Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τη «Γιορτή Μήλου 2013» στη Ζαγορά

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες στη Ζαγορά για τη «Γιορτή Μήλου 2013», που θα πραγματοποιηθεί στις 6 και στις 7 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με σκοπό την ανάδειξη του όμορφου τόπου της Ζαγοράς και της κοπιαστικής εργασίας των μηλοπαραγωγών που εδώ και χρόνια παράγουν με ποιότητα τα γνωστά σε όλους μήλα «Ζαγορίν».

Όπως αναφέρει ο «Ταχυδρόμος», φέτος η «Γιορτή Μήλου» 2013 θα πραγματοποιηθεί για 3η χρονιά στη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό

Ζαγοράς, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου και την Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς.

Η Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Μαρία Σαμαρά, σχετικά με την γιορτή επισημαίνει : «Σαν Δήμος επιδιώκουμε να αναδειχθούν οι παραδόσεις και οι αξίες της περιοχής μέσω των καλλιεργητικών συνηθειών και πρακτικών της περιοχής της Ζαγοράς και μέσα από την πολιτιστική παράδοση που κουβαλάει η περιοχή από τον πολιτισμό του μήλου και της συγκεκριμένης καλλιέργειας στην περιοχή του ανατολικού Πηλίου τα τελευταία εξήντα χρόνια».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η καλλιέργεια του μήλου στην περιοχή της Ζαγοράς είναι από την δεκαετία του 1950 η σημαντικότερη οικονομική και κοινωνική ενασχόληση των κατοίκων της. Μάλιστα είναι η σπουδαιότερη οικονομική δραστηριότητα που κρατάει τους ανθρώπους σε αυτή την όμορφη περιοχή περισσότερο από εξήντα χρόνια.

Συγκεκριμένα στις 27 Οκτωβρίου 1916, 199 Ζαγοριανοί ίδρυσαν το Συνεταιρισμό με την επωνυμία «Συνεταιρισμός Πωλήσεως Γεωργικών Προϊόντων Ζαγοράς» ένας από τους πρώτους συνεταιρισμούς της χώρας. Τα Μήλα Ζαγοράς θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο και η αναγνώριση αυτή επισφραγίζεται το 1996 από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ετικέτα «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης» (κανονισμός Ε.Ε.Κ. 1107/96), μια σημαντική διάκριση που δίνεται σε προϊόντα υψηλών προδιαγραφών.

Ο Δήμος Ζαγοράς –Μουρεσίου με την εκδήλωση αυτή προσπαθεί να αναδείξει το σημαντικό αυτό προϊόν της περιοχή και να δώσει νέα προοπτική στην καλλιέργεια μήλου. Οι χορηγοί της εκδήλωσης θα είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα