Συνάντηση ΟΛΜΕ – Αρβανιτόπουλου για τις πανελλαδικές

Με την απεργία «προ των πυλών», ακόμα και μέσα στην περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έχει από τις 6 το απόγευμα συνάντηση με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Οι καθηγητές αντιδρούν κυρίως στην αύξηση του ωραρίου κατά δύο διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως (από 21 σε 23). Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη, σε νέα

συνεδρίαση (έπειτα από εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας), αφού αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης με τον υπουργό.

Ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να προσέλθει στη συνάντηση με διάθεση κατευνασμού, αλλά και να επιχειρηματολογήσει σχετικά με τα μηδαμινά περιθώρια υποχώρησης έναντι των αξιώσεων των εκπαιδευτικών. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εκτιμάται ότι θα ζητήσει από τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης να υπαναχωρήσουν από τη σκληρή τους γραμμή προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων, καθώς το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων είναι ασφυκτικό.

Οι παρατάξεις στο ΔΣ της Ομοσπονδίας πάντως φαίνεται να συμφωνούν στην κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στις Εξετάσεις, πλην των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που πρότειναν 48ωρη απεργία πριν από τις Πανελλαδικές.

Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών προκύπτουν από νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε στη Βουλή και προβλέπει μείωση των αναπληρωτών, μέσω της αύξησης των ωρών διδασκαλίας για το μόνιμο διδακτικό προσωπικό της δημόσιας εκπαίδευσης, κατά δύο ώρες την εβδομάδα, γεγονός για το οποίο η ΟΛΜΕ αντιδρά.

Πρόκειται για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά στο Μεσοπρόθεσμο 2013-16, το οποίο προβλέπει περικοπές στις κρατικές παροχές, με στόχο να εξοικονομηθούν το 2013 41,2 εκατ. ευρώ και το 2014 περίπου 61,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουν 23 ώρες διδασκαλία την εβδομάδα, από 21 που είναι σήμερα, εάν έχουν έως έξι χρόνια προϋπηρεσίας, στις 21 ώρες από 19 που είναι σήμερα, αν έχουν από έξι έως 12 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ 20 ώρες, αν έχουν πάνω από 12 χρόνια προϋπηρεσίας. Εκπαιδευτικοί εργαστηρίων του κλάδου ΤΕΟ1 24 ώρες, αν έχουν επτά χρόνια προϋπηρεσίας και 21 ώρες εργασίας, αν έχουν μέχρι 13 χρόνια προϋπηρεσίας. Με προϋπηρεσία πάνω από 13 χρόνια, ο χρόνος εργασίας είναι 20 ώρες εβδομαδιαίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα