Σε πολιτικό αδιέξοδο η Ιταλία!Δεν σχημάτισε κυβέρνηση ο Μπερσάνι

Όπως αναμενόταν, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο για τις προσπάθειες σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης.

Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, μετά τη συνάντησή που είχε με τον πρόεδρο η οποία διήρκησε πάνω από μία ώρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους που είχαν κατακλύσει το Κυρηνάλιο Μέγαρο ότι “ενημέρωσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προσπάθειες σχηματισμού που δεν έφεραν αποτέλεσμα. Περιέγραψα τις δυσκολίες που προέκυψαν από τους όρους τους οποίους εγώ

δεν έκανα αποδεκτούς. Ο πρόεδρος θα αναλάβει προσωπικά την πρωτοβουλία”, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στον πρόεδρο Ναπολιτάνο για τις επόμενες κινήσεις.

Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών δεν έφεραν κάποιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα, καθώς οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Βίτο Κρίμι και Ρομπέρτα Λομπάρντι είπαν ένα ηχηρό «όχι» στον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο μπορεί να διατηρεί πλειοψηφία στην Βουλή, αλλά όχι στην κατακερματισμένη Γερουσία.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του πεντάστερου κινήματος Μπέπε Γκρίλο, αφού «στόλισε» τους πολιτικούς ηγέτες, εκ των οποίων και τον Μπερσάνι, χαρακτηρίζοντας τους «μεγαλοπατέρες της πουτ…ιάς», δήλωσε σήμερα πως η βουλή μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς κυβέρνηση! Επικαλούμενος τα άρθρα 76 και 77 του Συντάγματος, τόνισε πως «αν η Ιταλία μείνει χωρίς κυβέρνηση έχει μια βουλή που μπορεί ήδη να λειτουργήσει για να αλλάξει την χώρα».

Παράλληλα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έβαλε τα δικά του όρια στον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς δήλωσε πως αν ο Μπερσάνι αναλάβει την πρωθυπουργία, τότε εκείνος θέλει να αναλάβει την προεδρία της χώρας. “Θέλει ο Μπερσάνι την πρωθυπουργία; Τότε στείλτε εμένα ή τον Τζιάνι Λέτα στο προεδρικό, τα υπόλοιπα δεν μας ενδιαφέρουν”, είπε με το χαρακτηριστικό το ύφος, αφήνοντας, παράλληλα, να εννοηθεί πως δεν είναι αντίθετος στην επιστροφή στις κάλπες τον ερχόμενο Ιούνιο.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κεντροαριστεράς είχε δηλώσει πως “μόνο ένας ψυχικά ασθενής θα είχε διακαή πόθο να κυβερνήσει αυτή τη στιγμή», συμπληρώνοντας πως είναι έτοιμος να αναλάβει μια τεράστια ευθύνη, αλλά «ζητώ από όλους τους άλλους να αναλάβουν λίγη και οι ίδιοι”.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι υποστηρικτές του Μπερσάνι αναρωτιούνται ποιο θα είναι το μέλλον του κεντροαριστερού γραμματέα, το οποίο τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ισχυρό, μάλιστα, είναι το ενδεχόμενο να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος ο δήμαρχος της Φλωρεντίας και αντίπαλος του Μπερσάνι στις εσωκομματικές εκλογές, Ματέο Ρέντζι, ο οποίος κατέφθασε στην Ρώμη για να βρεθεί κοντά στον Ιταλό πολιτικό.

Την Παρασκευή στις 11:00 (τοπική ώρα) πρόκειται να μεταβεί στο Κυρηνάλιο Μέγαρο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ το απόγευμα αναμένονται οι εκπρόσωποι του “Κινήματος Πέντε Αστέρων” και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια ο Μάριο Μόντι και το “Δημοκρατικό Κόμμα”.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο μπορεί να αναθέσει από αύριο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού σε κάποιον θεσμικό ιθύνοντα ή σε πρόσωπο εκτός κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αν κάτι τέτοιο αποτύχει, τότε θα γίνει πραγματικότητα ο φόβος των περισσότερων Ιταλών, δηλαδή η επιστροφή στις κάλπες, το πιθανότερο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα