Στην τελική ευθεία ο κατάλογος των φορέων του Δημοσίου που καταργούνται

Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας βρίσκεται ο κατάλογος με τους φορείς και τα νομικά πρόσωπα του δημοσίου, που πρόκειται να συγχωνευθούν ή να καταργηθούν και, ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοί τους να απολυθούν.

Οι συσκέψεις και οι συνεργασίες μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, στους οποίους υπάγονται οι εν λόγω φορείς, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και το υπουργείο Οικονομικών, είναι συνεχείς και πυρετώδεις, προκειμένου

να ολοκληρωθεί ο κατάλογος με τους πρώτους φορείς που «δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία τους» και θα καταργηθούν.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση για το σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη Μ. Πέμπτη, το οποίο είναι προαπαιτούμενο στην συμφωνία με την τρόικα για 4.000 απολύσεις μέχρι το 2013. Το νομοσχέδιο, αφού ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση στις 14 Μαΐου και με ενσωματωμένες ενδεχόμενες τροποποιήσεις, θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Μάλιστα χθες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης είχε συνάντηση με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και τους ενημέρωσε και για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις φορέων του δημοσίου, το σχέδιο για το πρόγραμμα κινητικότητας, τις αποχωρήσεις και τις προσλήψεις με αναλογία 1 προς 1. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μανιτάκης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Ερωτηματολόγια σε 206.000 υπαλλήλους

Την αποστολή προς 206.000 δημόσιους υπαλλήλους των πρώτων ερωτηματολογίων, που αποτελούν τον οδηγό για το σχέδιο περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, ξεκινά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόκειται για υπαλλήλους, που εργάζονται σε υπουργεία και φορείς, οι δομές των οποίων έχουν αξιολογηθεί.

Από τα ερωτηματολόγια θα εξαρτηθεί η τοποθέτηση των υπαλλήλων στα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και των φορέων, αφού προηγουμένως ελεγχθούν και τα τυπικά προσόντα τους και η αντιστοίχισή τους με τη θέση που κατέχουν. Έτσι, στη συνέχεια, όσων τα προσόντα δεν συμβαδίζουν με το περίγραμμα θέσης, τότε θα τίθενται στο καθεστώς κινητικότητας, προκειμένου να καταλάβουν τη νέα τους θέση.

Στα ερωτηματολόγια περιλαμβάνονται ερωτήματα σχετικά με τα γενικά στοιχεία της θέσης, τα στοιχεία του υπηρετούντος υπαλλήλου, τον άμεσα προϊστάμενο και τους υφισταμένους, εφόσον υπάρχουν, τις απαιτήσεις της θέσης. Η συμπλήρωση ερωτηματολογίου προβλέπεται και για τους προϊσταμένους των διοικητικών μονάδων (τμηματάρχες διευθυντές και γενικούς διευθυντές).

Όπως επισημαίνει σε σημείωμά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, «ο Οδηγός στοχεύει στον προσδιορισμό των θέσεων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν σε αυτές, ώστε να καθίσταται δυνατή η ορθολογική τους στελέχωση».

Ο κ. Μανιτάκης χαρακτηρίζει τον Οδηγό «ένα εργαλείο διοικητικού σχεδιασμού των θέσεων εργασίας μέσα από την ανάλυση κάθε θέσης και των προσόντων που πρέπει να διαθέτει ο κάτοχός της, σε συνδυασμό με την ευρύτερη στοχοθεσία της δημόσιας οργάνωσης στην οποία ανήκει».

Προσθέτει ότι «επομένως, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας επιδρούν θετικά στη λειτουργία της στελέχωσης, διευκολύνουν την ουσιαστική εφαρμογή του συστήματος διοίκησης μέσω στόχων και συμβάλλουν στην ορθολογική οργάνωση και διαχείριση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο προσανατολισμός των δημοσίων οργανώσεων σε μετρήσιμα αποτελέσματα συνδέεται άρρηκτα με τον σχεδιασμό των θέσεων εργασίας».

Τέλος, αναφέρει ότι «θα πρέπει να επισημανθεί πως ο Οδηγός έχει διαχρονικό χαρακτήρα, δηλαδή η χρήση του είναι δυνατή κάθε φορά που οι οργανώσεις της δημόσιας διοίκησης χρειάζεται να σχεδιάσουν από την αρχή ή να ανασχεδιάσουν περιγράμματα θέσεων εργασίας και τις διοικητικές τους δομές».

πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα