Στη Θεσσαλονίκη το ρωσικό ιστιοφόρο «Μιρ» στα πλαίσια εορτασμού της πρώτης νίκης του ρωσικού Στόλου

Από τις 8 Απριλίου ως τις 11 Απριλίου, το ρωσικό εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μιρ» («Ειρήνη») θα βρίσκεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και το απόγευμα της 12ης Απριλίου θα προσεγγίσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο εορτασμού των τριακοσίων ετών από την πρώτη νίκη στην ιστορία του ρωσικού Στόλου κατά των Σουηδών. Η μάχη έγινε υπό την καθοδήγηση του Μεγάλου Πέτρου κοντά στη χερσόνησο Χάνκο (παλαιά ρωσική ονομασία της οποίας είναι «Γκαγγούτ»), το 1714.

Κατά την παραμονή του

σκάφους στα ελληνικά λιμάνια, θα διεξαχθεί σειρά εκδηλώσεων, αφιερωμένων σε μεγάλες ναυμαχίες του ρωσικού Στόλου. Η εξόρμηση θα ολοκληρωθεί με την εγκατάσταση της εικόνας του Αγίου Βλαδίμηρου στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, όταν το ιστιοφόρο «Μιρ» επιστρέψει στην Αγία Πετρούπολη.

Ο πλους «Δόξα στον Ρωσικό Στόλο!», υποστηρίζεται από την Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία.

Με αφορμή το ταξίδι, οι αγιογράφοι του Ναού του Αγίου Παντελεήμονα στην Αγία Πετρούπολη, φιλοτέχνησαν την Εικόνα του Αγίου Βλαδίμηρου. Ο ναός ανεγέρθη με διάταγμα του Μεγάλου Πέτρου, εις ανάμνησιν της λήξης του Βόρειου Πολέμου και των δύο νικών κατά του σουηδικού στόλου στο Χάνκο. Η εικόνα θα καθαγιασθεί στο Άγιο Όρος στις 10 Απριλίου, και έπειτα θα εγκατασταθεί στο ιστιοφόρο «Μιρ», για να διαπλεύσει μαζί του στους τόπους της ναυτικής δόξας του ρωσικού Στόλου.

The post Στη Θεσσαλονίκη το ρωσικό ιστιοφόρο «Μιρ» στα πλαίσια εορτασμού της πρώτης νίκης του ρωσικού Στόλου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα