Σε μετάλλαξη γονιδίου μπορεί να ευθύνεται ο αλκοολισμός

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές κορυφαίων βρετανικών πανεπιστημίων και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications εντόπισε μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται Gabrb1 και τροποποιεί τον νευροδιαβιβαστή GABA, οδηγεί σε εξάρτηση από το αλκοόλ.

Παρόλο που το πείραμα αφορούσε ποντίκια, οι ερευνητές θεωρούν ότι η μετάλλαξη του γονιδίου Gabrb1 μπορεί να συνδέεται με την κατάχρηση αλκοόλ και στους ανθρώπους.

Στο παρελθόν διάφορα γονίδια έχουν συνδεθεί με τον αλκοολισμό, όπως οι Βρετανοί

επιστήμονες με επικεφαλής τον Χάουαρντ Τόμας, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν την σχέση αιτίας και αποτελέσματος ανάμεσα σε μια γονιδιακή μετάλλαξη και τον εθισμό στο αλκοόλ.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές τα ποντίκια που είχαν τη φυσιολογική εκδοχή του γονιδίου Gabrb1 δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για το αλκοόλ και προτιμούσαν να πίνουν νερό, ενώ τα ποντίκια που είχαν μια μεταλλαγμένη εκδοχή του γονιδίου, εμφάνιζαν μεγάλη επιθυμία να πίνουν αλκοόλ, το οποίο αναλογούσε στο 85% των υγρών που έπιναν.

Στο πείραμα που έγινε, πατούσαν το κουμπί που τους παρείχε αλκοόλ αντί για νερό συνεχώς και χωρίς να βαριούνται, καθώς έπαιρναν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από την κατανάλωση του.

Το γονίδιο Gabrb1 παίζει ρόλο στη ρύθμιση της χημικής λειτουργίας του εγκεφάλου, ιδίως στον επικλινή πυρήνα, περιοχή που ελέγχει τα ευχάριστα συναισθήματα και την ανταμοιβή.

Η μετάλλαξή επιδρά στον πρωτεϊνικό υποδοχέα που εντοπίζεται στις συνάψεις των νευρώνων και τροποποιεί τη δράση του νευροδιαβιβαστή GABA, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να αναζητά όλο και περισσότερη ικανοποίηση από την κατανάλωση αλκοόλ.

Προκαλείται έτσι μια ηλεκτρική δραστηριότητα που αυξάνει την ευχαρίστηση που αποκομίζει ο εγκέφαλος από την κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα, η ευχαρίστηση αυτή ήταν αρκετά μεγάλη σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι επιστήμονες.

«Είναι εκπληκτικό ότι ια μόνο μετάλλαξη ενός γονιδίου στο DNA μπορεί να έχει τόσο καταλυτικές συνέπειες σε πολύπλοκες συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ», αναφέρουν οι επιστήμονες, οι οποίοι εξετάζουν τώρα κατά πόσο το γονίδιο Gabrb1, έχει την ίδια επίδραση στους ανθρώπους.

Να σημειωθεί ότι, η κατανάλωση αλκοόλ στους ανθρώπους επηρεάζεται σημαντικά από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ο αλκοολισμός είναι πολύ πιο συχνός μεταξύ ανέργων αλλά και ατόμων που είχαν μια άλλη ατυχία στη ζωή τους.

Ο Κουέντιν Άνστι αναφέρει ότι η ανακάλυψη του ρόλου του γονιδίου Gabrb1 μπορεί να οδηγήσει σε φαρμακευτικές θεραπείες κατά του αλκοολισμού.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το 50% της πιθανότητας κάποιος να γίνει αλκοολικός οφείλεται στα γονίδιά του, άρα ο υποδοχέας του GABA μπορεί να είναι ένας στόχος για τη θεραπεία του αλκοολισμού στο μέλλον.

Πηγή: HealthyLiving.gr

The post Σε μετάλλαξη γονιδίου μπορεί να ευθύνεται ο αλκοολισμός appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα