Σε κλοιό η Αθήνα από απεργιακό τσουνάμι

Κλειστοί παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια και τη Σταδίου ενώ για λόγους ασφαλείας η στάση του μετρό στο Σύνταγμα έχει σταματήσει την επιβίβαση και την αποβίβαση των επιβατών.

Έξω από τη Βουλή βρίσκεται αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η πορεία των ΟΛΜΕ, ΟΔΠΤΕ (Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας),

ΟΑΕΔ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΑΕΔ), ΠΟΣΕ ΙΚΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλ. Εργαζομένων ΙΚΑ) και ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής), ενώ στο σημείο βρίσκονται και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η συμμετοχή των καθηγητών στις πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεπερνά το 90%, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης.

Ο κ. Κοτσυφάκης δήλωσε ικανοποιημένος από τα ποσοστά, ενώ επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται στοιχεία ανά περιφέρεια προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα.

Πάντως οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ κάνουν λόγο για εντυπωσιακή συμμετοχή που δεν έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η Αθήνα φαίνεται να κρατά τα σκήπτρα στις κινητοποιήσεις, ενώ έχουν ξεκινήσει και κάποιες καταλήψεις σε σχολεία της Αττικής αλλά και στην Αργολίδα.

Από το υπουργείο Παιδείας δεν έχουν δοθεί ακόμα επίσημα στοιχεία , ενώ αρκετοί κάνουν λόγο για εντυπωσιακή συμμετοχή που θα κορυφωθεί με την απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Λόγω της πορείας, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 από τα Προπύλαια, κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια και η οδός Σταδίου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο συλλαλητήριο συμμετέχουν περίπου 10.000 διαδηλωτές.

Στη κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και μέλη του ΠΑΜΕ.

Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει παναττική στάση εργασίας, από τις 11:30 πμ έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

Λίγο νωρίτερα ένταση επικράτησε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς δεκάδες σχολικοί φύλακες έσπευσαν να καταλάβουν την είσοδο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αν και στην είσοδο του υπουργείου υπήρχε δύναμη των ΜΑΤ, οι σχολικοί φύλακες με μια αιφνιδιαστική κίνηση κατάφεραν να καταλάβουν την είσοδο. Με μία επέμβαση λίγων λεπτών τα ΜΑΤ μπήκαν στην είσοδο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έδιωξαν τους σχολικούς φύλακες.

Η κατάληψη έληξε όταν μία κλούβα των ΜΑΤ έφτασε στο σημείο και οι αστυνομικοί κατέβηκαν και κινήθηκαν προς την είσοδο του υπουργείου κάνοντας χρήση χημικών.

Λίγη ώρα αργότερα έφτασε στο σημείο ασθενοφόρο για να μεταφέρει στο νοσοκομείο δύο άτομα που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα.

Περίπου 100 – 150 άτομα με πανό και συνθήματα βρίσκονταν στην είσοδο. Από την πλευρά της αστυνομίας έχει σχηματιστεί ένας κλοιός από τα ΜΑΤ ώστε να μην μπορέσουν να μπουν και άλλοι διαμαρτυρόμενοι μέσα στο κτίριο του υπουργείου.

Η ΕΛΑΣ από την πλευρά της έδωσε τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εντός του προαύλιου χώρου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η ανακοίνωση τς ΓΑΔΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «επανειλημμένα κάλεσαν και έδωσαν διορία στους συγκεντρωμένους να ελευθερώσουν την είσοδο και να μετακινηθούν στο πεζοδρόμιο».

«Σε όλες τις περιπτώσεις», συμπληρώνει, «οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν, ενώ όταν κινήθηκαν προς το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων, απωθήθηκαν με την απολύτως αναγκαία και περιορισμένη χρήση χημικών».

Keywords
Τυχαία Θέματα