Στο μυαλό του Φώτη Κουβέλη

Του Άγγελου Μόσχοβα

«Στις ευρωεκλογές θα πάμε καλύτερα από όσο διαχέουν οι αντίπαλοί μας» λέει δημόσια και ιδιωτικά ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα φαίνεται να επικυριαρχείται από το γνωστό… θεσσαλικό του πείσμα ή, για την ακρίβεια, από ένα μείγμα συναισθημάτων, τόσο έντονο μάλιστα που καθορίζει ακόμη και τις πολιτικές του επιλογές: πικρία, οργή, θυμός, πείσμα, αλλά και ικανοποίηση για την… επανάσταση του καλοκαιριού, όταν απέσυρε τη ΔΗΜΑΡ

από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Οσοι γνωρίζουν τον Κουβέλη κάνουν λόγο για «αγύριστο κεφάλι», που «αν πάρει μία απόφαση, δεν την παίρνει πίσω ακόμη και αν θεωρήσει ότι μπορεί να είναι λάθος».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, παρά τις αντιξοότητες, φαίνεται ότι θα πολεμήσει μέχρι εσχάτων, μένοντας πιστός στις επιλογές του. Και δεν είχε λίγες απώλειες το τελευταίο διάστημα:
- Οι δημοσκοπικές έρευνες έχουν προκαλέσει εκνευρισμό. Ωστόσο, στις ευρωεκλογές ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και οι συνεργάτες του προεξοφλούν ότι θα εκλέξουν τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή. Γιατί μπορεί το εκλογικό μέτρο να είναι περίπου 4,5%, ωστόσο, από τα αδιάθετα υπόλοιπα «και με 3,3% εκλέγεις εκπρόσωπο στο ευρωκοινοβούλιο» λένε στην Αγίου Κωνσταντίνου.
- Οι απώλειες μιντιακών συμμαχιών είναι ένα ακόμη πλήγμα που επηρεάζει τη δυναμική του κόμματος. «Οσο ήμασταν στην κυβέρνηση μας στήριζαν πολλοί, τώρα…» λέει με ένα μείγμα πικρίας και πείσματος ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος εκτιμά ότι τον πολεμούν συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα.
- Οι απώλειες πιστών συμμάχων και προσωπικών φίλων, όπως ο Σπύρος Λυκούδης και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος («πολιτικό του παιδί»), ήταν ένα μεγάλο σοκ για τον Φώτη Κουβέλη. Βέβαια, αντίστοιχο σοκ είχαν υποστεί ο τότε γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και ο τότε εκπρόσωπος Τύπου, όταν έμαθαν την απόφαση Κουβέλη να αποχωρήσει από την τρικομματική κυβέρνηση. Η διαφωνία για το καίριο αυτό θέμα δεν άργησε να προσλάβει διαστάσεις εσωκομματικής καταιγίδας, όμως, ο Κουβέλης όσο μεγαλύτερες αντιστάσεις συναντούσε τόσο πιο πολύ θεωρούσε πως η απόφασή του ήταν η πλέον ορθή.
- Προς ναυάγιο φαίνεται να οδεύει η συνεργασία ΔΗΜΑΡ-Νέας Ελλάδας παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα να εμφανιστεί η συνάντηση Κουβέλη-Λοβέρδου ως προοίμιο τελικής συνεργασίας. Επισήμως, οι συνεργάτες των δύο ανδρών μιλούσαν για αναζωπύρωση του ειδυλλίου των δύο, αλλά φαίνεται πως δύσκολα θα αποφευχθεί το διαζύγιο. Η θετική ανταπόκριση Λοβέρδου προς την πρόσκληση Βενιζέλου -παρότι δεν συζητήθηκε στη συνάντηση- φαίνεται ότι ήταν προοίμιο για τη στάση που θα τηρήσει ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα. Επί της ουσίας, Κουβέλης-Λοβέρδος διαπραγματεύτηκαν σκληρά επί 1:15’, αλλά δεν κατέληξαν. Αυτό θα επιχειρήσουν να κάνουν αντιπροσωπείες των δύο μέσα στο Σαββατοκύριακο και σε νέα συνάντηση των δύο ανδρών εντός της εβδομάδος θα επικυρωθεί η συμφωνία ή το ναυάγιο. Τα θέματα που τους χωρίζουν είναι το όνομα (ο Λοβέρδος θέλει να αναφέρεται στον νέο φορέα και η Συμφωνία, ο Κουβέλης αρνείται να απεμπολήσει το brand name της ΔΗΜΑΡ), ο τρόπος διοίκησης του νέου σχήματος και τα ποσοστά εκπροσώπησης του ευρωψηφοδελτίου.
Προς το παρόν, σε πείσμα όλων, ο Φώτης Κουβέλης συγκροτεί τον «τρίτο πόλο», συνομιλώντας με μονάδες (Μπεγλίτης, Καστανίδης, Τσαμουργκέλης, Μανίκας) και δείχνει να περιμένει περισσότερο το στραβοπάτημα του ΠΑΣΟΚ και των « 58»…

Πολιτικό ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

The post Στο μυαλό του Φώτη Κουβέλη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα