«Σχέδιο ΑΕΚ» για το ΠΑΣΟΚ;

Μονόδρομος δείχνουν οι πολιτικές επιλογές του Βενιζέλου σε ότι έχει να κάνει με το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Όλα δείχνουν πως θα υποχρεωθεί να προχωρήσει άμεσα στην διάλυση του χρεοκοπημένου ΠΑΣΟΚ και σαν την… ΑΕΚ, και να επιχειρήσει το πολιτικό του restart, με την δημιουργία ενός νέου

φιλοευρωπαϊκού σχηματισμού που θα συνεχίζει να στηρίζει το κυβερνητικό σχήμα, αλλά παράλληλα θα λειτουργεί ως καταλύτης για την ενεργοποίηση δυνάμεων που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την στάση του έθεσε στο περιθώριο.

Αναφέρει χαρακτηριστικά σήμερα στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Μητρόπουλος:

Τι σχέση έχει το ΠΑΣΟΚ με την ΑΕΚ;

Στενάχωρες εποχές, ακόμη πιο στενάχωρα ερωτήματα.

Δεκατρείς μήνες και κάτι ημέρες μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ένα δυσοίωνο ερώτημα πλανάται πάνω από την Ιπποκράτους.

Βαδίζει το κατεξοχήν κόμμα εξουσίας της Μεταπολίτευσης προς την οικονομική χρεοκοπία, άρα και την πολιτική αναδιάρθρωση;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι, όπως η λύση των δεινών της ΑΕΚ μπορεί να προκύψει μόνο από υποβιβασμό σε ερασιτεχνική κατηγορία και επανεκκίνηση, έτσι και ο Βενιζέλος θα πρέπει να εγκαταλείψει το χρεοκοπημένο ΠΑΣΟΚ και να συστήσει κάτι πολιτικά νέο και ελεύθερο από οικονομικά και πολιτικά βάρη.

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση Σαμαρά αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα, ενώ μια νέα αρχή θα δώσει και ευέλικτες λύσεις για τις ευρωεκλογές του 2014. Στην πραγματικότητα, η ένταση στη σχέση ΒενιζέλουΠαπανδρέου είναι ένα είδος πολιτικής αιθαλομίχλης που καλύπτει αυτούς τους προβληματισμούς.

Κατεδάφιση αντί αναπαλαίωσης

Κάπου εδώ μπαίνουν τα πολιτικά ζητήματα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και μια επιλογή τύπου ΑΕΚ.Το ερώτημα είναι απλό: μπορεί να γίνει οικονομική εκκαθάριση στο ΠΑΣΟΚ χωρίς αυτή να οδηγήσει και σε πολιτική αναδιάρθρωση; Με άλλα λόγια, αν η έρευνα των ορκωτών λογιστών φθάσει στο τέλος, τότε προεξοφλείται από όλους τους γνώστες μια ολοκληρωτική σύγκρουση ΒενιζέλουΠαπανδρέου.Ο πρώην πρωθυπουργός ελέγχει πολύ περιορισμένο αριθμό βουλευτών αλλά μεγαλύτερο αριθμό στελεχών, ενώ δεν αποκλείεται να πάνε με το μέρος του και κάποιοι πρώην υπουργοί που είναι εκτός Βουλής και έχουν μόνιμη θέση κατά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει η λύση (τύπου 1977-78) να εκδιωχθούν αυτοί μέσω διαγραφών.Υπάρχει όμως και η λύση τύπου ΑΕΚ. Δηλαδή να αφεθεί το ΠΑΣΟΚ να χρεοκοπήσει πολιτικά και οικονομικά.Το να πάει ώς το τέλος η οικονομική έρευνα με πιθανή δικαστική συνέχεια θα έχει τερματικές συνέπειες για το ΠΑΣΟΚ που θα μείνει ένα κουφάρι.Η λύση τύπου ΑΕΚ για το ΠΑΣΟΚ έχει δύο μελλοντικές εκδοχές.Η εκδοχή τύπου ’52, δηλαδή η συγκρότηση ενός κεντροδεξιού πολιτικού σχηματισμού - το περίφημο ευρωπαϊκό μέτωπο - που να ενσωματώσει τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή θα απομονώσει εκ δεξιών τη Χρυσή Αυγή και τον Καμμένο και θα είναι και προσκλητήριο επανόδου σε ένα ευρύ σχήμα προσώπων όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και στελέχη που ψάχνονται.Το σενάριο αυτό δημιουργεί μεγάλη πολιτική υπεραξία προσωπικά για τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά, στην πραγματικότητα, αραιώνει την ισχύ του Βαγγέλη Βενιζέλου. Η δεύτερη εκδοχή, η Ιιταλική προβλέπει διερεύνηση συμμαχικών σχημάτων προς διπλές κατευθύνσειςΗ μία κατεύθυνση είναι η συνέχιση της στήριξης της κυβέρνησης Σαμαρά, που θα πρέπει όμως να συνδυαστεί με μια προσπάθεια να μη χαθούν πολλά κοινοβουλευτικά κουκιά.Η άλλη κατεύθυνση είναι μια κοινή κάθοδος – με άλλο όνομα και επικεφαλής πρόσωπα από την προοδευτική κοινωνία πολιτών – με τη ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές.
Keywords
Τυχαία Θέματα