Στη Σουηδία οι πρώτες μεταμοσχεύσεις μήτρας

Στη Σουηδία το τελευταίο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες στον κόσμο μεταμοσχεύσεις μήτρας από μητέρες στις κόρες τους, για να βοηθηθούν νεαρές γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Συγκεκριμένα, δύο νεαρές Σουηδέζες έλαβαν τις μήτρες των μητέρων τους.

“Από τη μία γυναίκα είχε αφαιρεθεί η μήτρα έπειτα από τη θεραπεία ενός καρκίνου του τραχήλου. Η άλλη γυναίκα είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα. Οι δύο γυναίκες είναι περίπου τριάντα χρόνων”, όπως ανακοίνωσαν το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ καθώς και το Πανεπιστημιακό

Νοσοκομείο Σαλγκρένσκα, που βρίσκεται στο Γκέτεμποργκ (δυτική Σουηδία).

“Περισσότεροι από δέκα χειρουργοί συμμετείχαν στις επεμβάσεις, οι οποίες διεξήχθησαν χωρίς επιπλοκές. Οι γυναίκες που έλαβαν τις μήτρες πάνε καλά, αλλά είναι κουρασμένες μετά την επέμβαση”, δήλωσε ο Ματς Μπρένστρεμ, καθηγητής Γυναικολογίας-Μαιευτικής στο πανεπιστήμιο και διευθυντής της ομάδας έρευνας, ενώ συμπλήρωσε: ”Οι μητέρες που έδωσαν τη μήτρα τους είναι ήδη όρθιες και περπατούν και θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέσα σε μερικές ημέρες”.

Γνωστές πρόκειται να γίνουν οι λεπτομέρειες των επεμβάσεων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα δοθεί σήμερα Τρίτη.

Η ομάδα έρευνας του καθηγητή Μπρένστρεμ, που αριθμεί 20 πρόσωπα, εργάζεται για το πρόγραμμα αυτό ήδη από το 1999.

Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας πραγματοποιήθηκε το 2011 στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα