Στουρνάρας: Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης εργάζεται για τη δημοσιονομική σταθερότητα

Η ναυτιλία μπορεί να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της χώρας, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε μάλιστα «πρωταθλητή κλάδο» την ποντοπόρο ναυτιλία. Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο ΙΟΒΕ

είχε τίτλο: «Η συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Ελληνική Οικονομία: Επιδόσεις και Προοπτικές».

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηεκε σε τέσσερις διαστάσεις στις οποίες εκτείνεται ο ρόλος της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας: Πρώτον στην ανάδυση του νέου εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου της χώρας μας. Δεύτερον η ελληνόκτητος ποντοπόρος ναυτιλία είναι ευρωπαϊκής σημασίας. Τρίτον είναι παγκόσμιας σημασίας, δεδομένου ότι το 90% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται μέσω της θαλάσσιας οδού και τέταρτον συμβάλλει στη δημοσιονομική εξυγίανση κατά τη διάρκεια της κρίσιμης αυτής περιόδου μέσω της συμφωνίας των εφοπλιστών με τον Πρωθυπουργό για ενίσχυση των φορολογικών εσόδων με την καταβολή επιπλέον φόρων.

Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι «είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι παράλληλα με τις προσπάθειες άμεσης δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων παραγομένων αγαθών και υπηρεσιών, πρέπει να ληφθούν στρατηγικές αποφάσεις για το πού θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μακροπρόθεσμα. Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα προς αυτή την κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας & Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης αναφέρθηκε στις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν: 1.Να συνειδητοποιήσουμε τον πραγματικό ανταγωνισμό 2.Να κατανοήσουμε τι προσφέρουν τα καταξιωμένα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα 3.Να αξιολογήσουμε αντικειμενικά τις δυνατότητές μας 4.Να συμφωνήσουμε αν πράγματι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ναυτιλιακό πλέγμα υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικότητας, ικανό να διεκδικήσει την διεθνή προτίμηση. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας και η μείωση της ανεργίας είναι, σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη, αλληλένδετοι στόχοι με την πορεία της ναυτιλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα