Σταικούρας: «Έως το τέλος του έτους θα έχουν εξοφληθεί και τα 8 δισ. ευρώ»

Περί τα 3,7 δισ. ευρώ έχει εκταμιεύσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από το τέλος του Δεκεμβρίου έως το τέλος Απριλίου, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, οι οποίες τον περασμένο Οκτώβριο είχαν ξεπεράσει τα 9 δισ. ευρώ.

Από αυτά, στην αγορά έχουν φτάσει τα 2,2 δισ. ευρώ, ωστόσο τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν ότι άρχισε να κλείνει η «ψαλίδα» του ρυθμού των εκταμιεύσεων με τον ρυθμό των τελικών πληρωμών, επιτρέποντας στον Χρήστο Σταϊκούρα να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν εξοφληθεί

και τα 8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, καθοριστικής σημασίας είναι το ξεκαθάρισμα που πρέπει να γίνει στις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, διαδικασία που μάλλον θα επιταχυνθεί όταν το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιήσει την υπό εκπόνηση διάταξη για τον συμψηφισμό ΦΠΑ σε όλη τη Γενική Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, ο μεγάλος όγκος πληρωμών αφορά στο τομέα της Υγείας, της Αμυνας και των ΟΤΑ, όπου ειδικά τον Απρίλιο καταγράφηκε ένταση του ρυθμού. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το ΓΛΚ εκταμίευσε 622 εκατ. ευρώ, οι πληρωμές από τα υπουργεία έφτασαν στα 736 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον μ.ο. του πρώτου 3μήνου που ήταν μόλις 430 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των νοσοκομείων, που απορρόφησαν σε έναν μήνα 255 εκατ. ευρώ, όταν στο πρώτο 3μηνο είχαν απορροφήσει 103,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά, δε, στις πληρωμές εφάπαξ, έως τώρα έχουν ικανοποιηθεί 6.624 αιτήσεις με κονδύλια που έφτασαν στα 254,6 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα