Σεμινάρια Ιστορίας-Θεωρίας και Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στην Πάτρα

Έναρξη Σεμιναρίων Ιστορίας-Θεωρίας και Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στην Πάτρα την Τετάρτη 30.10.2013 στις 19.00 με το 2ο ανοιχτό μάθημα γνωριμίας

Ανοιχτή Πρόσκληση

Μετά την πολύ μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων στο πρώτο ανοιχτό μάθημα γνωριμίας (γέμισε η ευρύχωρη “Κυψέλη” από άκρο σε άκρο), την Τετάρτη 30.10.2013 στις 19.00 στην ίδιο μέρος (Παναχαϊκού 4-6, Ψηλά Αλώνια), το Σχολείο του Σινεμά θα πραγματοποιήσει

με ελεύθερη είσοδο και δεύτερο μάθημα γνωριμίας (τελευταίο) με τα Σεμινάρια Ιστορίας & Θεωρίας Κινηματογράφου και Σκηνοθεσίας.

Έτσι θα έχουν την ευκαιρία όλο και περισσότεροι κινηματογραφόφιλοι στην Πάτρα να έρθουν σε επαφή με τα μυστικά της τέχνης του κινηματογράφου, είτε εγγραφούν είτε όχι στα σεμινάρια.

Το μάθημα αν και εξτρά (εισαγωγικό) είναι κανονικό. Υποχρεούνται να το παρακολουθήσουν όλοι όσοι έχουν εγγραφεί ή θέλουν να εγγραφούν.

Μπορούν επίσης να το παρακολουθήσουν όλοι όσοι θέλουν να γνωρίσουν τη δουλειά του Σχολείου του Σινεμά, είτε για να συμμετέχουν σε επόμενο κύκλο, είτε γιατί θέλουν απλά να παρακολουθούν τα ανοιχτά σεμινάρια και εκδηλώσεις μας.
Από την επόμενη εβδομάδα τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν κανονικά και θα διεξάγονται ξεχωριστά σε δύο μέρες (Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη).

Το κόστος των σεμιναρίων θα καλυφθεί με έως 3 δόσεις, η πρώτη δόση θα δοθεί στην έναρξη ως εγγραφή. Για να μπορέσουν τα σεμινάρια να πραγματοποιηθούν θα πρέπει μέχρι το το τέλος του ανοιχτού μαθήματος της Τετάρτης 30.10.2013 να έχουν εγγραφεί οι απαιτούμενοι μαθητές για τη λειτουργία τους. Αν υπάρξει δυνατότητα θα διεξαχθούν κάποιες επιπρόσθετες εγγραφές και την εβδομάδα έως την επίσημη έναρξή τους 6 και 7 Νοεμβρίου 2013.

Το σεμινάριο της Τετάρτης 30.10.2013 περιλαμβάνει:

1.19.00-20.30 Ιστορία και Θεωρία Κινηματογράφου (μέσω προβολής αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες στον προτζέκτορα το μάθημα της Τετάρτης θα καταπιαστεί με τους πιονέρους του κινηματογράφου από το 1895 έως το 1920) και
2.20.30-22.30 Σκηνοθεσία Κινηματογράφου (θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ασκήσεις σεναρίου και σκηνοθεσίας και θα προβληθούν αποσπάσματα στον προτζέκτορα αντιπροσωπευτικών ταινιών του ύφους μεγάλων δημιουργών του κινηματογράφου).
Αποτελεί ταυτόχρονα παρουσίαση των σεμιναρίων στο πολιτιστικό κοινό και στον Τύπο της Πάτρας .

Πρόκειται για μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση με την επιμέλεια και τον συντονισμό του σκηνοθέτη, μοντέρ και κριτικού κινηματογράφου, Γιάννη Καραμπίτσου.

Αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία τόσο για όσους ασχολούνται με τον χώρο των εφαρμοσμένων και παραστατικών τεχνών, αλλά και για όσους αγαπούν τον κινηματογράφο.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στην “Κυψέλη” (Παναχαϊκού 4-6, Ψηλά Αλώνια) και όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση από το “Σχολείο του Σινεμά”.

Περιγραφή Σεμιναρίων

1.Σεμινάριο Ιστορίας και Θεωρίας Κινηματογράφου, στην Πάτρα.
10 Μαθήματα για τον Κινηματογράφο
10 τρίωρα Μαθήματα για τα κινηματογραφικά ρεύματα, τις σχολές και τα κινήματα αλλά και τους σημαντικότερους δημιουργούς του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Επίσης για επιλεγμένα θεωρητικά ζητήματα και θεματολογίες. Εισηγήσεις συνοδευμένες με προβολές αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες.
Κάθε Πέμπτη 19.00-22.00
Έναρξη: Πέμπτη 7.11. 2013, 19.00

Εγγραφές έως το τέλος του ανοιχτού μαθήματος την Τετάρτη 30.10.2013. Οι εγγραφές θα συνεχιστούν έως τις 7.11.2013 εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Οι σπουδαστές που θα συμμετέχουν και στα 2 σεμινάρια θα έχουν ειδική έκπτωση.
Περιγραφή του Σεμιναρίου

Πιονέροι του Κινηματογράφου (Λυμιέρ, Μελιές, Πόρτερ, Σχολή του Μπράιτον)-Ντέιβιντ Γουόρκ Γκρίφιθ, Σκανδιναβικός Κινηματογράφος, Ρώσικη Σχολή δεκαετίας του 20 (Κουλέσοφ, Αϊζεστάιν, Πουντόβκιν, Βερτόφ, Ντοβζένκο | Το Μοντάζ, ως κύριο εκφραστικό μέσο του Κινηματογράφου | αφηγηματικό και ιδεολογικό μοντάζ | Τι είναι ο κινηματογράφος; (Τέχνη, Βιομηχανία, Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας;)

Εξπρεσιονισμός, Ιμπρεσιονισμός, Σουρεαλισμός, έναρξη παρουσίασης ιστορίας του ντοκιμαντέρ (Νανούκ του Βορά), Πρώτοι Μεγάλοι Κωμικοί (Τσαπλιν, Κήτον κ.α.) | city lightsΕίδη και Τάσεις του Ντοκιμαντέρ | Άβαντ Γκαρντ στον Κινηματογράφο / Πειραματικός ή Πρωτοποριακός Κινηματογράφος | Οι πρώτοι θεωρητικοί του κινηματογράφου

Γαλλικός Ποιητικός Ρεαλισμός, Ιταλικός Νεορεαλισμός, Ιαπωνικός Κινηματογράφος (Κουροσάβα, Όζου, Μιζογκούτσι κ.α.) | Ρενουάρ “Ο Κανόνας του Παιχνιδιού”, Γουέλς “Πολίτης Καίην”| Φιλμ Νουάρ, Γουέστερν, Κωμωδία | Τα Είδη στον Κινηματογράφο | Ρεύματα, Σχολές, Κινήματα στον ΚινηματογράφοJean Luc Godard

Free Cinema, Νουβέλ Βαγκ, Cinema Novo, Αμερικανικός Κινηματογράφος | Πολιτικός Κινηματογράφος, Κινηματογράφος Επιστημονικής Φαντασίας | Η Γλώσσα, η Σημειολογία, η Κοινωνιολογία του Κινηματογράφου
Ελληνικός Κινηματογράφος, Παλιός-Νέος-Σύγχρονος| Εξέλιξη Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (Νέος Γερμανικός Κινηματογράφος, Νέος Ιταλικός Κινηματογράφος, Νέος Αγγλικός Κινηματογράφος κ.α.)| Ευρωπαϊκός και όχι μόνο Καλλιτεχνικός Κινηματογράφος του Δημιουργού vs Αμερικανικού και όχι μόνο Εμπορικού Χολιγουντιανού Αφηγηματικού Κινηματογράφου;
Κινηματογράφος πρώην Σοσιαλιστικών Χωρών (Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία κ.α.)- Αντεργκράουντ Κινηματογράφος | Γιατί σχεδόν κανείς δεν βλέπει σήμερα τον Άνθρωπο από Μάρμαρο;Andrei_Tarkovsky
Μεγάλοι Δημιουργοί του Παγκόσμιου Κινηματογράφου (Αϊζεστάιν, Ντράγιερ, Μπρεσόν, Μπέργκμαν, Ταρκόφσκι, Αγγελόπουλος, Γκοντάρ, Γουέλς, Μιζογκούτσι, Βέντερς και άλλοι πολλοί)-Πως να κατανοούμε καλύτερα τις κινηματογραφικές ταινίες
Ιρανικός, Ασιατικός, Αφρικανικός, Λατινοαμερικανικός, Σκανδιναβικός Κινηματογράφος | Δόγμα 95 | Ανεξάρτητος-Σύγχρονος Αμερικανικός Κινηματογράφος | Που βρίσκεται σήμερα η Τέχνη του Κινηματογράφου; | Προοπτικές στη Ψηφιακή Εποχήkalokairi me ti monika
Φεμινισμός και Κινηματογράφος, Πολιτική και Κινηματογράφος Σήμερα, Ιστορία και Κινηματογράφος
Λογοτεχνία και Κινηματογράφος | Ο Πειραματικός Κινηματογράφος Σήμερα; | Έλληνες Δημιουργοί του Πειραματικού Κινηματογράφου
Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος, σκηνοθέτης, μοντέρ, κριτικός κινηματογράφου
Κόστος συμμετοχής: 100€*
Μειωμένες τιμές για σπουδαστές, φοιτητές, ανέργους. Οι σπουδαστές που θα συμμετέχουν και στα 2 σεμινάρια θα έχουν ειδική έκπτωση.
*η τιμή δεν περιλαμβάνει φόρους
andrei_tarkovsky
2. Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου, στην ΠΑΤΡΑ
ΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΤΑΙΝΙΑ στο Εργαστήρι Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου του “Σχολείου του Σινεμά”
Διάρκεια 3 μήνες, 1 φορά την εβδομάδα, από 4 ώρες την φορά.
12 Συναντήσεις , σύνολο ωρών 48 . Κάθε Τετάρτη 19.00-23.00
Περιγραφή Σεμιναρίου
Το σεμινάριο περιλαμβάνει πρακτική κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, με τη διενέργεια ασκήσεων και ταυτόχρονη αφομοίωση της γραμματικής και των μυστικών της φιλμικής γλώσσας.
Μέσω της προβολής αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες επιλεγμένων σκηνοθετών και ανάλυση της μορφής και τους ύφους τους οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου και γνωρίζουν τη γλώσσα του..
Όσοι συμμετάσχουν θα περάσουν από όλα τα στάδια της παραγωγής ενός φιλμ, μπρος και πίσω από την κάμερα. Οι σκηνοθετικές ασκήσεις υλοποιούνται με τον κάθε συμμετέχοντα στο ρόλο του σκηνοθέτη και συνεργείο όλους τους υπόλοιπους.
Θα επιχειρηθεί η παραγωγή συλλογικής ολιγόλεπτης ταινίας μικρού μήκους ακολουθώντας τα βασικά στάδια παραγωγής:
1.Συγγραφή σεναρίου
2.Ντεκουπάζ (Ανάλυση των σκηνών του σεναρίου σε πλάνα, αισθητικό ύφος της ταινίας)
3.Προετοιμασία για το γύρισμα της ταινίας, ρεπεράζ (ανεύρεση χώρων), πρόβες με τους ηθοποιούς, τεχνικές απαιτήσεις, τελικές αλλαγές στο σενάριο-ντεκουπάζ
4.Γύρισμα της ταινίας
5.Μοντάζ/Ολοκλήρωση
6.Προβολή της ταινίας
Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου
Κόστος συμμετοχής: 160€*
Μειωμένες τιμές για σπουδαστές, φοιτητές, ανέργους
Εγγραφές: έως 30.10.2013, έως το τέλος του ανοιχτού μαθήματος. Οι εγγραφές θα συνεχιστούν έως τις 6.11.2013 εφόσον υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες θέσεις.
Έναρξη: Τετάρτη 6.11.2013, 19.00
*η τιμή δεν περιλαμβάνει φόρους
Γενικές Πληροφορίες:
Χώρος: Κυψέλη (Παναχαϊκού 4-6, Ψηλά Αλώνια )
Στο τέλος του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το “Σχολείο του Σινεμά”.
Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:
2130159816 09.00-15.00 καθημερινές κιν. τηλ: 6996112050 και στο e-mail: [email protected]
το «Σχολείο του Σινεμά» αποτελεί έκφραση της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρίας “Καλλιτεχνική Διάδραση”.

The post Σεμινάρια Ιστορίας-Θεωρίας και Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στην Πάτρα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα