Σημίτης – Βενιζέλος – Γιωργάκης… στις ίδιες καρέκλες

Αύριο ξεκινά το «συμπόσιο» του ΙΣΤΑΜΕ για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Η ημέρα ίδρυσης του άλλοτε κραταιού κινήματος αναμένεται να αποτελέσει μοναδική αφορμή συνύπαρξης των τριών προέδρων του κόμματος (Βενιζέλο, Σημίτη, Παπανδρέου), οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόμο διαμόρφωσαν την ιστορία του τόπου. Μάλιστα πληροφορίες που κυκλοφορούν από το πρωί αναφέρουν ότι στις ομιλίες τους οι κκ Σημίτης και Παπανδρέου

θα περιλάβουν και κάποιες «μπηχτές» για την πορεία της συγκυβέρνησης.

Το παρόν εκτός από την τριάδα, αναμένεται να δώσουν ηγετικά στελέχη παλαιότερων ετών, από τους πολιτικούς «σωματοφύλακες» του Ανδρέα Παπανδρέου (Γ.Καψής, Σπ.Μερκούρης, Α.Λιβάνης, Α.Κοκόλα κ.α.) μέχρι τις νεώτερες γενιές που έμειναν στο περιθώριο μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.

Ακόμη μαθαίνουμε ότι οι προσκλήσεις επιβεβαιώνονται τηλεφωνικά από τον ίδιο το Γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Το παρών θα δώσουν οι κ. πρώην υπουργοί κ. Βάσω Παπανδρέου, Τάσος Γιαννίτσης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Ρέππας, Στ. Μπένος, Ηλ. Μόσιαλος, κ. Φ. Σαχινίδης, η ευρωβουλευτής κ. Αννυ Ποδηματά, καθώς και οι κ. Γ. Καλογήρου, Χρ. Σαρδελής, Αρίστος Δοξιάδης, Γ. Παγουλάτος, Β. Ράπανος, που έχουν ή είχαν διάφορες σημαντικές δημόσιες θέσεις.

Τη διαφορά πάντως θα κάνει για ακόμα μία φορά ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος θα απουσιάζει σε ανειλημμένη υποχρέωση στο εξωτερικό, ενώ όπως διέρρευσε η Μιλένα Αποστολάκη προσκλήθηκε αλλά έριξε «άκυρο». Στις ηχηρές απουσίες συγκαταλέγονται η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Παρόντες, θα είναι και οι πέντε δήμαρχοι Μπουτάρης, Καμίνης, Σκοτινιώτης, Φίλης και Δημαράς δείχνοντας πως διατηρούν ανοιχτούς διαύλους με τη Χαριλάου Τρικούπη παρά το σοσιαλδημοκρατικό μανιφέστο που έβγαλαν πριν ένα περίπου μήνα.

Θέμα της πρώτης συνεδρίας είναι: «Το ΠΑΣΟΚ εκφραστής του ριζοσπαστισμού της μεταπολίτευσης».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να δώσει συνέχεια στο εγχείρημα, αξιοποιώντας και την πρόταση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να κατέλθουν τα κόμματα-μέλη του στις ευρωεκλογές του Μαΐου με κοινό όνομα και σύμβολο: δηλαδή δίνει τη δυνατότητα στη Χαριλάου Τρικούπη για κάθοδο ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (με τα γνωστά διακριτικά) και εμφανή «υπότιτλο» το σύμβολο και το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Οι γνωρίζοντες λένε ότι το ΕΣΚ προτείνει επίσης το ευρωψηφοδέλτιο των σοσιαλιστικών κομμάτων ανά χώρα να συγκροτηθεί με ανοιχτές, διαφανείς διαδικασίες – κάτι που «κουμπώνει» με την επιχείρηση διεύρυνσης και τη συμμετοχή στην ευρωλίστα προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα