Σάλος με την πώληση χημικών από τη Βρετανία στη Συρία

Σάλος έχει προκληθεί μετά από δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Mail», η οποία αναφέρει πως βρετανικές εταιρείες πωλούσαν νομίμως στη Συρία βιομηχανικά υλικά τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή χημικών όπλων, ακόμη και μετά την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, η Βρετανία έδωσε άδειες σε εταιρείες να πουλήσουν στην Συρία, χημικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν, το οποίο είναι υπεύθυνο για το θάνατο περίπου 1500 ανθρώπων σε προάστιο της Δαμασκού προ δεκαημέρου.

Η θέση της Επιτροπής Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων

Η Επιτροπή Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων της Βουλής των Κοινοτήτων αναφέρει ότι πρόκειται για ένα μονάχα από τα πολυάριθμα παραδείγματα ανάλογων «αμφιλεγόμενων» συμφωνιών μεταξύ βρετανικών εταιρειών και χωρών οι οποίες, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, έχουν ελάχιστο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επιτροπή τονίζει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε παροχή φθοριούχου νατρίου, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή χημικών όπλων, και μάλιστα εντός της τελευταίας διετίας.

Οι άδειες για εξαγωγή των χημικών στοιχείων εκδόθηκαν από το βρετανικό υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας τον Ιανουάριο του 2013, δηλαδή δύο περίπου χρόνια μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά του συριακού καθεστώτος και περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στη χώρα.

Κλήθηκε να λογοδοτήσει ο Κάμερον

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κλήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές κατά του διεθνούς εμπορίου όπλων, να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο δόθηκαν οι εν λόγω άδειες.

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς η βρετανική κυβέρνηση

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς της εφημερίδας, ότι τα χημικά που εξήχθησαν από την Βρετανία θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή σαρίν. Κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα υποστήριξε ότι η Βρετανία διαθέτει ένα από τα πιο αυστηρά καθεστώτα ελέγχου των εξαγωγών όπλων και είναι από τις χώρες που υποστήριξαν θερμά την επιβολή κυρώσεων στο συριακό καθεστώς.

Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε: «Τον Ιανουάριο του 2012, δώσαμε άδειες για φθοριούχο νάτριο και φθοριούχο κάλιο. Τόσο ο εξαγωγέας, όσο και ο εισαγωγέας επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν τα χημικά με νόμιμο τρόπο (για προϊόντα αλουμινίου και οδοντόκρεμες). Προτού εξαχθούν οποιαδήποτε από αυτά τα χημικά, οι άδειες ανακλήθηκαν μετά από αναθεώρηση του καθεστώτος των κυρώσεων που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Ιουνίου του 2012».

Keywords
Τυχαία Θέματα