Σαν σήμερα, πριν 68 χρόνια, το «Μικρό Αγόρι» ισοπέδωσε τη Χιροσίμα

Εξήντα οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν την Τρίτη από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, με την Ιαπωνία να τιμά και θυμάται τους περίπου 140.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους λόγω της πρώτης πυρηνικής επίθεσης στην ανθρώπινη ιστορία.

Περίπου 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο Ειρήνης της αναδομημένης πόλης, κοντά στο επίκεντρο της έκρηξης που έλαβε χώρα στις 6 Αυγούστου του 1945.

Μόλις τρεις ημέρες μετά τη ρίψη της αποκαλούμενης «Little Boy» (Μικρό Αγόρι) στη Χιροσίμα, η

ισοπέδωση του Ναγκασάκι και ο χαμός ακόμα 70.000 ανθρώπων λόγω της «Fat Man» (Χοντρός Άνδρας) οδήγησε την Ιαπωνία στη συνθηκολόγηση και επέφερε το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ασία.

Τα κίνητρα των ΗΠΑ για τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι παραμένουν αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ ιστορικών. Αρκετοί μελετητές τάσσονται υπέρ της έννοιας της αμερικανικής «πυρηνικής διπλωματίας», που είχε ως έμμεσο πραγματικό αποδέκτη την τότε Σοβιετική Ένωση. Πολλοί άλλοι ωστόσο υπογραμμίζουν τους μεγάλους φόβους για εκατοντάδες χιλιάδες απώλειες και παράταση του πολέμου σε περίπτωση που επιχειρούνταν αποβατικές επιχειρήσεις κατά των ιαπωνικών νησιών.

Μεταξύ των παρευρισκομένων στην σιωπηρή τελετή στη Χιροσίμα ήταν και ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίνζο Άμπε, ο οποίος δήλωσε πως, ως η μοναδική χώρα που υπήρξε θύμα πυρηνικής επίθεσης, η Ιαπωνία έχει τη «βέβαιη ευθύνη» να επιδιώξει την εξάλειψή αυτού του είδους όπλων από προσώπου Γης.

«Και είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να θυμίζουμε στον κόσμο την απανθρωπιά [των πυρηνικών όπλων]», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος της Χιροσίμα, ο οποίος χαρακτήρσε τις ατομικές βόμβες ως το «απόλυτο όπλο απανθρωπιάς και ένα απόλυτο κακό».

Παρόντες ανάμεσα στο πλήθος ήταν και επιζώντες της φοβερής καταστροφής, θύματα που είναι γνωστά ως «χιμπάκουσα» στην Ιαπωνία, και αριθμούν πάνω από 200.000 ψυχές, με μέσο όρο ηλικίας σχεδόν 79 ετών.

Πέραν του παρελθόντος όμως, η επέτειος της Χιροσίμα έχει άμεση σχέση και με το παρόν, καθώς το Τόκιο φαντάζει διχασμένο όσον αφορά το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία, στον απόηχο της καταστροφής στην Φουκουσίμα το 2011.

Ο κ. Άμπε έχει ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας των πυρηνικών σταθμών, υπό ένα νέο, αυστηρό καθεστώς ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα