Σήμερα η απόφαση της Βουλής για το κακούργημα Παπακωνσταντίνου

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης 54 βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την επέκταση του κατηγορητηρίου για το Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης πρότεινε να ολοκληρωθεί

η συζήτηση έως τις 5 το απόγευμα προκειμένου να ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων κοινοβουλευτικών παραγόντων «περισσότεροι από 250 βουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου και για το αδίκημα της απιστίας». Πέραν αυτού, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξεδήλωσε το ενδιαφέρον να τοποθετηθεί και να επιχειρήσει μια ύστατη προσπάθεια να δικαιολογήσει τους «εγκληματικούς» του χειρισμούς αλλά και να εμφανιστεί ως «το τέλειο θύμα» του πολιτικού συστήματος που «αναζητεί ενόχους».

Να σημειωθεί ότι, η πρόταση έχει συνταχθεί από τον πρόεδρο της προανακριτικής Χρήστο Μαρκογιαννάκη και εξηγεί ότι τα ευρήματα των ερευνών της απαιτούν την προσθήκη του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος το οποίο επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και δέκα έτη.

Τι αναφέρει το κείμενο που αιτιολογεί την κακουργηματική δίωξη
Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία που έδωσαν την νέα διάσταση στο κατηγορητήριο κατά του πρώην υπουργού προέκυψαν από το περιεχόμενο των εγγράφων που έστειλαν πρόσφατα οι γαλλικές αρχές σύμφωνα με τα οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκρυψε ότι παρέλαβε επίσημα και για φορολογικούς σκοπούς το αυθεντικό CD!
Ειδικότερα, η πρόταση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις στηριζόμενες σε αδιαμφισβήτητα πραγματικά περιστατικά, ότι στο πρόσωπο του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου συντρέχουν εξ υποκειμένου και εξ αντικειμένου οι προϋποθέσεις τέλεσης της αξιόποινης πράξης της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος (αρ. 256 περ. γ΄υποπερ α και β). Υπενθυμίαζει τους «βασικούς ισχυρισμούς που προέβαλλε ο κ. Παπακωνσταντίνου όταν του αποδίδετο ότι ολιγώρησε από πρόθεση και δεν αξιοποίησε το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ, δίνοντας άμεσα εντολή προς το ΣΔΟΕ και τους λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για έλεγχο». Ότι δηλαδή το CD αποτελούσε προϊόν «υποκλοπής», πως «παρεδόθη στην χώρα μας ατύπως από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ» και ότι «η δημοσιοποίηση του γεγονότος αυτού θα μπορούσε να διαταράξει τις σχέσεις Ελλάδας Γαλλίας» και επισημαίνει πως «οι ισχυρισμοί, όμως αυτοί του κ. Παπακωνσταντίνου ανετράπησαν πλήρως από το περιεχόμενο του υπο ημερομηνία 29.9.2010 εγγράφου του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας προς τον Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι…», το οποίο παρέλαβε η προανακριτική στις 15.5.2013. Τονίζει δε ότι από το περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου συνάγεται μεταξύ άλλων ότι «η παράδοσή του στις ελληνικές αρχές κάθε άλλο παρά άτυπη ήταν… η παράδοση έγινε κατά τρόπον «πανηγυρικό» με διαβιβαστικό έγγραφο και υπογραφές». Σημειώνει επίσης πως «με αυτά τα δεδομένα ο πρώην υπουργός Οικονομικών όφειλε, μόλις έφθασε στα χέρια του ο ψηφιακός δίσκος (CD) να τον πρωτοκολλήσει και χωρίς δεύτερη σκέψη να τον διαβιβάσει στο ΣΔΟΕ με εντολή να αξιοποιηθεί το περιεχόμενό του για φορολογικούς ελέγχους. Εάν αυτό είχε συμβεί είναι δεδομένο ότι ο έλεγχος θα είχε προχωρήσει και εκτιμάται ότι σημαντικά ποσά, σε κάθε περίπτωση άνω των 120.000 ευρώ σήμερα θα είχαν εισρεύσει στα ταμεία του ελληνικού κράτους. Αντ’ αυτού με τρόπο περίεργο και ύποπτο ο πρωτότυπος ψηφιακός δίσκος… χάθηκε».

Keywords
Τυχαία Θέματα