«Ράμπο» α λά ΣΔΟΕ στις Ένοπλες Δυνάμεις

Προτάσεις με στόχο να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο των οικονομικών ελέγχων στις Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζει το ΓΕΕΘΑ με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε μία μελέτη που αφορά τη δημιουργία μιας διακλαδικής μονάδας «αδιάφθορων» οικονομικών επιθεωρητών.

Οι «οικονομικοί ράμπο» θα μπορούν, όπως εκτιμούν στο ΓΕΕΘΑ, να αποτελέσουν και την πρόταση-κορμό της στρατιωτικής ηγεσίας για το σώμα που «σκιαγράφησε» πρόσφατα ο ΥΕΘΑ,

Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνομιλία που είχε με στρατιωτικούς συντάκτες στη ΛΑΕΔ, η οποία -όπως είναι γνωστό- έγινε μετά τη σύσκεψη του υπουργού με τον εθνικό συντονιστή κατά της διαφθοράς, Ι. Τέντε.

Στη σύσκεψη αυτή, άλλωστε, άναψε ουσιαστικά το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία για αλλαγές, αφού όπως είναι γνωστό συμφωνήθηκε ανάμεσα στον Δ. Αβραμόπουλο και τον Ι. Τέντε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος και της διαφάνειας στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κάτι που όπως λένε πηγές της Μεσογείων άνοιξε στις αρχές Ιανουαρίου τον δρόμο για να προετοιμαστεί ένας πρότυπος μηχανισμός αντιμετώπισης της διαφθοράς, που θα επιλαμβάνεται και στα μικρά και στα μεγάλα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον δυσάρεστες καταστάσεις, όπως αυτές του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά και να αποτελέσει «μοντέλο» και για τα άλλα υπουργεία.

Κοινό Σώμα

Στο ΓΕΕΘΑ έχουν ήδη ετοιμάσει σχετική πρόταση, αφού εκτιμούν πως οι «οικονομικοί ράμπο» είναι ένα απαραίτητο βήμα που πρέπει να γίνει πέραν όλων των άλλων και γιατί η υφιστάμενη δομή οικονομικών ελέγχων θέλει αλλαγές λόγω του απαρχαιωμένου νομοθετικού πλαισίου που τη διέπει. Και αυτό γιατί, όπως λένε πηγές της Μεσογείων, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (ΝΔ 721/1970 «Οικονομική Μέριμνα και Λογιστικό Ενόπλων Δυνάμεων»), που προβλέπει πως οι οικονομικές επιθεωρήσεις διενεργούνται στον Στρατό Ξηράς από το εξειδικευμένο Ελεγκτικό Σώμα του Στρατού και στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία από αξιωματικούς του Οικονομικού Σώματος, χρήζει εκσυγχρονισμού, προκειμένου να ανταποκρίνεται στη νέα κάθετη δομή διοίκησης.

Για αυτό και εκτιμούν πως για λόγους ουσίας και λειτουργικότητας θα είναι πολλαπλά επωφελής η πρόταση της δημιουργίας ενός Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών (ΣΟΕ), που θα υπάγεται στον Α/ΓΕΕΘΑ, με αξιωματικούς από το προσωπικό του Ελεγκτικού Σώματος του Στρατού Ξηράς, καθώς και αξιωματικούς οικονομικού του ΠΝ και της ΠΑ, με «οροφή» τους 45 ανώτερους αξιωματικούς, μικρότερη δηλαδή από την υφιστάμενη, όπου όλοι θα είναι απόφοιτοι ΑΣΕΙ, βαθμού τουλάχιστον ταγματάρχη. Αργότερα, μάλιστα, όπως λέγεται, η υπηρεσία θα δέχεται αξιωματικούς όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων, εκτός από τα Σώματα Ερευνας Πληροφορικής και το Υγειονομικό, με 14-15 χρόνια υπηρεσίας, κατόπιν εξετάσεων στα εξής: Δημόσιο Λογιστικό, Στρατιωτική Νομοθεσία και Κανονισμοί, Αστικό και Εμπορικό Δίκαιο και Λογιστική.

«Μοντέλο» ΣΔΟΕ

Οι «αδιάφθοροι» θα θυμίζουν στη λειτουργία τους το ΣΔΟΕ, με αρμοδιότητα ελέγχων σε κάθε οικονομική δοσοληψία, ενώ οι ίδιοι θα απαγορεύεται να αναλαμβάνουν διαχειριστική υπηρεσία να συμμετέχουν σε επιτροπές προμήθειας, εκτίμησης και παραλαβής υλικών ή έργων ή παράδοσης και παραλαβής κάθε μορφής διαχειρίσεων. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμούν στο ΓΕΕΘΑ πως οι 45 αξιωματικοί που θα επιλεγούν θα έχουν όλα τα εχέγγυα για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η διασφάλιση της χρηστής οικονομικής διαχείρισης σε Μονάδες, Υπομονάδες και Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στα ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Για την εύρυθμη λειτουργία του Σώματος (ΣΟΕ) και την καλύτερη απόδοσή του εκτιμάται πως θα πρέπει να συσταθούν πέντε Περιφερειακές Διευθύνσεις Οικονομικής Επιθεώρησης (Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας – Νήσων Αιγαίου, Κρήτης – Κεντρικής Ελλάδας, Ηπείρου – Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας – Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης). Αυτές θα υπάγονται στη Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης (ΔΟΕ), η οποία θα λογοδοτεί απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, με στόχο, όπως λένε πηγές του ΓΕΕΘΑ, να εξασφαλιστεί ότι κανένα ενδιάμεσο κλιμάκιο διοίκησης δεν θα μπορεί να παρέμβει σε καμία οικονομική επιθεώρηση.

Κώστας Αττίας

The post «Ράμπο» α λά ΣΔΟΕ στις Ένοπλες Δυνάμεις appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα