Έστησαν γιγάντιο άγαλμα του πάπα στην Πολωνία

Τα αποκαλυπτήρια ενός γιγαντιαίου αγάλματος του πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ στη Τσεστόχοβα της νότιας Πολωνίας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, παρά το ότι το εγχείρημα είχε συγκεντρώσει τις διαφωνίες τοπικών παραγόντων.

Στην ίδια πόλη βρίσκεται το μοναστήρι Γιάσνα Γκόρα και η, θαυματουργή για τους καθολικούς, εικόνα της Μαύρης Παναγίας. Το βάρους 10 τόνων άγαλμα από μεταλλικό σκελετό και πλέξιγκλας έχει ύψος 13,8 μέτρα και εικονίζει τον Πολωνό πάπα με τα χέρια ανοιχτά. Ο πάπας φορά χρυσό σταυρό στο λαιμό.

Χρηματοδότης ήταν ο Λέσεκ Λίσον, γνωστός του πάπα πολλά χρόνια πριν γίνει προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Λίσον ήθελε να ευχαριστήσει τον πάπα για τη σωτηρία του γιου του που κινδύνεψε να πεθαίνει από πνιγμό πριν από τρία χρόνια. Πάντως, παρά το ότι η Πολωνία είναι από τις πιο πιστές καθολικές χώρες στην Ευρώπη, το άγαλμα δεν συγκέντρωσε τις θετικές γνώμες όλων.

Το BBC αναφέρει μάλιστα ότι έγινε καμπάνια στο Facebook κυρίως γιατί το άγαλμα κοιτά αντίθετα από την πόλη της Τσεστόχοβα. Αρχιτέκτονες στην πόλη εξέφρασαν τις αντιρρήσεις του για την ποιότητά του έργου. Ο Ιωάννης Παύλος Β’, κατά κόσμος Κάρολ Βοϊτίλα, πέθανε το 2005 και οσιοποιήθηκε το 2011. Όταν εξελέγη το 1978 ήταν ο πρώτος μη Ιταλός πάπας μετά από τέσσερις αιώνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα