Σε λίγη ώρα η συνάντηση Αβραμόπουλου με Χέιγκελ – Τι θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί Αμυνας

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος στις 22:00 ώρα Ελλάδας θα συναντηθεί στο Πεντάγωνο με τον αμερικανό ομόλογο του, Τσακ Χέιγκελ.

Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν όλο το φάσμα των εξελίξεων (Βαλκάνια, Τουρκία, Αίγυπτος, Συρία, Μεσανατολικό),

ενώ θα εξετάσουν συγκεκριμένους τρόπους για περαιτέρω βελτίωση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών. Δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει πως οι αμερικανοί επενδύουν στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας, θεωρώντας την χώρα μας «αξιόπιστο εταίρο».

Οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Χέιγκελ, θα συζητήσουν και για θέματα που άπτονται καθαρά του αμυντικού τομέα, πέραν της συνεργασίας σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της ενίσχυσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με την χώρα μας να διαθέτει μεν περιορισμένα κονδύλια, αλλά αρκετά για να αποκτηθούν μεταχειρισμένα -σε καλή κατάσταση- οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ. Επίσης, υπάρχει φημολογούμενο ενδιαφέρον και για την εξαγορά των ΕΑΣ και ΕΑΒ, με τους αμερικανούς να θέλουν να εισέλθουν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να ενημερώσει τον Χέιγκελ για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαδικασία ενσωμάτωσης της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» (PfP).

Μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογο του, ο έλληνας υπουργός Αμυνας, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Πενταγώνου για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Τέλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παρευρεθεί και σε τελετή στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλιγκτον, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν στο «Π» πως η επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ μόνο για λόγους… φωτογραφίας δεν είναι!

Keywords
Τυχαία Θέματα