Στουρνάρας: Διαρθρωτικά μέτρα 1,3 δις ευρώ παρουσίασε η ελληνική πλευρά στην τρόικα

Μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρουσίασε η ελληνική πλευρά στην Τρόικα, ενώ η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014 και να προχωρήσει η αξιολόγηση του μνημονίου, σύμφωνα με δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε

μετά το τέλος του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα μέτρα αυτά θα αφορούν το «κλείσιμο των παραθύρων» για την εισφοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή, τη μείωση των δαπανών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν υπερβεί τα όριά που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό τους, τις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, κυρίως στον τομέα της υγείας, και την επιβολή αυστηρών ποινών σε όλες τις περιπτώσεις οργανισμών της Γενικής Κυβέρνησης, όπου δεν εφαρμόζεται το ενιαίο μισθολόγιο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε πάντως ότι δεν γνωρίζει αν η Τρόικα θα συμφωνήσει ότι με αυτές τις παρεμβάσεις κλείνει το δημοσιονομικό κενό, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της, ως προς το ύψος του κενού έχουν μειωθεί, ενώ η βελτίωση των εσόδων του προϋπολογισμού και τα στοιχεία για την επιβράδυνση της ύφεσης, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, που ξεκίνησε η αποστολή της Τρόικας, βελτιώνουν τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η αξιολόγηση της Τρόικας να συνεχιστεί και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, αφού υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά ζητήματα, τα οποία αφορούν κυρίως την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, το νέο μεσοπρόθεσμο και το δημοσιονομικό κενό του 2015, για το οποίο δεν έχει καν ξεκινήσει συζήτηση ακόμη και την κινητικότητα στο δημόσιο. Ο κ. Στουρνάρας καθησύχασε ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσες ταμειακές ανάγκες, ακόμη και αν παραταθεί η αξιολόγηση της Τρόικας.

«Όχι σε πλειστηριασμούς γιατί θα καταρρεύσουν οι τράπεζες»

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε στην Τρόικα μέσω της συνέντευξης ότι δεν γίνεται από την 1η Ιανουαρίου να αρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας μιας και δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός για να πάρει τη θέση των πλειστηριασμών.

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, σε περίπτωση που απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί τότε θα κινδυνεύσουν άμεσα οι τράπεζες. Αυτό, εξήγησε, θα συμβεί καθώς η αγορά θα «πλημμυρίσει» από σπίτια και θα καταρρεύσουν οι τιμές των ακινήτων.

The post Στουρνάρας: Διαρθρωτικά μέτρα 1,3 δις ευρώ παρουσίασε η ελληνική πλευρά στην τρόικα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα