Σήμερα στο υπουργείο Υγείας τροπολογία – εξπρές για τη συνταγογράφηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας η τροπολογία-εξπρές που στοχεύει στην ανάκτηση του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης που «ξέφυγε» κατά 20 εκατ. Ευρώ τον Απρίλιο, μετά την απελευθέρωση του πλαφόν στην ιατρική συνταγογράφηση συνεπεία της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκανε δεκτή την προσφυγή των γιατρών κι έκρινε ως αντισυνταγματικό το μέτρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, ο περασμένος μήνας «έκλεισε» με ένα εκατ. ευρώ συνταγές περισσότερες από τον Μάρτιο και δαπάνη αυξημένη

κατά 20 εκατ. ευρω. Αμέσως σήμανε συναγερμός στη διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το protothema.gr, πλέον ο υπουργός Υγείας στη σχετική τροπολογία θα προτάξει την αναγκαιότητα της εφαρμογής μέτρων ή περιορισμών προκειμένου να επιτευχθεί η ορθολογικότερη χρήση των φαρμάκων και να αντιμετωπιστεί η πολυφαρμακία, σύμφωνα και με την διεθνή πρακτική. Οι στόχοι αυτοί προσδιορίζονται ως «γενικότεροι ή ειδικότεροι σε επίπεδο ιατρού». Μεταξύ των μέτρων εξετάζονται και οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά δραστική ουσία ή ανά θεραπευτικής κατηγορία.

Για την αποτελεσματικότερη και ορθότερη εφαρμογή των μέτρων, αυτά θα εξειδικεύονται ανάλογα με την ειδικότητα των ιατρών, τα φάρμακα που έχουν στην διάθεση τους, την εποχικότητα, τη γεωγραφική τους θέση, τη μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας του ιατρού και το παραγόμενο έργο του. Πχ όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, με υπουργική απόφαση θα προσδιορίζεται το πλαφόν των καρδιολόγων, των νευρολόγων, των παθολόγων κοκ, με το όριο της συνταγογράφησης να διαφοροποιείται για τους γιατρούς επίσης σε Αττική, αστικά κέντρα και περιφέρεια, ανάλογα με τον πληθυσμό των ασθενών που καλύπτουν, αλλά και ανάλογα με τις Μονάδες Υγείας στις οποίες εντάσσονται. Άλλος παράγοντας που θα καθορίζει το πλαφόν της ιατρικής συνταγογράφησης αναφέρεται ότι μπορεί να είναι οι τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμάκων όπως και η εισαγωγή νέων φαρμάκων στη θετική λίστα που περιλαμβάνει τα φάρμακα που αποζημιώνονται. Με την υπουργική απόφαση θα προβλέπονται όμως και περιπτώσεις εξαιρέσεων ειδικοτήτων, ή μεμονωμένων περιπτώσεων ιατρών, ή φαρμάκων, ή μονάδων από την εφαρμογή των ρυθμίσεων και μέτρων.

Ο υπουργός Υγείας , Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, σημείωσε ότι «η φαρμακευτική δαπάνη τον Απρίλιο έφθασε τα 21 εκατομμύρια ευρώ» και υπογράμμισε ότι «αν συνεχίζαμε έτσι θα ξεφεύγαμε άσχημα». Παράλληλα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εντοπίστηκαν γιατροί που δίνουν 16 φορές περισσότερα φάρμακα από τον μέσο όρο.

The post Σήμερα στο υπουργείο Υγείας τροπολογία – εξπρές για τη συνταγογράφηση (ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα