Σε εξέλιξη η εκδίκαση της νέας προσφυγής του υπουργού Παιδείας – Σε κατάσταση πολιορκίας τα πανεπιστήμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εκδίκαση της νέας προσφυγής του υπουργείου Παιδείας (η οποία ξεκίνησε στις 14:30), αναφορικά με το αν η νέα 48ωρη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, που διαμαρτύρονται για τη διαθεσιμότητα, είναι παράνομη. Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στην προσφυγή στις 09:30 το πρωί

της Τρίτης και από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Σε αναβρασμό παραμένει ο χώρος της παιδείας, καθώς η απεργία αναστέλλει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου για 11η εβδομάδα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η περιφρούρηση των κτιρίων των ιδρυμάτων από διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές, καθώς σήμερα το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο είχαν ανακοινώσει ότι σήμερα θα άρχιζαν τα μαθήματα. Συγκεκριμένα, οι απεργοί έχουν κλείσει από τις 7 το πρωί τις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης (στην οδό Ούλωφ Πάλμε), της Πολυτεχνειούπολης (στην οδό Κατεχάκη), της Νομικής (στην οδό Μασσαλίας) και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (στην οδό Μικράς Ασίας) διαμηνύοντας πως «μαθήματα σήμερα δε θα γίνουν».

«Είμαστε εδώ για να περιφρουρήσουμε την απεργία μας», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο κ. Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος του Κεντρικού Συλλόγου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Η αξιολόγηση η δική μας γίνεται κάθε μέρα, δεν θα την κάνει κανένας κύριος Αρβανιτόπουλος και η παρέα του», είπε ο κ. Ζαχαρίας Τριγάζης και πρόσθεσε: «Ούτε τα ματ μας φοβίζουν, ούτε οι απειλές…Υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας».

Μάλιστα, μικροεντάσεις σημειώθηκαν όταν ένας καθηγητής επιχείρησε να σπάσει το «μπλόκο» σε μια από τις πύλες εισόδου στου Ζωγράφου, αλλά δεν του επέτρεψαν να περάσει, και όταν δύο φοιτήτριες επιχείρησαν να μπουν στο πανεπιστήμιο.

Στην Πρυτανεία, αντίθετα, τα πράγματα ήταν πιο ήσυχα και οι διοικητικοί υπάλληλοι που βρίσκονταν εκεί ως προσωπικό ασφαλείας, επέτρεπαν στους καθηγητές να πάνε στα γραφεία τους.

Ωστόσο, τη θέση τους από άλλους φοιτητές διαχώρισαν εκείνοι του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου, που σήμερα αποφάσισαν να τερματίσουν την κατάληψη. Έτσι, μετά τη σημερινή απόφαση των φοιτητών της σχολής θα γίνουν άμεσα οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Εν τω μεταξύ, για σήμερα έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις των φοιτητών και σε άλλες Σχολές του Ιδρύματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, αν και ο υπουργός Παιδείας είχε προειδοποιήσει ότι όποιος εμπόδιζε στην είσοδο στα πανεπιστήμια θα συλλαμβάνονταν, η αστυνομία δεν εμφαίστηκε πουθενά.

Μάλιστα, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να αποφύγει την πολιτική επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς ξέρει πως μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να της κοστίσει ακριβά. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε η λύση της προσφυγής στη Δικαιοσύνη ώστε να κριθεί η απεργία παράνομη.

Νωρίτερα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζήτησε σήμερα να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, ώστε να βρεθεί λύση στα αδιέξοδα.

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια το μέτρο της διαθεσιμότητας. Για το λόγο αυτό ζητάει άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας, με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου.

Επιπλέον, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ζήτησε νωρίτερα να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, με ταυτόχρονη ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη διαθεσιμότητα.

The post Σε εξέλιξη η εκδίκαση της νέας προσφυγής του υπουργού Παιδείας – Σε κατάσταση πολιορκίας τα πανεπιστήμια appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα