Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες Μόσχας-Ουάσιγκτον – Κέρι: Οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Στη σκιά της αντίστροφης μέτρησης για το επίμαχο δημοψήφισμα της Κριμαίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή, οι διπλωματικές επαφές Δύσης και Μόσχας οδηγούνται σε ναυάγιο μετά και τη σημερινή συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Λονδίνο.

Η δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ ότι «ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν να έχουν διαφορετική οπτική για την Ουκρανία»

μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, είναι ενδεικτική του κλίματος των διπλωματικών επαφών, με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας να τονίζει ότι η Κριμαία είναι πιο σημαντική για τη Ρωσία απ’ όσο ήταν τα νησιά Φόκλαντς στο νότιο Ατλαντικό για τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν αντισυνταγματική τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και πως παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Ο Τζον Κέρι τόνισε πως οι προτάσεις του για ειρηνική διευθέτηση και αποκλιμάκωση της κρίσης, απορρίφθηκαν για την ώρα από τον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος μετέθεσε την συνέχεια των διαβουλεύσεων για μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν σθεναρά την μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου και θα υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε ο κ. Κέρι. Αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι έχουν ήδη επηρεάσει τη Μόσχα, ενώ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις σε περίπτωση που διεξαχθεί το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, καλώντας παράλληλα τους Ευρωπαίους συμμάχους να υιοθετήσουν επίσης περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Εάν το Κόσοβο αποτέλεσε ειδική περίπτωση για τη διεθνή κοινότητα, το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Κριμαία, δήλωσε από το Λονδίνο, ο κ. Λαβρόφ επισημαίνοντας ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας όπου κατοικούν εκατομμύρια Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί.

Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τους συμπατριώτες της στην Ουκρανία, τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις ταραχές με έναν νεκρό στο Ντονέτσκ. Το υπουργείο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι για τις συγκρούσεις κατά τις οποίες τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την Πέμπτη στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ευθύνονται οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

«Οι αρχές του Κιέβου δεν ελέγχουν την κατάσταση στη χώρα. Η Ρωσία έχει επίγνωση της ευθύνης της για τη ζωή των συμπολιτών και συμπατριωτών στην Ουκρανία και διατηρεί το δικαίωμα να τους προστατεύσει», αναφέρει η ανακοίνωση. «Έχουμε αναφέρει επανειλημμένα ότι οι αρχές στο Κίεβο πρέπει να αφοπλίσουν τους ενόπλους, να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού και το δικαίωμα των πολιτών να οργανώνουν διαδηλώσεις»,υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΟΗΕ: Ομάδα παρατηρητών στην Ουκρανία για τυχόν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

H Ρωσία δεν θέλει να αρχίσει έναν πόλεμο με την Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ωστόσο υποστήριξε ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης της Κριμαίας πρέπει να γίνει σεβαστό. Υπάρχει «ακόμη μια ευκαιρία» για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, είπε ο μεταβατικός Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ στο Σ.A. του ΟΗΕ. Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες στο Ντόνετσκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το δικαίωμα της περιοχής της χερσονήσου της Κριμαίας στην αυτοδιάθεση θα πρέπει να γίνει σεβαστό από τη διεθνή κοινότητα. «Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο και ούτε οι Ρώσοι, κι είμαι πεπεισμένος ότι ούτε οι Ουκρανοί το θέλουν αυτό», δήλωσε ο Τσούρκιν.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα αποπειράται να παρουσιάσει μια «σατανική Ρωσία» και κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλογιστούν την ισορροπία μεταξύ της εδαφικής ακεραιότητας και της αυτοδιάθεσης.

The post Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες Μόσχας-Ουάσιγκτον – Κέρι: Οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα