Στο 100% η επανεκλογή της Μέρκελ

Οι κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας αξιοποίησαν το συνέδριο τους για να κάνουν επίδειξη ενότητας εγκαινιάζοντας ουσιαστικά τον προεκλογικό αγώνα. Η επανεκλογή της Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος με ένα ποσοστό που αγγίζει το 100%, καταδεικνύει τις προεκλογικές προθέσεις των γερμανών συντηρητικών.

Το κόμμα εμπιστεύεται τη Μέρκελ στη διαχείριση της «ευρωκρίσης» και στην υπεράσπιση της «κοινωνικής οικονομίας

της αγοράς», επειδή αυτό κάνει η πλειονότητα των ψηφοφόρων. Η ομοφωνία στο πρόσωπο της καγκελαρίου ήταν το χαρακτηριστικό του συνεδρίου, ωστόσο, δεν έλειψαν και οι κόντρες.

Η ενεργειακή στροφή και η φορολογική εξίσωση των ομοφύλων ζευγαριών ήταν δύο από τα θέματα που διχάζουν τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά η επιτροπή προτάσεων του συνεδρίου είχε φροντίσει στο προοίμιο να αμβλύνει την εκρηκτικότητά τους.

Το προεκλογικό 2013 θα αρχίσει και θα τελειώσει με Μέρκελ. Αυτή είναι το πρόγραμμα της CDU. Οι συντηρητικοί δεν ποντάρουν ούτε σε προγράμματα αλλά ούτε και σε καμία νέα μεταρρυθμιστική ατζέντα. Η συνταγή της επιτυχίας ακούει στο όνομα της καγκελαρίου. Άλλωστε και η ίδια κάπως έτσι βλέπει τα πράγματα: «Η καθοδηγούμενη από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους είναι η πιο επιτυχής κυβέρνηση από την επανένωση της Γερμανίας. Και αυτό γιατί κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε για εκατομμύρια ανθρώπους και οικογένειες δουλειά και σιγουριά, μειώνοντας την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο και αυξάνοντας την απασχόληση στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990».

Το μήνυμα της Άγκελα Μέρκελ είναι σαφές: «Μπορείτε να εμπιστευτείτε εμένα, το κόμμα μου και την κοινωνική οικονομία της αγοράς». Στο πνεύμα αυτό η καγκελάριος υπενθύμισε στους συνέδρους τις μεγάλες επιτυχίες των Χριστιανοδημοκρατών από την εποχή του Αντενάουερ. Υποστήριξε ότι καμία άλλη χώρα δεν παρουσιάζει σήμερα τόσο καλές επιδόσεις όσο η Γερμανία. Και η συνέχιση αυτής της πολιτικής συνιστά τη συνταγή της επιτυχίας. «Ισχυρή Γερμανία-Ευκαιρίες σε όλους» είναι ο τίτλος της κεντρικής προγραμματικής πρότασης που ενέκρινε το συνέδριο. Είναι οι βάσεις για μια μακρόπνοη πολιτική μέχρι το 2015 με έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη.

Η αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ παραμένει υψηλή προτεραιότητα. Και αυτό απαιτεί την αναδιάρθρωση της ΕΕ αλλά και το νοικοκύρεμα του τραπεζικού συστήματος. «Για τον λόγο αυτόν η Γερμανία ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη. Θέλουμε τον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, μολονότι έχουμε βρει μόνο 11 χώρες που θα συμπράξουν προκειμένου οι τράπεζες να συμβάλουν και αυτές στην αντιμετώπιση της κρίσης και να μην επαναληφθούν οι ίδιες εξελίξεις που αναγκάζουν τον απλό φορολογούμενο να πληρώσει εκείνος», τόνισε η καγκελάριος.

Μέχρι τώρα οι Γερμανοί εμπιστεύονται τη Μέρκελ στη διαχείριση της ευρωκρίσης. Η καγκελάριος θεωρείται εγγυήτρια της σταθερότητας και ακριβώς σε αυτό ποντάρει το επιτελείο της. Το ίδιο δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Τα πράγματα, ωστόσο, μπορεί να αλλάξουν. Μια περαιτέρω όξυνση της κρίσης θα έπλ

Keywords
Τυχαία Θέματα