Ρουσλάνα: Η Μέρκελ είναι «φύλακας άγγελος» των Ουκρανών

Για αντι-ουκρανική προπαγάνδα και κίνδυνο των κρατών της Βαλτικής έκανε λόγο η διάσημη τραγουδίστρια Ρουσλάνα, ενώ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής τόνισε ότι η Ρωσία συμπεριφέρεται σαν τους Ναζί. Μεταξύ άλλων, η ακτιβίστρια υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Κριμαία είναι «τεχνητή σύγκρουση» και «πρόσχημα» για εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια των κρατών της ΕΕ με μεγάλες ρωσικές μειονότητες όπως τις Βαλτικές

χώρες, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Henri Malosse. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί το 1938 όταν εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία: να προστατέψουν τις γερμανόφωνες μειονότητες […] η ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης απειλείται», ανέφερε.

Από τη μεριά της, η Ρουσλάνα Λιζίτσκο, γνωστή τραγουδίστρια και ακτιβίστρια στην πλατεία Μάινταν, μιλώντας τη Δευτέρα (3 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους για την «αντι-ουκρανική προπαγάνδα που οργανώνεται από το Κρεμλίνο» και τον κίνδυνο ασφάλειας για τα κράτη μέλη της Βαλτικής.

Μάλιστα, τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει τώρα να καταλάβει ότι είναι σε κίνδυνο», υπενθυμίζοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είπε πως «είναι ανήσυχος για τις ρωσόφωνες μειονότητες στις χώρες της ΕΕ , όπως στη Βαλτική». Ακόμη, υπογράμμισε: «Είμαι βέβαιη ότι εάν το Κρεμλίνο αποφασίσει να προχωρήσει το σχέδιό του στην Ουκρανία, οι χώρες της Βαλτικής είναι οι επόμενες και το γνωρίζουν αυτό, συναντηθήκαμε με διπλωμάτες αυτών των χωρών στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και επιβεβαίωσαν αυτές τις ανησυχίες».

Την ίδια άποψη είχε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο οποίος τόνισε ότι «η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη βρίσκονται σε κίνδυνο» μετά την επέμβαση της Μόσχας στη ρωσόφωνη περιοχή της Κριμαίας, μια κίνηση που ακολούθησε μετά την αμφιλεγόμενη ψηφοφορία του ουκρανικού κοινοβουλίου που κατάργησε τη ρωσική ως κρατική γλώσσα.

Και οι δύο ομιλητές χαρακτήρισαν την κατάσταση με τη ρωσική μειονότητα στην Ουκρανία «τεχνητή σύγκρουση» και «πρόσχημα» για εισβολή του Πούτιν. Η Ρουσλάνα τόνισε ότι ακτιβιστές σε πολλές πόλεις όπως το Χάρκοβο, την Οδησσό και το Ντόνετσκ «διαδηλώνουν κατά της εμπλοκής του Πούιτν και υπέρ μιας ενωμένης Ουκρανίας».

«Πολλοί μας παραλληλίζουν με την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, και παρόλο που η επέμβαση των δυτικών συμμάχων μπορεί να αμφισβητηθεί, επρόκειτο για μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Εκεί υπήρχε εμφύλιος πόλεμος, σφαγές από το σερβικό στρατό, δεν υπάρχουν σφαγές εναντίον του ρωσόφωνου πληθυσμού της Κριμαίας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί το 1938 όταν εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία: να προστατέψουν τις γερμανόφωνες μειονότητες […] η ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης απειλείται», τόνισε ο Malosse, αποκαλώντας την ρωσική επέμβαση «Anschluss», γερμανική λέξη που χρησιμοποιήθηκε για την προσάρτηση της Αυστρίας από τη ναζιστική Γερμανία.

Η προπαγάνδα του Κρεμλίνου

Φιλοευρωπαίοι ακτιβιστές στην Ουκρανία επισημαίνουν ότι η «παραπληροφόρηση» που πραγματοποίησε η «προπαγάνδα του Κρεμλίνου» θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αποστολή εμπειρογνωμόνων από όλα τα διεθνή όργανα- ΟΑΣΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης ή ΟΗΕ, τόνισε η Ρουσλάνα, συμπληρώνοντας ότι θα είναι σημαντική και η παρουσία δημοσιογράφων. «Εμείς οι Ουκρανοί δεν έχουμε τους πόρους να αντιμετωπίσουμε την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, για αυτό βασιζόμαστε στους Ευρωπαίους δημοσιογράφους να πουν την αλήθεια», σημείωσε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Henri Malosse υπογράμμισε ότι η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για την κακοδιαχείριση των σχέσεων ΕΕ-Ουκρανίας και επεσήμανε ότι «υπάρχει ευθύνη εκείνων που χάραξαν την Ανατολική Εταιρική Σχέση», αποκαλώντας την «καταστροφή».

Ακόμη, επέκρινε το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έδωσε προοπτική ένταξης στην Ουκρανία, και δήλωσε οργισμένος για το ότι η ΕΕ έδωσε στους Ουκρανούς την εντύπωση ότι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο. «Δίνοντας την εντύπωση ότι εάν η χώρα έρθει πιο κοντά στην ΕΕ, η τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία αποκλείεται, δώσαμε στη Ρωσία το πρόσχημα που ήθελε να κεφαλαιοποιήσει. Κάναμε λάθος και ήμασταν αδέξιοι», τόνισε.

Όσον αφορά στη Γερμανία, οι Ουκρανοί βασίζουν τις ελπίδες τους στην Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε η Ρουσλάνα, χαρακτηρίζοντάς την «φύλακα άγγελο των Ουκρανών».

The post Ρουσλάνα: Η Μέρκελ είναι «φύλακας άγγελος» των Ουκρανών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα