ΣτΕ: Αναβάλλει την απόφαση για τα αιολικά πάρκα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης για το ζήτημα της εγκατάστασης ή μη αιολικών πάρκων, ανεμογεννητριών, κ.λπ. σε «Σημαντικές Περιοχές για Πουλιά» (ΣΠΠ) όπως είναι οι υγρότοποι, οι ακατοίκητες νησίδες κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες το Ε’ Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, κ.λπ.) ακόμη και σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.

Στη συνέχεια ακολούθησε άλλη, δεύτερη, απόφαση (1422/2013) του ίδιου Τμήματος (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια

η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου), η οποία δεν αποφάνθηκε επί της αιτήσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, αλλά ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης προκειμένου μέσα σε δύο μήνες οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος να προβούν στη σύνταξη ειδικής ορνιθολογικής μελέτης για τις ΣΠΠ και να την εντάξουν στο χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η ρύθμιση του άρθρου 6 του εγκριθέντος χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές οδηγίες κατά το μέρος που προβλέπεται ότι για τη χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της ορνιθοπανίδας επιβάλλεται η σύνταξη ειδικής ορνιθολογικής μελέτης, επιπλέον της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα