Συμφωνία στη Γενεύη για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία (ΦΩΤΟ)

Η τετραμερής σύνοδος στη Γενεύη ολοκληρώθηκε με την την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας της ΕΕ και της Ουκρανία πάνω στα στάδια που θα ακολουθηθούν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε σήμερα από την Γενεύη ότι η συμφωνία προβλέπει τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την παράδοση των κτιρίων που έχουν καταληφθεί από ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία.

«Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες

πρέπει να αφοπλιστούν, όλα τα παρανόμως καταληφθέντα κτίρια πρέπει να παραδοθούν στους νόμιμους κατόχους τους, όλοι οι δρόμοι, οι πλατείες και οι λοιποί δημόσιοι χώροι στις ουκρανικές πόλεις πρέπει να απελευθερωθούν», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

Το έγγραφο αυτό που υιοθετήθηκε προβλέπει επίσης την χορήγηση μιας αμνηστίας σε αυτούς που θα σεβαστούν τις διατάξεις της συμφωνίας αυτής με εξαίρεση «αυτούς που είναι ένοχοι για κακουργήματα», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, μετά τις τετραμερείς συνομιλίες που έγιναν σήμερα στην Γενεύη με την συμμετοχή εκτός του Λαβρόφ, των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσα, των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Η Ρωσία δεν έχει καμία επιθυμία να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία διαβεβαίωσε εξάλλου κατά την συνέντευξη Τύπου ο Λαβρόφ. «Δεν επιθυμούμε να εισέλθουν οι στρατιωτικές μας δυνάμεις στην Ουκρανία, όπου ζει το αδελφό έθνος», διαβεβαίωσε. «Αυτό θα ήταν αντίθετο με τα θεμελιώδη συμφέροντά μας», πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε εξάλλου το αίτημα της Μόσχας για αποκέντρωση στην Ουκρανία και για να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αρκετά μεγάλης ρωσικής μειονότητας στην χώρα αυτήν.

Ακόμη κάλεσε να ξεκινήσει άμεσα εθνικός διάλογος στην Ουκρανία, ζητώντας όμως παράλληλα αποκεντρωμένη εξουσία και μεγαλύτερες εξουσίες για τις περιοχές, μαζί με ισχυρότερο ρόλο της ρωσικής γλώσσας στη χώρα.

Τόνισε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη και να μην ενταχθεί σε καμία στρατιωτική συμμαχία. «Μας δίνει ελπίδα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ενδιαφέρονται πραγματικά για τριμερή συνεργασία με τη Ρωσία» δήλωσε.

Επιπλέον, χαρακτήρισε ως «διάκριση και εχθρότητα» την κίνηση του Κιέβου να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις στην Ουκρανία Ρώσων πολιτών, αρνήθηκε όμως την ρωσική παρουσία στην Ουκρανία.

Αυξάνουν την στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία οι ΗΠΑ

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ενημέρωσαν πως θα αποστείλουν επιπρόσθετη μη θανάσιμη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται κυρίως για ιατρικές προμήθειες και κράνη.

«Τηλεφώνησα σήμερα το πρωί στον προσωρινό υπουργό Άμυνας (του Κιέβου Μιχαήλο Κοβάλ) για να του πω ότι ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα ενέκρινε μια επιπρόσθετη μη θανάσιμη στρατιωτική βοήθεια», σημείωσε ο Χέιγκελ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Πεντάγωνο έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας Τόμας Σιέμονιακ.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια θα μπορούσαν να χορηγήσουν στην Ουκρανία», κατέληξε ο Χέιγκελ.

Η νέα αμερικανική βοήθεια ακολουθεί της ανακοίνωσης χθες του ΝΑΤΟ ότι θα αποστείλει περισσότερα πλοία, αεροσκάφη και στρατεύματα στην ανατολική Ευρώπη “εντός ημερών”.

Το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι κράτος μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

The post Συμφωνία στη Γενεύη για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία (ΦΩΤΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα