Στις 3 μ.μ. η συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας

Σήμερα, μετά τις 3.00 το μεσημέρι θα έχει την πρώτη συνάντηση με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Ξεκινά έτσι και επισήμως η «μάχη» της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα, με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των αμυντικών

βιομηχανιών (ΕΑΣ – ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ που είναι και ένα εκ των τεσσάρων προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση, να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.

Το δίλημμα που έχουν θέσει οι εταίροι μας είναι συρρίκνωση με απολύσεις ή «λουκέτο» για τις τρεις ΔΕΚΟ και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιτύχει μια συμβιβαστική λύση με τις λιγότερες δυνατές αποχωρήσεις υπαλλήλων. Οι έως τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για απολύσεις 1.000 υπαλλήλων από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Η «ατζέντα» των θεμάτων είναι τεράστια και σε αυτήν πέρα από τις αμυντικές βιομηχανίες συμπεριλαμβάνονται ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, η διαθεσιμότητα (πρώτο και δεύτερο κύμα), η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου, η κάλυψη του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού. Στο οικονομικό επιτελείο τονίζουν ότι αυτό που δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση, καθώς δεν πρόκειται να το δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι η επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Σύμφωνα με το ethnos, η εξυγίανση των αμυντικών βιομηχανιών αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση του Οκτωβρίου ύψους 1 δισ. ευρώ και θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ζητούμενο είναι να πειστεί η τρόικα ότι μπορεί να στεφθεί με επιτυχία η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και να διασφαλιστεί η διατήρηση «εν ζωή» των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ με… διαχειρίσιμες απώλειες . Παραδέχεται πως δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν αποχωρήσεις προσωπικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις τρεις εταιρείες εκτιμάται ότι θα απολυθούν τελικά περί τα 1.000 άτομα. Ο μεγαλύτερος αριθμός αποχωρήσεων σε σχέση με το συνολικό δυναμικό της εταιρείας αναμένεται στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπου από από τα 850 άτομα ενδέχεται να δουν την πόρτα της εξόδου περισσότερα από 500.

Keywords
Τυχαία Θέματα