Σταθερές τιμές και υψηλή κερδοφορία στο λιμάνι

Του Βαγγέλη Στολάκη

Σταθερές αναμένεται να παραμείνουν για την επόμενη πενταετία οι τιμές φορτοεκφόρτωσης του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης καθιστώντας το ένα από τα πιο ανταγωνιστικά λιμάνια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με όσα ανακοινώνει στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε.

Ο Στέλιος Αγγελούδης μιλά για τη συνεργασία με επιχειρηματίες των γειτονικών χωρών, αποκαλύπτει τη… ζωή του Λιμανιού που κρύβεται πίσω

από τον πρώτο προβλήτα, αποτιμά θετικά τις προσπάθειες της διοίκησης για ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην πόλη εκτιμώντας παράλληλα πως «οι τουρίστες κρουαζιέρας αφήνουν στην τοπική αγορά περίπου εκατό ευρώ ημερησίως» και αναφέρεται στα έργα υποδομής που βρίσκονται στα… σκαριά, τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης και τις διεθνείς βραβεύσεις για το έργο της ανακύκλωσης που συντελείται εντός των εγκαταστάσεων.

Σημειώνεται πως φέτος η ΟΛΘ Α.Ε. υπολογίζει κέρδη που αγγίζουν τα 23 εκατομμύρια ευρώ, όπως και το 2012, δηλαδή τη μεγαλύτερη κερδοφορία από ιδρύσεώς της.

Κύριε Αγγελούδη, πρόσφατα βρεθήκατε στη Σόφια και ανακοινώσατε τη δημιουργία γραφείου του ΟΛΘ προκειμένου να εξυπηρετηθεί η μεταφορά εμπορευμάτων από και προς το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης από την περιοχή. Τα τελευταία χρόνια δε η μεταφορά αυ-τών των εμπορευμάτων έχει παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Ποιες είναι οι προβλέψεις για το 2013 και ποιες οι πολιτικές που θα ακολουθήσετε προκειμένου να αυξηθεί επιπλέον η διακίνηση φορτίων;

Στη Σόφια πήγαμε, όπως πηγαίνουμε κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια, θεωρώντας ότι πρέπει η εταιρία να είναι κοντά στους πελάτες. Αυτό γίνεται όχι μόνο με τη Βουλγαρία αλλά με όλες τις γειτονικές χώρες όπως τα Σκόπια, το Κόσσοβο, τη Σερβία.

Η ευχάριστη έκπληξη της επίσκεψης στη Βουλγαρία ήταν ότι απευθυνθήκαμε σε 80 επιχειρήσεις Ελλήνων και Βουλγάρων της ευρύτερης περιοχής όπου μέσα από το διάλογο διαπιστώθηκε ότι προβλήματα που υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια και τα οποία είχαν επισημάνει οι πελάτες μας βρήκαν την επίλυσή τους με αποτέλεσμα το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης να είναι πιο ελκυστικό.

Για παράδειγμα λύθηκαν προβλήματα όπως η λειτουργία του β’ τελωνίου σε συνεχή και 24ωρη βάση και η εργασιακή ειρήνη που το 2008 είχε δημιουργήσει προβλήματα στη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία του.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα νομίζω πως η υποδοχή που είχε η επιχειρηματική κοινότητα της Βουλγαρίας στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Εδώ πρέπει να προσθέσουμε πως για τέταρτη συνεχή χρονιά οι τιμές μας στη φορτοεκφόρτωση παραμένουν σταθερές.

Πήραμε την απόφαση λίγο πριν πάμε στη Βουλγαρία και αυτό σε ότι αφορά τις τιμές σημαίνει ότι το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κόσμος της Θεσσαλονίκης γνωρίζει ως λιμάνι μόνο τον πρώτο προβλήτα. Τι κρύβεται πίσω από τις αποθήκες;

Τον πρώτο προβλήτα τον γνωρίζει τώρα που ολοκληρώθηκε η ανάπλαση γιατί μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Επειδή τυχαίνει το λιμάνι να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης όλες οι εμπορικές δραστηριότητες θα έπρεπε να μετακινηθούν από το κέντρο.

Και αυτό έχει γίνει. Γι’ αυτό το λόγο η διακίνηση γίνεται στους υπόλοιπους τέσσερις προβλήτες και στην ενδοχώρα του λιμανιού που είναι προς την πλευρά της δυτικής περιοχής.

Υπάρχει μια αδυναμία να δει ο κόσμος το εύρος της διακίνησης. Για να γίνει όμως κατανοητό θα αναφερθώ σε τρία νούμερα. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το λιμάνι της πόλης περίπου 1500 πλοία, διακινούνται έξι εκατομμύρια τόνοι συμβατικού φορτίου, διακινούνται περίπου 350.000 κοντέινερς όπως επίσης και πολλά προϊόντα στις αποθήκες. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης λοιπόν είναι βαθιά εμπορικό, που τα τελευταία χρόνια σημειώνει καλυτέρευση τόσο της κερδοφορίας του όσο και των αποτελεσμάτων του.

Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του λιμανιού, πέραν από τον πρώτο προβλήτα; Θα υπάρξουν παρεμβάσεις;

Σε ό,τι αφορά τις αποθήκες που βρίσκονται στον τρίτο προβλήτα όλες χρησιμοποιούνται καθημερινά. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές της πρώτης προβλήτας όλα τα κτίρια είναι ανακαινισμένα. Τα κτίρια που χρειάζονται παρέμβαση είναι οι αποθήκες και ο επιβατικός σταθμός.

Σε ότι αφορά τις αποθήκες του δεύτερου προβλήτα ήδη ολοκληρώνεται το επόμενο δίμηνο μια αδειοδότηση για να δίνεται απρόσκοπτα στο κοινό. Σε ό,τι αφορά τον επιβατικό σταθμό, το εμβληματικό και πολύ σημαντικό κτίριο όχι μόνο για το λιμάνι αλλά και για την πόλη είναι το μόνο κτίριο που δεν μας ανήκει.

Ανήκει στην υπηρεσία της Ακίνητης Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν βρισκόταν στα χέρια μας η εικόνα του θα ήταν πολύ διαφορετική. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να μας παραχωρηθεί προκειμένου να προχωρήσουμε στην αξιοποίησή του αλλά… περιμένουμε.

Διαβάστε ολόκληρη της συνέντευξη στο Kafitsa.gr.

The post Σταθερές τιμές και υψηλή κερδοφορία στο λιμάνι appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα