδιοκτησιακά στην εταιρεία Eldorado Gold και η οποία στο παρελθόν είχε ξεκινήσει την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, μονοπώλησαν τις τελευταίες μέρες τα μαζικά μέσα ενημέρωσης.

Μάλιστα, τις πρώτες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέφευγαν να τοποθετηθούν στο θέμα και σε έναν βαθμό να υπερασπιστούν τους «εγκαλούμενους», αφήνοντας τον Δ. Τσουκαλά, τον Ε. Τσακαλώτο και τον Γ. Σταθάκη να βγάλουν… το φίδι από την τρύπα μόνοι τους.

Τα πόθεν έσχες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, πάντως, μία έκπληξη και για την ίδια την ηγεσία του κόμματος. Ετσι, άρχισε να αναπτύσσεται η ιδέα της έκτακτης φορολόγησης υπέρ του κόμματος και του ταμείου αλληλεγγύης όσων έχουν και μπορούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Βούτσης, με τη σύμφωνη γνώμη του Αλέξη Τσίπρα, αποκάλυψε ότι «αυτοί που έχουν μεγαλύτερες περιουσίες ή αυξημένη οικονομική δυνατότητα, να κληθούν να έχουν και μεγαλύτερη εισφορά στους μηχανισμούς αλληλεγγύης». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για τους «πλούσιους» βουλευτές το 20% της αποζημίωσής τους που κατευθύνεται στις δράσεις αλληλεγγύης του κόμματος θα… αυξηθεί και μπορεί να φτάσει το 40%.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν το 40% της αποζημίωσής τους στο κόμμα. Το θέμα πάντως αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη ΚΕ, που θα γίνει μετά από τις γιορτές.

The post ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγουν την κερκόπορτα για το ξεσπίτωμα χιλιάδων πολιτών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα