Στη Μόσχα μεταβαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος

Στη Μόσχα μεταβαίνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, που θα πραγματοποιηθεί στη Πρωτεύουσα της Ρωσίας, το διήμερο 23 και 24 Μαΐου.

Η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας είναι ένα σημαντικό βήμα στην αναθέρμανση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, που αναμένεται να επισφραγισθεί με την επικειμένη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

στη Μόσχα .

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος , κατά την παραμονή του στη Μόσχα, θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του Sergei Shoigu και με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα τα θέματα αμυντικής βιομηχανίας Dmitry Rogozin. Επίσης, ο ΥΠ.ΕΘ.Α. θα συναντηθεί με κορυφαία στελέχη του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας , όπως ο επικεφαλής της Rosoboronexport Anatoli Issaikineν,

Σε αυτές της συναντήσεις ο ΥΠΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλος θα διατυπώσει τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης, για τη συνέχιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας . Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών είναι η προμήθεια ανταλλακτικών και οι συμβάσεις συντήρησης των οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης που βρίσκονται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και ακόμη, στις συζητήσεις θα τεθεί και το θέμα της βολής του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-300, που εδώ και μία δεκαετία βρίσκεται αποθηκευμένο στην Κρήτη και είναι ενεργό επιχειρησιακά, λόγω των γνωστών αντιδράσεων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ.

Οι ελληνο-ρωσικές αμυντικές σχέσεις από το 2010 είναι ουσιαστικά “παγωμένες”, μετά και την ακύρωση της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας των ΤΟΜΑ BMP-3HEL, για τον Ελληνικό Στρατό.

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα