Στα “μαχαίρια” σήμερα οι γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το άνοιγμα των εργασιών, στις 11, από το πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, θα αρχίσει να διαμορφώνεται το κλίμα της συνεδρίασης, καθώς πολλά στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται αποφασισμένα να εκθέσουν, στις τοποθετήσεις τους, σοβαρές ενστάσεις επί της πολιτικής γραμμής που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σταθερή

γραμμή»

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και στελέχη της «προεδρικής» πλειοψηφίας, θα επιχειρήσουν να προλάβουν την κριτική των στελεχών της τάσης Λαφαζάνη, διαβεβαιώνοντας ότι «η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία και σταθερή», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί αναλυτικά στην προγραμματική δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ακύρωση των Μνημονίων και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης». Παράλληλα, αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ θα αναφερθεί και στα θέματα της συγκυρίας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες.

Σημεία διαφωνίας

Τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας, πάντως, αναμένεται να ασκήσουν κριτική στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τις τελευταίες κινήσεις του, οι οποίες έχουν ενοχλήσει την τάση Λαφαζάνη: ήτοι, για την πρωτοβουλία του να συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το γεγονός ότι εσχάτως έχει πολλές φορές αντικαταστήσει τη φράση «ακύρωση του Μνημονίου» με τη φράση «επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης», αλλά και για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και, συγκεκριμένα για τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον. Στο επίκεντρο της κριτικής των στελεχών που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη θα βρεθεί, προφανώς, και η ομιλία Τσίπρα στο ινστιτούτο Brookings, στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιφύλαξε θετικούς χαρακτηρισμούς για την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα. «Ο Ομπάμα εφαρμόζει λιτότητα, δεν μπορεί να τον αποθεώνουμε», ελέχθη προχθές στον Αλέξη Τσίπρα από κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας.

Προϋποθέσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι ως τώρα διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυρίαρχων μπλοκ στον ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή της «προεδρικής» πλειοψηφίας και της Αριστερής Πλατφόρμας) φαίνεται πως έχουν αποδώσει καρπούς. Μάλιστα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εμφανίζεται διατεθειμένος να μην τραβήξει στα άκρα το μπρα ντε φερ με τον Αλέξη Τσίπρα και να μην «κατεβάσει» προς ψήφιση εναλλακτικό κείμενο πολιτικής απόφασης (αντί-εισήγηση). Παρόλα αυτά, κατά πληροφορίες, τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας αναμένεται να θέσουν 7 προϋποθέσεις αλλαγής πολιτικής γραμμής προς τον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας παράλληλα «ολική αναθεώρηση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τα λαϊκά προβλήματα και τις κοινωνικές συμμαχίες». Τέλος, κριτική θα ασκηθεί στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και σχετικά με την πολιτική συμμαχιών του κόμματος. Αυτό διότι στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας διαφωνούν με την ελπίδα που εξέφρασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για «διεργασίες στην Κεντροαριστερά» που θα «γεννήσουν» τους μελλοντικούς συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη ΝΕΤ και την Έλλη Στάη, είχε επισημάνει ότι «είναι παρά φύσιν να υπάρχει μόνο ο διπολισμός, δηλαδή η Αριστερά και η Δεξιά και να μην υπάρχει Κέντρο». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι συν αυτώ, πάντως, θα διαφωνήσουν έντονα με αυτή την πολιτική γραμμή και θα ζητήσουν από τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμευθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει κυβέρνηση της Αριστεράς, απευθύνοντας έκκληση συνεργασίας μόνο σε αριστερές δυνάμεις, δηλαδή στο ΚΚΕ και στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Πηγή: Matrix24

Keywords
Τυχαία Θέματα