Σημαντική Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας

Του Χρήστου Καπούτση

Η συνεργασία υψηλού επιπέδου στον αμυντικό και στρατιωτικό-βιομηχανικό τομέα, της Ελλάδας με τη Ρωσία, επικυρώθηκε με την συμφωνία πλαίσιο που υπέγραψε ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σοϊγκού με τον Έλληνα ομόλογό του Δ. Αβραμόπουλο, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Σηματοδοτεί ένα καινούργιο ξεκίνημα στις σχέσεις μας. Συμφωνήσαμε, ότι θα ήταν χρήσιμο να ενισχύσουμε τις θεσμοθετημένες μορφές συνεργασίας ανάμεσα στα Γενικά Επιτελεία μας», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, μετά την υπογραφή της Ελληνορωσικής Αμυντικής Συμφωνίας.

Ο Σ. Σοϊγκού , δεσμεύτηκε ότι η Ρωσία, θα παρέχει τεχνική υποστήριξη στα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα, που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να έχουν την μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή αξιοποίηση.

Η πρώτη στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ρωσία υπογράφτηκε το 1994. Ειδικά κατά την περίοδο 1996- 2008, η Ελλάδα, είχε προβεί σε μαζικές αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ρωσία. Η Ελλάδα, είναι η πρώτη και η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, που «έσπασε» το μονοπώλιο στην αγορά οπλικών συστημάτων από τη Δύση (ΗΠΑ- ΓΑΛΛΙΑ- ΒΡΕΤΑΝΙΑ- ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ) και έστρεψε το ενδιαφέρον της στην Ρωσική Πολεμική Βιομηχανία.

Η πρώτη μεγάλη σύμβαση αγοράς εξοπλισμού από την Ρωσία ήταν το 1998. Από τότε, η Ρωσική Πολεμική Βιομηχανία έχει προμηθεύσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με δεκάδες πυραυλικά συστήματα TOR – M1, με αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά Osa – AKM, με αντιαρματικούς πυραύλους Kornet, με συστήματα κατευθυνόμενων πυρομαχικών πυροβολικού Krasnopol – M1 και τρία σκάφη ταχείας μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά την περίοδο 1998-2001 η Ελλάδα αγόρασε ρωσικά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ κατά την περίοδο 2002-2005 η συνεργασία αυξήθηκε θεαματικά.

Τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, που είχαν αγοραστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, τελικά εντάχθηκαν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και έχουν αναπτυχθεί στην Κρήτη. Το 2008 η ελληνική κυβέρνηση σύναψε συμφωνία αγοράς για 420 αμφίβια οχήματα μάχης πεζικού BMP – 3, ύψους πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η αγορά αυτή δεν έχει υλοποιηθεί λόγω της κάκιστης οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Επίσης, το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας, αναζητάει στην Ρωσική αγορά, ανταλλακτικά για πυραύλους και άλλα εξοπλιστικά συστήματα ρωσικής κατασκευής, που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Τα ρωσικά όπλα εφόσον συντηρηθούν σωστά, υποστηρίζουν Έλληνες αξιωματικοί, είναι τουλάχιστον εφάμιλλα του Δυτικού οπλοστασίου.

Συν-αντίληψη για τις διεθνείς εξελίξεις

Η ενιαία γεωγραφική περιοχή Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση και Εγγύς Ανατολή, είναι η Στρατηγικότερη περιοχή του Πλανήτη. Στην περιοχή αυτή διακυβεύονται ύψιστα Στρατηγικά, οικονομικά, ενεργειακά, πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα. Χαρακτηριστικό της ρευστότητας στην περιοχή είναι ότι παλιές ισχυρές συμμαχίες έχουν ανατραπεί και δημιουργούνται νέες στη βάση κοινών συμφερόντων. Για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ (που επισήμως δεν έχουν ούτε διπλωματικές σχέσεις) ενώθηκαν κατά του Ιράν και κατά της δρομολογούμενης προσέγγισης ΗΠΑ – Ιράν!! Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για αυτή την περιοχή εκδηλώνεται με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, αλλά και με την παρουσία πολεμικών πλοίων του Ρωσικού Στόλου στην Μεσόγειο.

Η Ρωσία, μετά την παρέμβασή της στην ΣΥΡΙΑ και την αποτροπή μιας αμερικανο-γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης για την ανατροπή του Προέδρου Μπασάρ Αλ ΑΣΑΝΤ, την ακύρωση της ένταξης της ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ στην Ε.Ε.. και την ουσιαστική συμμετοχή της στην επίτευξη συμφωνίας της Αμερικής με το ΙΡΑΝ, για το πυρηνικό του πρόγραμμα, φαίνεται ότι, αναβαθμίζεται σε σημαντικό παράγοντα των διεθνοπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας.

Η κατάσταση σε αυτή την περιοχή είναι ιδιαίτερα ρευστή, και σαφώς ενέχει τον κίνδυνο της Στρατηγικής αποσταθεροποίησης. Απειλείται η Ειρήνη, η πολιτειακή σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή των κρατών της περιοχής. Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μόνο μέσω ενός συνδυασμού πολλαπλών παρεμβάσεων, που περιλαμβάνουν την πολιτική και διπλωματική συνεργασία, τη στρατιωτική ικανότητα και τις από κοινού δράσεις κρατών και διεθνών οργανισμών.

«Η Ρωσία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της χώρας μας, με τον οποίο έχουμε κοινή προσέγγιση και κοινούς στόχους σε μεγάλο αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων. Πιστεύω ότι η εποικοδομητική μας συνεργασία με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, μετά την υπογραφή της ελληνορωσικής αμυντικής συμφωνίας. Απαντώντας ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού , είπε: «Συζητήσαμε και για τη συνεργασία μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών μας. Όπως είναι γνωστό αυτή η συνεργασία έχει μακρόχρονη ιστορία, και προσπαθούμε να βγάλουμε κάποια αποτελέσματα , για τα επόμενα χρόνια.» Πρόκειται, για δήλωση του Ρώσου αξιωματούχου, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας ελλιμενισμού και παροχής διευκόλυνσης των πλοίων του Ρωσικού Στόλου σε ελληνικά Λιμάνια.

H βολή των S-300

Η πρώτη βολή, των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 της Πολεμικής Αεροπορίας θα γίνει από το ΝΑΤΟ’ι’κό Πεδίο Βολής της Κρήτης στις 11-12 Δεκεμβρίου, με χρονική καθυστέρηση 14 ετών!

Η πιστοποίηση των S-300 PMU-1 ( Συστήματος και βλημάτων) μετά την πολυετή παραμονή τους στην Ελλάδα χωρίς δοκιμή, ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι, από ρώσους ειδικούς, που έδωσαν και το «πράσινο φως» , για την πραγματοποιήσει της πρώτης βολής.

Οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 PMU-1 εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη το 1999. Και από τότε, οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και την «άδεια» της Τουρκίας , ώστε να γίνει μια δοκιμαστική βολή.

Οι Τούρκοι στρατηγοί, εκτιμούν ότι οι «ελληνικοί» S-300, είναι δυνατόν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Επίσης, η τοποθέτησή τους στην Κρήτη, είναι σημαντική διότι έτσι , ελέγχεται η αεροπορική δραστηριότητα μιας μεγάλης περιοχής του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, που φτάνει μέχρι την Κύπρο. Στόχος της Τουρκίας, η απενεργοποίηση των S-300.

Δυνατότητες των S-300 : Το σύστημα των S-300 είναι κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποιονδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους( εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους αέρος- εδάφους κ.ά.). Είναι πολυκάναλο, παντός καιρού σύστημα και περιλαμβάνει υποσυστήματα αποκάλυψης και προσδιορισμού στόχων και συμπλέγματα πυραύλων αεράμυνας (μέχρι 4 στο σύστημα). Ο S-300PMU1 καλύπτει ακτίνα 150 χλμ. εντός της οποίας έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει βαλλιστικούς πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη που ίπτανται είτε σε χαμηλό είτε σε μεγάλο ύψος.

Το «ιστορικό» της απόκτησης των ρωσικών πυραύλων S-300PMU1

Το 1993, οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, με πρωθυπουργό τον Α. Παπανδρέου (υπουργός Εθνικής Άμυνας Γερ.Αρσένης) και πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Γ. Κληρίδη, αποφασίζουν τη δημιουργία του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κοινή Τουρκική απειλή. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη αντιαεροπορικής ομπρέλας στην Κύπρο, ώστε να καλύπτονται τα ελληνικά αεροσκάφη που θα χρησιμοποιούσαν την αεροπορική βάση της Πάφου. Το Μάρτιο του 1996 αρχίζουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, και κατόπιν εισήγησης του τότε αρχηγού της Εθνικής Φρουράς , αντιστράτηγου Ν. Βορβολάκου, σε συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Γεράσιμο Αρσένη, αποφασίζεται η αγορά του πανίσχυρου για την εποχή εκείνη ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-300. Είναι μια απόφαση που δείχνει ότι Ελλάδα και Κύπρος, θα επιδιώξουν επιτέλους να «σπάσουν» την στρατιωτική ομηρεία της Κύπρου από την Τουρκία! Λόγω αυτής της απόφασης η δημοτικότητα στην Κύπρο των Α. Παπανδρέου και Γ. Αρσένη εκτοξεύεται σε πρωτοφανή ύψη για ελλαδίτες πολιτικούς. Η απόφαση ανακοινώνεται στις 6 Ιανουαρίου 1997 από την Κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη στη Λευκωσία. Αμέσως μετά, εκδηλώνονται σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ η Τουρκία απειλεί ανοικτά με στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν τοποθετηθούν στην Κύπρο οι S-300! Το Φεβρουάριο του 1998, τις προεδρικές εκλογές κερδίζει για δεύτερη φορά ο Γλαύκος Κληρίδης προβάλλοντας ευρέως στην προεκλογική περίοδο, την αποφασιστικότητά του να μην υποκύψει στις απειλές της Άγκυρας, του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον και με τη συμπαράσταση της Αθήνας και της Μόσχας να εγκαταστήσει στο νησί τους ρωσικούς πυραύλους. Ο έτερος διεκδικητής της προεδρίας ο Γιώργος Ιακώβου, υποσχόταν προεκλογικά την ταχύτερη εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο. Μάλιστα θα εγκαινιαστεί επισήμως η Αεροπορική Βάση της Πάφου και θα ονομαστεί « ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΠΑΦΟΥ- ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ».

Ωστόσο, μετά την εκλογή του Γλαύκου Κληρίδη αποφασίζεται η αναστολή της μόνιμης στάθμευσης ελληνικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της Πάφου. Η Βάση αυτή παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργή!

Και λίγο μετά , το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφασίζει την αναβολή της παραλαβής των S-300, μέχρι το τέλος του 1998. Στην Ελλάδα Πρωθυπουργός είναι ο Κ.Σημίτης , ΥΠΕΘΑ ο Α. Τσοχατζόπουλος και οι πολιτικές αποφάσεις έχουν το «άρωμα» του εκσυγχρονισμού. Τον Αύγουστο του 1998, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, δηλώνει ότι η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο δεν αποτελεί αυτοσκοπό και αφήνει την ευθύνη λήψης απόφασης στη Λευκωσία! Την ίδια δήλωση επαναλαμβάνει τρεις μήνες αργότερα και ο Κώστας Σημίτης, προκαλώντας ψυχρότητα στις σχέσεις Αθηνών- Λευκωσίας. Σε συνάντηση Κληρίδη – Σημίτη στις 27 Νοεμβρίου 2008, αποφασίζεται η μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη και την ευθύνη της ανακοίνωσης της απόφασης, αναλαμβάνει ο Γλαύκος Κληρίδης. Αργότερα ο Κύπριος πρόεδρος σε μεταγενέστερες δηλώσεις του , θα υποδείξει τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ.Σημίτη ως υπεύθυνο της υπαναχώρησης και μη εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο. Επίσης και ο τότε ΥΠΕΘΑ Α. Τσοχατζόπουλος θα δηλώσει τη διαφωνία του και θα χρεώσει την επονείδιστη για τον Ελληνισμό απόφαση αποκλειστικά στον Κ.Σημίτη. Η απόφαση για τη μη εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο ανακοινώνεται στις 29 Δεκεμβρίου 2008. Λίγους μήνες αργότερα οι ρωσικοί πύραυλοι μεταφέρονται με απόλυτη μυστικότητα και αποθηκεύονται στην Κρήτη, όπου και παραμένουν μέχρι και σήμερα.

Ελλαδική και ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία υπέκυψαν στις πιέσεις της Τουρκίας , του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και υπαναχώρησαν.

Γι’ αυτό ακριβώς, έχει ιδιαίτερη πολιτική αλλά και διπλωματική βαρύτητα , η πρώτη βολή των S-300 την ερχόμενη Τετάρτη στο Πεδίο Βολής Κρήτης, πέρα φυσικά από την αυτονόητη αξία της στρατιωτικής – επιχειρησιακής δοκιμής του πυραυλικού συστήματος. Πρόκειται ασφαλώς, για πολιτική και στρατιωτική επιτυχία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, του ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου και του Α/ ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μ. Κωσταράκου. Φυσικά, εκτός απροόπτου…

The post Σημαντική Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Ρωσίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
ελλαδα, θεοδωρος παγκαλος, κωστας σημιτης, ρωσία, αθηνα, αβραμοπουλος, νατο, tor, κρητη, bmp, ηπα, συρια, ασαντ, συμμετοχή, ιραν, καλοκαιρι, φως, κυπρος, καιρος, χλμ, παπανδρεου, εκλογες, τσοχατζοπουλος, σαμαρας, γεεθα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γαλλια, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, ακης τσοχατζοπουλος, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, αποτελεσματα, ρωσία, γεεθα, γερμανια, δημοκρατια, ηγεσια, ηπα, ιραν, ισραηλ, κυπρου, νησι, πλαισιο, προγραμμα, ρωσικα, υψος, αγορα, αμφιβια, ασαντ, βαλκανια, γινει, γλαυκος, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, ευρω, ειπε, ειρηνη, εποχη, επιτυχια, ευθυνη, ιδια, κυβερνηση, κινητο, λευκωσια, μηνες, νατο, ξεκινημα, ουασιγκτον, οχηματα, παγκαλος, πεδιο, πιστοποιηση, υπογραφη, πολεμικη αεροπορια, προβληματα, σαουδικη αραβια, συμμετοχή, συρια, σημιτης, σκαφη, τουρκια, τρια, φυσικα, φτανει, φορα, χλμ, αγορες, bmp, ελληνικα, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωστας, μεσογειος, tor
Τυχαία Θέματα