Σταθερότητα, η λέξη κλειδί

Η Ελλάδα επιτέλους εμφανίζεται παγκοσμίως ως σταθεροποιητικός παράγοντας.

Η Ελλάδα προσφέρει πολιτική σταθερότητα, γεωπολιτική σταθερότητα, οικονομική σταθερότητα.

Σταθερότητα ήταν η λέξη κλειδί που άκουσε, η λέξη που ήθελε να ακούσει ο Αμερικανός Πρόεδρος από τα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η Ελλάδα δεν έχει το μέγεθος ή το
ειδικό βάρος ώστε να αποτελέσει κάτι περισσότερο από ένα μικρό μονόστηλο στην πρώτη σελίδα των New York Times.

Έχει όμως τη δυνατότητα να προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό στους Αμερικανούς: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το success story της Ευρώπης, η ήρεμη αναπτυξιακή δύναμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ώστε να μπορέσουν οι αμερικανοί να ασχοληθούν με την ησυχία τους σ’ αυτά που σήμερα εκείνοι θεωρούν ως πραγματικά επείγουσες προτεραιότητες:

Ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίαςΑναχαίτιση της Κινεζικής επέκτασης στον ΕιρηνικόΣταθερότητα, ευημερία, απασχόληση και κατανάλωση στη γηραιά ήπειροΣτο τρίπτυχο αυτό των αμερικανικών προτεραιοτήτων η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολλά και κατά συνέπεια να διεκδικήσει πολλά από τον διαθέσιμο προς επενδύσεις πλούτο της υπερατλαντικής δύναμης.

Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και ο ρόλος της Χρυσής Αυγής απασχόλησαν μεγάλο μέρος της συζήτησης που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τζον Κέρι.

Η οικονομική σταθερότητα και η τραπεζική ενοποίηση στην Ευρωζώνη ήταν τα πρώτα ερωτήματα του αμερικανού υπουργού οικονομικών Τζακ Λιού.

Η Ενεργειακή σταθερότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών συζητήσεων.

Η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει την μοναδική συγκυρία που την αναγορεύει στο υπ’ αριθμόν 1 σταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή. Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία…

Keywords
Τυχαία Θέματα