Εθελούσιες αποχωρήσεις για άλλους 20.000 τραπεζοϋπαλλήλους

Σε δεύτερο κύκλο προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου προσωπικού με ισχυρά χρηματικά και ασφαλιστικά κίνητρα σχεδιάζουν οι τράπεζες προκειμένου στην επόμενη διετία να έχουν αποχωρήσει από τον κλάδο περίπου 20.000 τραπεζοϋπαλλήλους. Οι απολύσεις επιβάλλονται και από το μνημόνιο, αλλά και υπαγορεύεται από την ολοκλήρωση της αναδιάταξης του κλάδου από την οποία τα 18 πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούσαν στη χώρα, συγκεντρώθηκαν σε τέσσερα συστημικά

και ένα μη συστημικό.

Δελεαστική η αποζημίωση όσων απολυθούν

Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Τράπεζα Πειραιώς

Το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Πειραιώς προβλέπει την παροχή, για 7 έτη, του 70% της μισθοδοσίας των εργαζόμενων που θα συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Πειραιώς ήδη έχει ξεκινήσει να σχεδιάσει το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο θα είναι στη λογική του Sabbatical. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους του ομίλου, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι περιλαμβάνει 7 τράπεζες (Πειραιώς, Γενική, Millennium, Λαϊκή, Κύπρου και Ελληνική) και το σύνολο του προσωπικού του στην Ελλάδα απαριθμεί 24.000 τραπεζοϋπαλλήλους.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της τράπεζας Πειραιώς προβλέπει την παροχή, για 7 έτη, του 70% της μισθοδοσίας των εργαζόμενων που θα θελήσουν να συμμετάσχουν σε αυτό.

Στο τέλος του έβδομου χρόνου, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αποχωρήσει, ενώ κατά τη διάρκεια των 7 ετών θα του επιτρέπεται να εργαστεί οπουδήποτε αλλού, χωρίς να χάσει την προαναφερόμενη παροχή. Παράλληλα, θα συνεχίζεται η καταβολή των εισφορών του στα ταμεία Ασφάλισης και η συμμετοχή του σε ήδη υφιστάμενα ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα.

Όμιλος Alpha Bank

Αναμένονται οι αποφάσεις της διοίκησης του ομίλου της Alpha Bank, η οποία μετά από την απορρόφηση της Εμπορικής Τράπεζας δεν έχει υλοποιήσει ακόμα κανένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Η τράπεζα για το πρώτο πρόγραμμα που θα εφαρμόσει, σχεδιάζει να οδηγήσει στην αποχώρηση τουλάχιστον 1.000 υπαλλήλων.

Από τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου των 3 συστημικών τραπεζών που έχουν ολοκληρωθεί, έχουν ήδη αποχωρήσει 6.000 εργαζόμενοι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος της Alpha Bank για το πρώτο πρόγραμμα που θα εφαρμόσει είναι η αποχώρηση τουλάχιστον 1.000 υπαλλήλων.

Εθνική Τράπεζα

Μέσω του προγράμματος εθελούσιας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας αποχώρησαν 2.150 εργαζόμενοι. Ως αποτέλεσμα επέρχεται μείωση του μισθολογικού κόστους της ΕΤΕ κατά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος του προγράμματος εκτιμάται ότι ανήλθε σε 160 εκατ. ευρώ.

Άλλες τράπεζες

Στα 1.100 άτομα της Eurobank που επέλεξαν να κάνουν χρήση της εθελούσιας εξόδου, εκτιμάται ότι θα προστεθούν περίπου 800-1.000 άτομα.

Εθελουσία για εκατό εργαζομένους δρομολογεί η Attica Bank, ενώ πρόσφατα υλοποιήθηκε το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς στο οποίο συμμετείχαν 2.182 εργαζόμενοι, το 12% του προσωπικού του Ομίλου. Από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποχώρησαν επίσης 615 άτομα.

Πηγή: THE TOC

The post Εθελούσιες αποχωρήσεις για άλλους 20.000 τραπεζοϋπαλλήλους appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα