Σαμαράς: Ζητά ξεκάθαρο «ναι»

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Αν να εμπιστεύεσαι μπορείς τον εαυτό σου, όταν για σένα αμφιβάλλουν όλοι, αλλά να βρίσκεις ελαφρυντικά ακόμα και για την αμφιβολία τους αυτή…» έγραφε στο ιστορικό του ποίημα «Αν» ο Κίπλινγκ, προσδιορίζοντας την ορθότητα του ανθρώπινου χαρακτήρα. Υποθετικό λόγο χρησιμοποιούσε ο ποιητής κι, όμως, οι προϋποθέσεις που έβαζε αποδείχτηκαν ανθεκτικές στο πέρασμα των χρόνων.
Μόνο που σε αυτή την πολιτική συγκυρία ο Σαμαράς μπορεί να εμπιστεύεται την κρίση και τα ρίσκα του, όμως ελαφρυντικά δεν πρέπει να αναγνωρίσει σε κανέναν από τους βουλευτές του, αν κάποιος μετατρέψει

την αμφιβολία του σε αρνητική ψήφο. Κι αυτό γιατί η κατάσταση έχει φτάσει σε τόσο οριακό σημείο που, αν δεν περάσουν τα μέτρα, η χώρα θα βυθιστεί απότομα στο σκοτάδι.
Υπάρχει άλλος δρόμος; Σήμερα το μεσημέρι, στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, θα ξεκαθαρίσει ότι στην πολιτική οι μονόδρομοι οδηγούν σε αδιέξοδα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι μονόδρομος η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά η άρνηση ανάληψης της πολιτικής και προσωπικής ευθύνης για μέτρα τα οποία γνώριζαν όλοι όσοι εκτέθηκαν στη λαϊκή βούληση στις τελευταίες εκλογές. «Θα είναι σκληρά, θα είναι επώδυνα, αλλά θα είναι τα τελευταία» υποστηρίζει εδώ κι ένα μήνα ο πρωθυπουργός και σε αυτόν τον τόνο θα κινηθεί και σήμερα.
Τα κομβικά σημεία για να πείσει τους βουλευτές του για το αυτονόητο είναι δύο: α) καθορισμός χρονοδιαγράμματος εξόδου από την ύφεση και β) σαφής προσδιορισμός της κατεύθυνσης των χρημάτων. Χωρίς αυτά, μπορεί να πείσει μόνο για τις προθέσεις του, αλλά όχι για την αποτελεσματικότητά του.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι επαφές με τις «κεφαλές» της τρόικας και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους έχουν «στρογγυλέψει» κάπως τις «γωνίες» των αντιπαραθέσεων του προηγούμενου διαστήματος, πλην όμως οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης δεν θα ληφθούν μόνο από το ελληνικό, αλλά και από τα κοινοβούλια των μελών της ευρωζώνης. Επομένως, όσο μεγαλύτερη είναι η εγχώρια πλειοψηφία, τόσο πιο εύκολα οι εταίροι θα μπορέσουν να πλασάρουν στις δικές τους χώρες την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας.

Οι πληγές
Τα δύσκολα, όπως εκμυστηρεύεται ο Σαμαράς στους συνεργάτες του, ξημερώνουν την επομένη της ψηφοφορίας. Υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και θα εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών, που μαζί με τις «διαρροές» υπολογίζεται στους 155 – 158, η συνοχή της κυβερνητικής συνεργασίας θα διαταραχθεί. Κι αυτό γιατί ο Φώτης Κουβέλης θα έχει διαφωνήσει με τα εργασιακά και κατ’ επέκταση με το πακέτο των μέτρων, αφού όλα θα περιληφθούν σε μοναδικό άρθρο, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προσπαθεί να κρατήσει την «καρέκλα» του στο ΠΑΣΟΚ λόγω των απωλειών που θα καταγραφούν στη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Για να επιτευχθεί, όμως, ο στόχος της επιστροφής στην ανάπτυξη, καθώς και το 2013 βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού η ύφεση θα κινηθεί στο 4,5%, πρέπει ο πρωθυπουργός να «σπάσει αβγά». Το ερώτημα που τίθεται απερίφραστα είναι πώς θα συμβεί αυτό, όταν θα έχ

Keywords
Τυχαία Θέματα