Συνεχίζεται η κοινωνική έκρηξη στην Τουρκία-Δύο νεκροί και χιλιάδες τραυματίες(ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Δεν λένε να σταματήσουν ή έστω να κοπάσουν οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης στη γειτονική Τουρκία. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι πλέον είναι άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις και καλύπτουν όλο το φάσμα των ιδεολογιών, ακόμα και αυτή του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος, έχουν κατασκηνώσει για τα καλά σε όλες τις κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας ζητώντας να αποσυρθούν τα μέτρα που ωθούν τη

χώρα προς την ισλαμοποίηση. Οι κινητοποιήσεις μάλιστα αναμένεται να ενταθούν ύστερα και από την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου και δεύτερου διαδηλωτή.

Οι δύο νεκροί νεαροί

Ο πρώτος νεκρός ήταν ο μόλις είκοσι ετών Μεχμέτ Αϊβαλίτας, ο οποίος κατά τη διάρκεια των ογκωδέστατων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη παρασύρθηκε από ένα ταξί, το οποίο κινήθηκε με ταχύτητα κατά του συγκεντρωμένου πλήθους.

Ο δεύτερος, τουλάχιστον σύμφωνα με τις επίσημες τουρκικές αρχές, νεκρός είναι ο 22χρονος Αμπντουλάχ Κόμερτ από την Αντίκια, ο οποίος σκοτώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην πόλη Χατάι που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Στην αρχή ειπώθηκε ότι ο νεαρός σκοτώθηκε από σφαίρα που δέχτηκε κατά άλλους από την αστυνομία και κατά άλλους από κάποιο άγνωστο άτομο αλλά σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση δεν βρέθηκε κανένα σημείο εισόδου ή εξόδου σφαίρας από πυροβόλο όπλο.

Το μήνυμα του Αμπουλάχ στο Facebook

Συγκλονιστικό ήταν το μήνυμα που έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης λίγο πριν πεθάνει ο ο 22χρονος Αμπντουλάχ Κόμερτ. Πιο συγκεκριμένα ο νεαρός έγραψε «Κοιμήθηκα μόλις 5 ώρες μέσα σε 3 ημέρες. Με ψέκασαν με δακρυγόνα αμέτρητες φορές, ρίσκαρα τον θάνατο μου 3 φορές. Και ξέρετε τι λέει ο κόσμος; Παράτα τα, εσύ θα είσαι που θα σώσεις τη χώρα; Ναι, και αν δεν την σώσουμε εμείς, θα πεθάνουμε όσο το προσπαθούμε. Είμαι τόσο κουρασμένος που έχω πιει 7 ενεργειακά ποτά και 9 παυσίπονα σε 3 μέρες, η φωνή μου έχει κλείσει αλλά θα είμαι ξανά στην πλατεία σήμερα στις 6. Απλά για την επανάσταση.»¨

Η συγγνώμη Αρίντς

Λίγο μετά από αυτά τα τραγικά περιστατικά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μ. Αρίντς ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε συγγνώμη από τους διαδηλωτές για την υπέρμετρη αστυνομική βία που δέχτηκαν και συνεχίζουν να δέχονται όλες αυτές τις ημέρες που βρίσκονται στους δρόμους.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκίουλ πήρε σαφείς αποστάσεις από τον Τάγιπ Έρντογαν λέγοντας ότι «η δημοκρατία είναι κάτι που προκύπτει με τη λαϊκή βούληση, αλλά δεν σημαίνει μόνο κάλπες. Είναι πολύ φυσιολογικό, διαφορετικές απόψεις και αντιρρήσεις να εκφράζονται με διάφορους τρόπους και εκτός εκλογικής διαδικασίας».

Παρόλα αυτά ο Τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται ατάραχος ή τουλάχιστον έτσι θέλει να εμφανίζεται αφού πριν φύγει από τη χώρα για περιοδεία στις χώρες της βόρειας Αφρικής είπε χαρακτηριστικά ότι «με το ζόρι κρατάω στα σπίτια τους το 50% των πολιτών που με ψήφισαν».

Keywords
Τυχαία Θέματα