Συγκάτοικοι και στο… γραφείο λόγω κρίσης

Στα 200 τετραγωνικά μέτρα της αίθουσας συνυπάρχουν τουλάχιστον έξι διαφορετικές εταιρείες. Σε μια γωνιά συσκέπτονται ένας σκηνοθέτης και μία φωτογράφος. Απέναντι κάθονται δύο προγραμματιστές. Λίγο πιο πέρα εργάζονται οι υπάλληλοι μιας επιχείρησης μάρκετινγκ. Κατά καιρούς την αίθουσα συνεδριάσεων νοικιάζει κάποιος δικηγόρος ή διαφημιστής. Η οικονομική κρίση αναδεικνύει τελευταία χώρους σαν και αυτόν που απευθύνονται σε «άστεγους» ελεύθερους επαγγελματίες. Εδώ οι ένοικοι μισθώνουν γραφεία, όχι διαμερίσματα ή ορόφους.

Ο σκηνοθέτης Αυρήλιος Καρακώστας συνήθως δούλευε στο σπίτι του.

Είχε αποκλείσει ως λύση την ενοικίαση επαγγελματικής στέγης επειδή οι τιμές ήταν ασύμφορες. Ωσπου ανακάλυψε έναν συνεργατικό χώρο εργασίας κοντά στην Ακρόπολη. Επέλεξε ένα σχετικά απομονωμένο γραφείο, προπλήρωσε 270 ευρώ για έναν μήνα και εξασφάλισε τον δικό του χώρο πλάι σε άλλες ειδικότητες. «Γνώρισα και άλλους ανθρώπους εδώ, από μοναχικά επαγγέλματα. Δικτυώθηκα και προέκυψαν συνεργασίες», λέει.

Του παρέχονται οθόνη υπολογιστή, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τηλέφωνο, φαξ, εκτυπωτής, σκάνερ. Δεν χρειάζεται να καταβάλλει λογαριασμούς κοινής ωφελείας ή κοινόχρηστα. Συνεργατικοί χώροι εργασίας σαν και αυτόν εμφανίστηκαν πριν από δεκαετίες στο εξωτερικό. Διαδόθηκαν ιδιαίτερα στη Σίλικον Βάλεϊ, στην Καλιφόρνια, φιλοξενώντας νέους προγραμματιστές.

«Πιθανώς να βοηθήσει ως εναλλακτικός τρόπος εργασίας στην Ελλάδα της κρίσης», λέει ο Γιώργος Ησαΐας, ένας εκ των τριών ιδρυτών του χώρου Synergy Project. «Οποιος δεν έχει γραφείο και δεν θέλει να κάνει τις επαγγελματικές συναντήσεις σε καφετέριες, στο σπίτι του ή σε μέρη με πολύ κόσμο μπορεί να επιλέγει τους συνεργατικούς χώρους». Σε ένα πρώην αρχιτεκτονικό γραφείο στον Κεραμεικό στεγάζεται το Loft2Work, ένα αντίστοιχο εγχείρημα. «Η κρίση έχει φέρει κόσμο», παρατηρεί ο Ανδρέας Τζουανόπουλος, ένας εκ των ιδρυτών. Σε σταθερή βάση περίπου 15 επαγγελματίες στήνουν τους φορητούς υπολογιστές τους εδώ. Ο μέσος όρος ηλικίας των ενοίκων σπανίως ξεπερνά τα 40 έτη. Οι περισσότεροι με ειδικότητες στους κλάδους της σχεδίασης και της πληροφορικής.

Ανάλογα με τον χώρο και τις παροχές καθορίζονται και τα ευέλικτα πακέτα μίσθωσης. Συνήθως ένα γραφείο στοιχίζει 270 ευρώ τον μήνα. Αλλού, ο ιδιώτης πληρώνει 250 ευρώ το έτος και ο φοιτητής 100 ευρώ. Διαφορετικές τιμές ισχύουν για ομάδες ή για ωριαία ενοικίαση αίθουσας συνεδριάσεων. Κάποιοι χώροι διαθέτουν ατομικά γραφεία, άλλοι είναι χωρισμένοι με κουβούκλια. «Σχεδόν κανένας συνεργατικός χώρος όμως δεν είναι βιώσιμος μόνο από αυτές τις παροχές», λέει ο κ. Τζουανόπουλος. «Γι’ αυτό και εμείς νοικιάζουμε χώρους και σε μεγάλες επιχειρήσεις ή διοργανώνουμε σεμινάρια». Οπως συμπληρώνει, κάποια από αυτά τα σεμινάρια παρέχονται δωρεάν με σκοπό την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν στον χώρο του στον Κεραμεικό συνεδρίες συμπλήρωσης βιογραφικού σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τέσσερις χώροι (Synergy Project, Loft2Work, 123p, Colabworkspace) λειτουργούν την τελευταία τριετία στην Αθήνα. Η εμφάνισή τους στην Ελλάδα συνέπεσε με την οικονομική κρίση και την ανάγκη νέων επαγγελματιών να περιορίσουν τα έξοδα στέγασης της επιχείρησής τους.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μας σε συνεργατικούς χώρους επικρατούσε ησυχία βιβλιοθήκης. Ο σεβασμός που επιτάσσει η συνύπαρξη αγνώστων είχε χαμηλώσει τις φωνές και είχε περιορίσει τα τηλεφωνήματα. «Αρχικά η ιδέα της μετακόμισης εδώ μας φάνηκε παράξενη», λέει η Εύα Μπούζη, εργαζόμενη σε εταιρεία μάρκετινγκ στον τομέα των κοινωνικών δικτύων. «Τελικά είδαμε ότι συμφέρει οικονομικά αφού γλιτώσαμε τα κοινόχρηστα. Κάθε μέρα σε περιμένει εδώ ο καφές σου. Αν προκύψει πρόβλημα με το Ιντερνετ θα σ’ το λύσουν», προσθέτει. Η εταιρεία στην οποία εργάζεται αύξησε και τα μέλη της όσο καιρό στεγάζεται εκεί. Από τέσσερις υπαλλήλους πέρυσι, σήμερα απασχολεί εννέα. «Δεν χρειάστηκε να αναζητήσουμε συνεργάτες αλλού αφού έτυχε να δουλεύουν στο διπλανό γραφείο», λέει η κ. Μπούζη. «Εδώ συμπληρώνει ο ένας τον άλλον».

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ. Βελτίωση της κίνησης στον χώρο της επαγγελματικής στέγης παρατηρεί μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος Γιάννης Ρεβύθης. «Υπάρχουν συνάδελφοι μεσίτες που έχουν αναγκαστεί λόγω κρίσης να συστεγαστούν και να μοιράζονται τη γραμματεία. Παράλληλα όμως έχουμε περισσότερη δουλειά σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι που είχε παγώσει η αγορά», τονίζει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εμπορικοί δρόμοι όπως η Τσακάλωφ και η Πατριάρχου Ιωακείμ ανακάμπτουν, ενώ σε μεγάλες λεωφόρους παραμένουν αδιάθετοι χώροι «λόγω των παράλογων απαιτήσεων που εξακολουθούν να έχουν οι ιδιοκτήτες». Οπως προσθέτει ο κ. Ρεβύθης, εκτός από διακανονισμούς ενοικίων, η κρίση φέρνει και μετακινήσεις επιχειρήσεων σε λιγότερα τετραγωνικά μέτρα ή σε χαμηλότερους ορόφους.

Εφημερίδα: ΤΑ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα